مطالعه تاثیر قارچ مایکوریزا و سطوح مختلف اسید هیومیک و اسید سالیسیلیک بر خصوصیات فیزیولوژیکی و میزان اسانس سه رقم گیاه بادرنجبویه (Melissa Officinalis L.)
محورهای موضوعی : ژنتیکمهدی حمزه محمدآبادی 1 , علیرضا لادن مقدم 2 , الهام دانائی 3 , وحید عبدوسی 4
1 - گروه علوم باغبانی، واحد علی آباد کتول، دانشگاه آزاد اسلامی، علی آباد کتول، ایران
2 - گروه علوم باغبانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران
3 - گروه علوم باغبانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران
4 - گروه علوم باغی و زراعی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
کلید واژه: اسید هیومیک, اسانس, اسید سالیسیلیک, مایکوریزا, بادرنجبویه,
چکیده مقاله :
این تحقیق به منظور بررسی اثر قارچ مایکوریزا و سطوح مختلف اسید هیومیک (صفر، 200 و 400 میلیگرم در لیتر) و اسید سالیسیک (صفر، 100و 200 میلیگرم در لیتر) بر خصوصیات فیزیولوژیکی و میزان اسانس سه رقمLemonella) ، Citronella و Varigated) گیاه بادرنجبویه (Melissa Officinalis L.) در سال 1397 و در گلخانهای در شمال ایران اجرا گردید. آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی با 3 تکرار انجام شد. تیمار مایکوریزا و اسید هیومیک در زمان کاشت بذور اعمال گردید و محلولپاشی اسید سالیسیلیک در طی دو مرحله (هفته دوم و سوم کشت در گلدان) انجام شد. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد، تمام تیمارها بر متغیرهای اندازهگیری شده اثر معنیدار داشتند. بیشترین محتوی پرولین در تیمار شاهد و رقم Citronellaو بیشترین فنل، کربوهیدرات، درصد اسانس در تیمار قارچ مایکوریزا+ اسید هیومیک 400 میلیگرم در لیتر+ اسید سالیسیلیک 100 میلیگرم در لیتر به ترتیب در ارقام Varigated، Citronella، Lemonella بدست آمد، همچنین بیشترین میزان فلاونوئید در تیمار قارچ مایکوریزا+ اسید هیومیک 400 میلیگرم در لیتر+ اسید سالیسیلیک 200 میلیگرم در لیتر در رقم Citronella و بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی کل در تیمار قارچ مایکوریزا+ اسید هیومیک 200 میلیگرم در لیتر+ اسید سالیسیلیک 200 میلیگرم در لیتر در رقم Lemonella مشاهده شد. به طور کلی نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد، کاربرد قارچ مایکوریزا به همراه اسید هیومیک 400 میلیگرم در لیتر و اسید سالیسیلیک 100 میلیگرم در لیتر در ارقامLemonella ، Citronella و Varigated موجب بهبود خصوصیات فیزیولوژیکی و میزان اسانس گیاه بادرنجبویه گردید.
This study was performed to investigate the effect of mycorrhiza fungus and different levels of humic acid (zero, 200 and 400 mg/l) and salicylic acid (zero, 100 and 200 mg/l) on physiological characteristics and essential oil content in three cultivars Lemonella, Citronella and Varigated. Lemon balm (Melissa Officinalis L.) was implemented in 1397 in a greenhouse in northern Iran. The experiment was performed as a factorial in a completely randomized statistical design with 3 replications. Mycorrhiza and humic acid treatments were applied at the time of seed sowing and salicylic acid was sprayed in two stages (second and third weeks of pot cultivation). The results of this experiment showed that all treatments had a significant effect on the measured variables. The highest proline content was obtained in Citronella cultivar and control treatment and The highest phenol, carbohydrate, essential oil percentage in the treatment of mycorrhiza fungus+ humic acid 400 mg/l + salicylic acid 100 mg/l were obtained in Varigated, Citronella and Lemonella cultivars, respectively. Also the highest amount of flavonoids in the treatment of mycorrhiza fungus+ humic acid 400 mg/l + salicylic acid 200 mg/l in Citronella cultivar and the highest total antioxidant activity in the treatment of mycorrhiza fungus+ humic acid 200 mg/l + salicylic 200 mg/l in Lemonella cultivar was observed. In general, the results of this experiment showed that the application of mycorrhiza fungus with humic acid 400 mg/l and salicylic acid 100 mg/l in Lemonella, Citronella and Varigated cultivars improved the physiological characteristics and essential oil of Lemon balm.
_||_