مروری بر باکتری های منتقله از ماهی به انسان
الموضوعات :
1 - گروه بهداشت و بیماریهای آبزیان، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی
الکلمات المفتاحية: آب, ماهی, زئونوز, غذازاد,
ملخص المقالة :
بیماری های زئونوز ناشی از انتقال بیماری و عوامل مولد سم از ماهی به انسان که تاکنون به ثبت رسیده اند عمدتاً شامل باکتری ها، سموم و انگل ها هستند. فهرست زئونوز های ناشی از ماهی، تقریبا بزرگ است. در این مقاله، 25 عامل عفونی مورد بحث قرار گرفته اند و مسلماً عوامل دیگری با منشا ماهی نیز وجود دارد که توان بالقوه ای برای آلوده کردن انسان دارد. در این خصوص وضعیت سیستم ایمنی میزبان نقش تعیین کننده ای در شدت بیماری دارد. از جمله راه های اصلی تماس با این عوامل می توان به روش خوراکی و ورود از راه زخم های باز یا خراش ها اشاره کرد. بخصوص روش خوراکی شامل خوردن ماهی آلوده خام یا نیم پز و یا ماهی آلوده به مدفوع ماهیان بیمار اشاره کرد. در مجموع 15/64 درصد زئونوزهای ناشی از ماهی از راه دهان منتقل می شوند که عمدتاً شامل بیماری های انگلی ناشی از ترماتودها، سستودها و نماتودها هستند. خوردن آب حاوی میکروارگانیسم های بیماری زا با 07/23 درصد و تماس پوستی و ورود از راه زخم های جلدی و یا انتقال از طریق حمل ماهی و یا آب آلوده با 23/19 درصد راه های دیگر انتقال محسوب می شوند. مهم اینکه 38/15 درصد از موراد بیماری ناشی از بیش از یک راه انتقال هستند. در این مقاله پراکنش، همه گیری شناسی، جنبه های بالینی و مطالعات ارزیابی خطر، مدیریت بالینی، پیشگیری و کنترل این دسته از بیماری ها مورد بحث قرار خواهد گرفت.
_||_