اثر پریبیوتیکی و ویژگیهای فراسودمند فیبر رژیمی استخراج شده از هسته کنار
الموضوعات :مجتبی افرازه 1 , مهرنوش تدینی 2 , حبیب اله عباسی 3 , عبدالکریم شیخی 4
1 - گروه علوم و صنایع غذایی، واحد مسجد سلیمان، دانشگاه آزاد اسلامی مسجدسلیمان، ایران
2 - گروه علوم و صنایع غذایی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی اهواز، ایران
3 - گروه مهندسی شیمی، دانشگاه جندی شاپور دزفول، دزفول، ایران
4 - گروه ایمنولوژی، دانشگاه علوم پزشکی دزفول، دزفول، ایران
الکلمات المفتاحية: لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس, فیبر رژیمی, هسته کنار, ویژگیهای فراسودمند,
ملخص المقالة :
هدف از انجام این مطالعه استخراج فیبر رژیمی از هسته کنار به روش استخراج قلیایی-پراکسید هیدروژن و ارزیابی ویژگیهای پریبیوتیکی و فراسودمند آن بود. برای این منظور، ابتدا هستههای کنار چربیزدایی شدند. سپس، فیبر رژیمی آن با استفاده از تیمار هیدروژن پراکسید قلیایی استخراج گردید. اثر پریبیوتیکی (در غلظتهای 1 و 5 درصد) در محیط کشت بدون قند بر لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس به مدت 72 ساعت، مورد بررسی قرار گرفت. به منظور ارزیابی ویژگیهای تکنولوژیک و فراسودمند فیبرهای رژیمی استخراج شده، آزمون های DPPH، ظرفیت اتصال با کلسترول، ظرفیت جذب گلوکز، ظرفیت اتصال با روغن و ظرفیت نگهداری آب اندازهگیری شد. فیبر رژیمی هسته کنار ظرفیت نگهداری آب، جذب روغن، جذب گلوکز و اتصال با کلسترول، به ترتیب برابر با 51/0 میلیلیتر بر گرم، 50/2 گرم بر گرم، 60/31 میلیمول بر لیتر و 52/14 میلیگرم داشت. نتایج حاصل از بررسی اثر پریبیوتیکی نشان داد که محیط کشت حاوی یک درصد فیبر رژیمی هسته کنار کمترین میزان کاهش pH را با 69/5 داشت (p<0.05). همچنین روند کاهش pH در ساعات مختلف مورد بررسی متغیر بود (p<0.05). نتایج مربوط به شمارش لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس نشان داد که محیط کشت حاوی یک درصد فیبر رژیمی کنار در ساعت 48 با Log CFU/ml 7/4 بیشترین جمعیت را داشت. همچنین روند تکثیر باکتری نسبت به میزان غلظت آن و با گذشت زمان متغیر بود (p<0.05). با توجه به ویژگیهای فراسودمند فیبر رژیمی هسته کنار، میتوان از آن به عنوان منبع فیبر رژیمی در دسترس و ارزان در صنایع غذایی و دارویی استفاده نمود.
_||_