اثر تاریخهای برداشت بر ویژگیهای کمی و کیفی میوه کیوی رقم هایوارد (Actinidia deliciosa) cv. Hayward در استان گیلان
محورهای موضوعی : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهیابراهیم فرزام 1 , ابراهیم عابدی قشلاقی 2 , حسین شهبازی 3 , علی اکبر ایمانی 4 , معرفت مصطفوی راد 5 , کاظم نجفی 6 , رضا رضایی 7
1 - محقق، ایستگاه تحقیقات کشاورزی آستارا، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران
2 - مربی پژوهشی، ایستگاه تحقیقات کشاورزی آستارا، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران.
3 - استادیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اردبیل، اردبیل، ایران
4 - دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اردبیل، اردبیل، ایران
5 - استادیار، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران
6 - محقق، پژوهشکده تحقیقات مرکبات و میوههای نیمه گرمسیری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر، ایران
7 - فارغالتحصیل کارشناسی ارشد، رشته اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اردبیل، اردبیل، ایران
کلید واژه: تاریخ برداشت, انبارمانی, کیوی, ارزش غذایی میوه, محتوای مواد جامد محلول,
چکیده مقاله :
بهمنظور تعیین زمان مطلوب برداشت کیوی در راستای بهبود صفات کیفی، ظرفیت آنتیاکسیدانی و انبارمانی میوه، این آزمایش، در سال زراعی 1392-1391 بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی، در شمال غربی استان گیلان (آستارا) و با 3 تکرار اجرا شد. تیمار مورد مطالعه شامل پنج تاریخ برداشت میوه کیوی شامل 25 مهر، دوم، نهم، 16 و 23 آبان ماه 1392 بود. براساس نتایج این آزمایش، اثر تاریخ برداشت بر تمام صفات اندازهگیری شده به استثناء دانسیته و میزان ویتامین ث میوه کیوی هایوارد معنیدار بود. بالاترین درجه سفتی میوه کیوی (35/9 کیلوگرم در سانتیمتر مربع) و محتوای مواد جامد محلول آنها (60/6 درصد) به ترتیب در تاریخ 2 و 23 آبان مشاهده گردید. تاخیر در برداشت میوه میزان اسیدیته کل را کاهش داد ولی ظرفیت آنتیاکسیدانی میوه در واکنش به تاخیر در تاریخ برداشت افزایش نشان داد. همچنین، همبستگی منفی و معنیداری بین ظرفیت آنتیاکسیدانی میوه و اسیدیته کل قابل تیتر (**74/0-= r) وجود داشت. ولی، ضریب همبستگی بین سفتی بافت میوه و اسیدیته کل قابل تیتر (**70/0=r) مثبت و معنیدار بود. به علاوه، ضریب همبستگی بین سفتی بافت و ظرفیت آنتیاکسیدانی میوه منفی و معنیدار (**82/0-=r) بود. تاخیر در برداشت میوه تا 23 آبان ماه سبب افزایش محتوای مواد جامد محلول، ظرفیت آنتی اکسیدانی میوه و قابلیت انبارمانی کیوی گردید. بهطور کلی، تاریخ برداشت 23 آبان ماه میتواند برای برداشت میوه کیوی و افزایش انبارمانی آن در شرایط اقلیمی منطقه قابل توصیه باشد.
In order to determine the optimum harvesting date in direction to improve the quality attributes, antioxidant and storage capacity in Hayward kiwifruit, this experiment were performed based on randomized complete block design with three replications during 2012-2013 cropping season in western north of Guilan province, Astara, Iran. The studied treatment were including of five harvest dates of kiwifruit such as 17, 23 and 30 Oct. and 7 and 14 Nov. 2013. Based on results of this experiment, the effect of harvesting date was significant on all measured traits in Hayward kiwifruit except for fruit density and vitamin C. The highest degree of kiwifruit firmness (9.35 kg. cm-2) and their soluble solids content (6.6 %) were observed at 23 Oct. and 14 Nov. 2013, respectively. Delayed harvesting of kiwifruit decreased total titratable acidity. But, antioxidant capacity of kiwifruit enhanced response to delayed harvesting date. Also, in this experiment there was negative and significant correlation between antioxidant capacity and total titratable acidity of kiwifruit (r= - 0.74**). But, the correlation coefficient between kiwifruit firmness and antioxidant capacity was positive and significant (r= 0.70**). In addition, the correlation coefficient between soluble solids and firmness was negative and significant (r= - 0.82**). Delayed harvesting up to 14 Nov. 2013 caused to increase the content of soluble solids and antioxidant capacity and enhancement of shelf life ability in Hayward kiwifruit. In general, the date of 14 Nov. 2013 can be recommendable to harvest Hayward kiwifruit and prolonging of its shelf life in region climatic condition.
عابدینی، ج. 1388. کیوی، فیزیولوژی و تکنولوژی صنایع تبدیلی کیوی و اصول نگهداری آن در سردخانه. انتشارات دانش نگار، چاپ دوم، 168 ص.
عشورنژاد، م.، م. قاسمنژاد.، س. گرایلو و ک. میرحسینی. 1389. بررسی ویژگیهای کیفی میوه کیوی رقم هایوارد برداشت شده از مناطق مختلف استان گیلان در طی دو ماه نگهداری در سردخانه. نشریه علوم باغبانی. جلد 24، شماره 2: 264-259.
فتاحیمقدم، ج.، م. فقیه نصیری.، ح. طاهری و م. قاسمنژاد. 1387. بررسی تیمارهای پس از برداشت روی عمر انبارمانی کیوی فروت (Actinidia deliciosa cv Hayward) رقم هایوارد. گزارش نهایی. موسسه تحقیقات مرکبات کشور.
فتاحیمقدم، ج. و م. حلاجیثانی. 1391. تعیین زمان مناسب برداشت میوه کیوی و تاثیر آن بر کیفیت پس از برداشت میوه. نشریه علوم باغبانی. جلد 26، شماره 2: 237-230.
قاسمنژاد م.، ر. قربانعلیپور و ج. فتاحیمقدم. 1390. تاثیر زمان برداشت بر ظرفیت آتنیاکسیدانی و کیفیت نگهداری میوه کیوی رقم "هایوارد". مجله بهزراعی کشاورزی. دوره13، شماره 1: 64-55.
محمدی، ج. و م. عبدی سنهکوهی. 1391 . کیوی و پرورش آن، انتشارات فرهنگ جامع، چاپ سوم، 160 ص.
Beever, D. J. and G. Hopkrik. 1990. Fruit Development and Fruit Physiology. In: Warrington, I.J., and Weston, G.C. 1990. Kiwifruit: Science and Management. Ray Richards Publisher, Auckland. NZ. Pp. 97-126.
Burdon, J., D. Mc Leod, N. Lallu, J. Gamble, M. Petley and A. Gunson. 2004. Consumer evaluation of "Hayward ' Kiwifruit of different at harvest dry matter contents. Post. Biol. Tech. 34: 245-255.
Cicco, N., B. Dichio, C. Xiloyannis, A. Sofo, V. Lattanzio, A. R. Ferguson, E. W. Hewett, F. A. Gunson and C. N. Hale. 2007. Influence of calcium on the activity of enzymes involved in Kiwifruit ripening. Acta Hort. 753: 433-438.
Du, G., M. Li, F. Ma, and D. Liang. 2009. Antioxidant capacity and the relationship with polyphenol and vitamin C in Actinidia fruits. Food Chem. 113: 557-562.
Fattahi-Moghadam, J., M. Kia Eshkevarian and Y. G. Khazaiepol. 2014. Determination of harvesting time index of Kiwifruit cv. Hayward in central area of Mazandaran province. J. Plant Prod. Res. 21(2): 1-23.
Ferguson, A. R., and L. R. Ferguson. 2003. Are Kiwifruit really good for you? Acta. Hort. 610: 131-137.
Fisk, C. L., A. M. Silver, B. C. Strik and Y. Zhao. 2008. Postharvest quality of hardy Kiwifruit (Actinidia arguta) associated with packaging and storage conditions. Post. Biol. Tech. 47: 338-345.
Johnson, R. S., F. G. Mitchell and G. Costa. 1997. Nitrogen influences kiwifruit storage life. Acta. Hort. 444-285-291.
Jinquan, F., M. Kate, I. Maguire, and R. M. Bruce. 2006. Discriminating batches of Hayward Kiwifruit for storage potential. Post. Biol. Tech. 41: 128-134.
Kabaluk, J. T., C. Kempler and P. M. A. Toivonen. 1997. Actinidia arguta characteristics relevant to commercial production. Fruit Var. J. 51: 117-122.
Lancaster, J. E. 2002. What makes a good flavored kiwifruit? New Zealand Kiwifruit J. 149: 10-11.
Leontowicz, M., H. Leontowicz, J. Drzewiecki, Z. Jastrzebski, R. Haruenkit and S. Poovarodom. 2007. Two exotic fruits positively affect rates plasma composition. Food Chem. 102: 192-200.
Lee, S. K. and Kader, A. A. 2000. Pre-harvest and post-harvest factors influencing vitamin C content of horticultural crops. Post. Biol. Tech. 20: 207-220.
Li, W. X., Y. T. Chen, D. Yu and G. Jin. 2001. Study on harvest maturity of kiwifruit for wine. China South Fruit. 38. 56.
Nishiyama, I., Y. Yamashita, M. Yamanaka, A. Shimohashi, T. Fukuda and T. Oota. 2004. Varietal differences in vitamin C content in the fruit of Kiwifruit and other Actinidia species. J. Agric. Food Chem. 52: 54725475.
Seymour, G. B., J. E. Taylor and G. A. Tucker. 1993. Biochemistry of Fruit Ripening. Chapman & Hall. London.
Tavarini, S., E. Degl Innocenti, D. Remorini, R. Massai and L. Guidi. 2009. Polygalacturonase and b-galactosidase Antioxi activities in Hayward kiwifruit as affected by light exposure maturity stage and storage time. Sci. Hort. 120: 342-347.
Zoffoli, J. P., G. F. Gil and C. H. Crisosto. 1999. Determination of harvest period of Chilian Kiwifruit in relation to fruit quality and temperature during maturation. Acta. Hort. 498: 247-254.
_||_