شناسایی مولکولی و ارزیابی ویژگیهای پروبیوتیکی و ضد قارچیEnterococcus faecium جدا شده از عسل طبیعی
الموضوعات :سارا شهریاری 1 , دل آسا رحیمی 2 , حسین پورعبدالله 3 , مریم ابراهیمی 4 , علیرضا صادقی 5
1 - گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
2 - گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
3 - گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
4 - مرکز تحقیقات سلامت فراورده های غذایی، دارویی و طبیعی
5 - گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
الکلمات المفتاحية: عسل طبیعی, اثر ضد قارچی, جدایه لاکتیکی غالب, ویژگیهای پروبیوتیکی,
ملخص المقالة :
عسل طبیعی، منبع بسیار مناسبی برای جداسازی باکتریهای پروبیوتیک به شمار میآید. مطالعه ویژگیهای پروبیوتیکی و ضد قارچی میکروارگانیسمهای موجود در اکوسیستمهای غذایی نظیر عسل طبیعی که کمتر مورد مطالعه قرار گرفتهاند، همواره جالب توجه بوده است. در این پژوهش، پس از شناسایی مولکولی باکتری اسید لاکتیک غالب جدا شده از عسل طبیعی، ویژگیهای پروبیوتیکی و اثر ضد قارچی آن مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس اثرات ضد باکتریایی (به روش لکهگذاری) و ضد قارچی (به روش کشت دو لایه) جدایه لاکتیکی مذکور در برابر برخی از میکروارگانیسمهای غذازاد بررسی شد. توالییابی محصولات PCR منجر به شناساییEnterococcus faecium گردید. همچنین میزان زندهمانی جدایه مذکور در شرایط شبیهسازی شده دستگاه گوارش معادل 68/20 درصد و اثرات ضدباکتریایی و ضدقارچی آن بر روی Salmonella enterica و Aspergillus niger نیز بهترتیب با 06/31 و 35/32 درصد بازدارندگی به شکل معنیداری (05/0P<) نسبت به سایر عوامل میکروبی مورد مطالعه بیشتر بود. علاوه بر این، جدایه لاکتیکی از الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی مناسبی برخوردار بود و هیچگونه فعالیت همولیزی نداشت. همچنین قابلیت خود اتصالی آن نیز معادل 32/34 درصد و میزان دگراتصالی جدایه مذکور باEscherichia coli ، S. enterica، Listeria monocytogenes و Bacillus cereus بهترتیب معادل 29/34، 35/21، 58/15 و 98/14درصد بود. بر اساس نتایج پژوهش حاضر میتوان ازE. faecium جدا شده از عسل به عنوان کشت محافظت کننده در صنایع غذایی استفاده نمود.
_||_