بررسی توانایی رشد لاکتو باسیلوس پلانتاروم بر روی محیط کشت کنجاله کنجد
الموضوعات :مرجان السادات موسوی 1 , محمد حجت الاسلامی 2 , زینب السادات ابراهیم زاده موسوی 3 , حسین کیانی 4 , سید محمد علی جلالی 5
1 - دانشگاه ازاد شهرکرد
2 - گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران.
33395-88137
مرکز تحقیقات گیاهان دارویی ادویهای و عطری، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران.
3 - آزمایشگاه فرایندهای زیستی و تشخیص سریع-گروه علوم و صنایع غذایی،پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.
4 - آزمایشگاه فرایندهای زیستی و تشخیص سریع-گروه علوم و صنایع غذایی،پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
5 - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد. 8813733395، ایران
الکلمات المفتاحية: پروبیوتیک, لاکتوباسیلوس پلانتاروم, اسید چرب, کنجاله کنجد,
ملخص المقالة :
کنجاله روغن کنجد محصول جانبی حاصل از روغنکشی دانه کنجد بوده که بهعنوان یکی از ضایعات کشت و صنعت قابلدسترس و فراوان و غنی از پروتئین باارزش تغذیه ای بالا و ارزانقیمت انتخابشده است و میتواند بهعنوان یک بستر ارزانقیمت جهت رشد میکروارگانیسمهای مفید ازجمله پروبیوتیک ها استفاده شود. در این پژوهش رشد لاکتو باسیلوس پلانتاروم با عنوان یک پروبیوتیک بر روی محیط کشت کنجاله کنجد در شرایط گرمخانه گذاری متفاوت ازنظر دستیابی به بهترین شمارش میکروبی باکتری پروبیوتیکی لاکتو باسیلوس پلانتاروم مورد ارزیابی قرارگرفته است، خمیر کنجاله کنجد با pH اولیه 5/6 بهعنوان محیط کشت استفاده شد و شرایط گرمخانه گذاری شامل شرایط هوازی در سه درجه حرارت 30 و 37 و 44 درجه سلسیوس به مدت 48 ساعت انجام شد. نتایج نشان داد باکتری توانایی رشد بر روی بستر کنجاله کنجد را دارد و در انتهای تخمیر در دمای 30 و 37 درجه سلسیوس جمعیت میکروبی به CFU/ml 108 افزایش یافت و همچنین لاکتو باسیلوس پلانتاروم , همهی نمونههای تخمیری را در همه دماها بهطور معنیداری ( 05/0p<) کاهش داد و بیشترین میزان کاهش مربوط به دمای 37 درجه سلسیوس بود که به حدود 85/4 رسید. همچنین نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که ترکیب اسیدهای چرب محیط کشت کنجاله کنجد براثر رشد لاکتوباسیلوس پلانتاروم دستخوش تغییرات شد. اسیدهای چرب (C15: 0)، (C15: 1)، (C16: 0)، (C16: 1)، (C18: 1t)، (C18: 1c)، (C21: 0) و (C24: 1) بهطور معنیداری (05/0p<) افزایش یافتند. درحالیکه اسیدهای چرب (C14:1)، (C17: 0)، (C18: 1c)، (C18: 2c)، (C20: 0)، (C18: 3n3)، (C20: 1)، (C22: 0) و (C24: 0) بهطور معنیداری (05/0p<) کاهش یافتند. دراین بین تخمیر سبب تولید (C17:1) و (C22:1) شد و لینولئیک اسید مصرف شد. درمجموع می توان چنین نتیجه گرفت که لاکتوباسیلوس پلانتاروم توانایی رشد در محیط کشت ارزانقیمت و در دسترس کنجاله کنجد را دارا میباشد.
_||_