بررسی آلودگی به سارکوسیستیس در همبرگرها ی عرضه شده در کاشان با استفاده از روش هضمی
الموضوعات :حسین هوشیار 1 , ذاکر عباس زاده 2 , رضا شرافتی چالشتری 3 , محسن اربابی 4 , غلامعباس موسوی 5
1 - گروه انگل شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
2 - دانش آموخته انگل شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
3 - گروه تغذیه، مرکز تحقیقات بیوشیمی و تغذیه در بیماری های متابولیک، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
4 - گروه انگل شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
5 - گروه آمارحیاتی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
الکلمات المفتاحية: گاو, کاشان, همبرگر, سارکوسیستیس,
ملخص المقالة :
سارکوسیستیس یکی از شایع ترین انگل های تک یاخته ای آلوده کننده انسان و دام بوده که دارای گستردگی جهانی است. گاو به عنوان یک منبع مهم تامین فرآورده های گوشتی برای انسان یکی از میزبانان واسط این انگل محسوب می گردد. هدف از این مطالعه بررسی میزان آلودگی به انگل سارکوسیستیس در همبرگرهای عرضه شده در منطقه کاشان می باشد. این مطالعه مقطعی در سال1394در شهرستان کاشان انجام شد. 200 نمونه همبرگر بصورت تصادفی از شرکت ها و مارک های مختلف با معیار وجود حداقل 60% گوشت تهیه و پس از ثبت مشخصات حدود 15 تا 20 گرم از نمونه طبق روش دابی و همکاران در طول شب در دمای 28 درجه سانتی گراد در محلول هضمی قرار گرفت. سپس از رسوب آن دو گسترش تهیه و با روش گیمسا رنگ آمیزی گردیدد. لام ها از نظر وجود سیستی زوئیت ها با بزرگنمایی 1000 و 400 مورد بررسی میکروسکپی قرار گرفتند. در مجموع 5/52% از نمونه ها با شدت متفاوت آلوده به کیست سارکوسیستیس بودند. آلودگی در 40 نمونه (5/38%) از همبرگرهای 60 تا 75% گوشت و 66 نمونه (75/68%) از همبرگرهای90% گوشت مشاهده گردید. میزان بالای آلودگی به کیست های میکروسکوپی سارکوسیستیس در همبرگرهای مورد مطالعه نشانگر میزان بالایی از آلودگی در دام های تامین کننده گوشت مورد استفاده می باشد. دقت در پخت کامل گوشت و فرآورده های گوشتی و نیز افزایش آگاهی در پیشگیری از آلودگی موثر خواهد بود. همچنین بهبود شرایط بهداشتی نگهداری و تغذیه دام و نیز قطع ارتباط با میزبانان اصلی انگل میتواند باعث کاهش آلودگی دام ها گردد.
_||_