ارزیابی اثر سطوح مختلف پرایمینگ بر خصوصیات جوانهزنی، بنیه بذر و برخی صفات فیزیولوژی گیاه دارویی شنبلیله تحت تنش شوری
الموضوعات :زینب ولیپور دهنو 1 , مجید امینی دهقی 2 , خدیجه احمدی 3
1 - دانشگاه شاهد
2 - دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران.
3 - کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران.
الکلمات المفتاحية: کلروفیل, کارتنوئید, درصد جوانهزنی, شنبلیله, شاخص بنیه گیاهچه,
ملخص المقالة :
بهمنظور بررسی پیش تیمار بر ویژگی های جوانه زنی، رشد و فیزیولوژیکی توده اصفهانی شنبلیله تحت تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه شاهد در سال 1396 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل پنج سطح پرایمینگ (شاهد (آب مقطر)، هیدروپرایمینگ آب مقطر به مدت 24 ساعت، هیدروپرایمینگ آب مقطر به مدت 48 ساعت، نیترات پتاسیم 3% و سالیسیلیک اسید 5%) و تنش شوری در چهار سطح (0، 50، 100 و 150 میلی مولار) بود. نتایج تجزیه واریانس حاکی از تأثیر معنیدار ترکیب تیماری پرایمینگ و تنش شوری بر صفات جوانه زنی، شاخص های رشد، رنگیزه های فتوسنتزی و محتوای پرولین بود. نتایج مقایسه میانگین اثر برهمکنش نشان داد که درصد جوانه زنی در سطوح هیدروپرایمینگ با تنش 150 میلی مولار 100 درصد بود. با توجه به نتایج مقایسه میانگین هیدروپرایمینگ 24 ساعت در صفاتی مانند سرعت جوانه زنی، طول ساقه چه، بنیه طولی گیاهچه، محتوای رنگیزه های فتوسنتزی و محتوای کارتنوئید نسبت به سطوح دیگر پرایمینگ دارای برتری نسبی بود. به نظر می رسد گیاه شنبلیله گیاهی مقاوم به تنش می باشد و کاربرد هیدروپرایمینگ نسبت به سطوح دیگر اثر بهبود بخشی بر صفات مورد بررسی داشت.