جدا سازی و تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی و ردیابی ژنهای حدت اشریشیاکلی مولد شیگا توکسین (STEC) در نمونه های سالاد جمع آوری شده از استان چهارمحال و بختیاری و شهر اصفهان
الموضوعات :حمیدرضا بهرامی 1 , محمد ربیعی فرادنبه 2
1 - استادیار گروه دامپزشکی،دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد
2 - کارشناس ارشد میکروب شناسی پزشکی، گروه میکروبیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد
الکلمات المفتاحية: اشرشیاکلی مولد شیگاتوکسین, الگوی مقاومت آنتی بیوتیک, سالاد,
ملخص المقالة :
سالاد یکی از محبوبترین اجزای تشکیلدهندهی رژیمهای غذایی میباشد.ﺍﺷﺮیشیاکلای تولید کنندهی ﺷﻴﮕﺎ ﺗﻮﮐﺴﻴﻦ، ﺑﻪ ﻋﻨﻮﺍﻥ یکی از مهمترین عوامل بیماریزای غذاها مطرح میباشد. ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﺣﺎﺿﺮ ﺑﺎ ﻫـﺪﻑ ﺑﺮﺭﺳـﻲ ﻓﺮﺍﻭﺍﻧـﻲ ﺁﻟـﻮﺩﮔﻲ ﻧﻤﻮﻧـﻪﻫـﺎﻱ سالاد ﺩﺭ استان چهارمحال و بختیاری و شهر اصفهان ﺑﺎ سویههای STEC، ﺗﻌﻴﻴﻦ الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی و ردیابی ژنهای حدت ﺑﺎﮐﺘﺮﻱﻫﺎﻱ ﺟﺪﺍ ﺷﺪﻩ ﺍﻧﺠﺎﻡ ﺷﺪ. ﺩﺭ ﺍﻳﻦ ﻣﻄﺎﻟﻌـﻪ ﺗﻮﺻﻴـﻔﻲ، هشتاد ﻧﻤﻮﻧﻪ سالاد از شهرستانهای استان چهارمحال و بختیاری و شهر اصفهان، ﺍﺯ رستورانﻫﺎ و مراکز فروش فست فود ﺑﻪ ﻃـﻮﺭ ﺗـﺼﺎﺩﻓﻲ ﺟﻤـﻊﺁﻭﺭﻱ و متعاقب جداسازی اشریشیاکلای در روش کشت، آزمایش PCR به منظور تعیین عوامل حدت، باکتریهای مولد شیگا توکسین با استفاده از پرایمرهای اختصاصی انجام شد. سپس الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی سویهها با روش استاندارد انتشار دیسک تعیین گردید. نتایج نشان داد که از 80 نمونه سالاد، 11 عدد(75/13 %) آلوده به اشریشیاکلای هستند. تمام سویههای جدا شده اشریشیاکلای حداقل به یک آنتی بیوتیک مقاوم هستند که در این میان مقاومت به تتراسیکلین (82/58 درصد) بیشترین و مقاومت به نیتروفورانتوئین (3.92 درصد) کمترین فراوانی را دارا میباشد. و ژن stx1(54/54 درصد) بیشترین فراوانی را در ژنهای حدت به خود اختصاص داد. اگرچه در ایران ظاهرا شیوع عفونت با سوشهای STEC بالا نیست، یافتههای این مطالعه نشان میدهد که امکان آلوده بودن سالادهای ارائه شده در مراکز عرضه فست فود و رستورانها با سویههای گوناگون STEC وجود دارد، لذا اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از آلودگی سالاد با این باکتری ضروری بنظر میرسد.