بررسی اثر روشهای مختلف خشک کردن بر مدت زمان خشک شدن و برخی خصوصیات فیتوشیمیایی .Solidago virgaurea L
محورهای موضوعی : گیاهان دارویی
سپیده پارسافر
1
(کارشناسیارشد، گروه کشاورزی، پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهیدبهشتی، تهران، ایران)
قاسم اقلیما
2
(استادیار، گروه کشاورزی، پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهیدبهشتی، تهران، ایران)
محمدحسین میرجلیلی
3
(دانشیار، گروه کشاورزی، پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهیدبهشتی، تهران، ایران)
صمد نژادابراهیمی
4
(دانشیار، گروه فیتوشیمی، پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهیدبهشتی، تهران، ایران)
جواد هادیان
5
(دانشیار، گروه کشاورزی، پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهیدبهشتی، تهران، ایران)
کلید واژه: ترکیبات فنلی, روش و زمان خشک کردن, علف طلایی, لئوکارپوزاید,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی تاثیر روشهای مختلف خشک کردن بر گیاه دارویی Solidago virgaurea L.، آزمایشی بر پایه طرح کاملاً تصادفی با شش تیمار و سه تکرار در سال 1397 در آزمایشگاه اکوفیزیولوژی پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی دانشگاه شهیدبهشتی تهران اجرا شد. در این مطالعه از اندامهای هوایی گیاه S. virgaurea L. که از رویشگاه طبیعی سنگده واقع در استان مازندان که در مرحلهگلدهی کامل برداشت شده بود، استفاده گردید. تیمارهای مورد آزمایش شامل خشک کردن طبیعی (خشک کردن در سایه و آفتاب)، خشک کردن در آون (40 و 50 درجهسانتیگراد) و خشک کردن در مایکروویو (توان 550 و 1000 وات) بودند. در روشهای مختلف، خشک کردن تا رسیدن محتوای رطوبت به 10 درصد (بر پایه وزن تر گیاهی) ادامه یافت. از نمونههای خشک شده جهت استخراج عصاره متانولی بهمنظور اندازهگیری برخی متابولیتهای ثانویه شامل میزان فنل کل، فلانوئیدکل و لئوکارپوزاید استفاده گردید. محتوای فنل کل، فلاونوئید کل و مقدار لئوکارپوزاید[1] بهترتیب به روش فولین سیوکالتو، آلومینیوم کلراید و آنالیز کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا اندازه گیری شدند. کمترین (7 دقیقه) و بیشترین (60 ساعت) مدت زمان خشک شدن به ترتیب مربوط به تیمارهای خشک کردن با توان 1000 وات مایکروویو و خشک کردن در سایه بود. بالاترین محتوای فنل کل (30 میلیگرم گالیک اسید در یک گرم ماده خشک) در تیمار خشک کردن در سایه و بیشترین محتوای فلاونوئید کل (95/7 میلیگرم روتین در یک گرم ماده خشک) و لئوکارپوزاید (07/3 میلیگرم بر یک گرم ماده خشک) در تیمار آون با دمای 40 درجه سانتیگراد مشاهده گردید. به علاوه با افزایش توان مایکروویو و دمای آون میزان متابولیت های فعال کاهش یافت. در مجموع گزینش صحیح روش خشک کردن به عوامل متعددی بستگی دارد و در این میان استفاده از روشی بر مبنای مصرف بهینۀ انرژی و صرفه جویی در هزینه نیز باید مورد توجه قرار گیرد.[1] Leiocarposide
To investigate the effect of different drying methods on the Solidago virgaurea L., an experiment based on a completely randomized design with six treatments and three replications was conducted in 2018 in the Ecophysiology Laboratory of Shahid Beheshti University of Tehran. In this study, aerial parts of S. virgaurea L. was harvested from Sangdeh natural habitat located in Mazandan province at full flowering stage. The drying methods were shade and sun-drying (natural drying), oven-drying (40 and 50 °C), and microwave-drying (550 and 1000 watt). In all methods, drying of the plant materials was continued until the moisture content reached 10% (based on plant fresh weight). Methanolic extract was obtained from the dried samples and some secondary metabolites including content of total phenol, total flavonoid and leiocarposide were measured by Folin-Ciocalteu method, aluminum chloride method, and high-performance liquid chromatography (HPLC), respectively. The minimum (7 minutes) and maximum (60 hours) drying times were related to 1000 watt microwave drying and shade drying methods, respectively. The highest content of total phenol (30 mg Gallic acid /g DW) in shading drying treatment and the highest content of total flavonoids (7.95 mg Rutin/g DW) and leiocarposide (3.07 mg/g DW) was observed in the oven at 40 °C. In addition, active metabolites content decreased with increasing microwave power and oven temperature. In general, the correct choice of drying method depends on several factors, and among them, the type of active ingredient, optimal energy consumption and cost savings should also be considered.
_||_