بررسی میزان آلودگی سالمونلایی در جگر مرغ های جمع آوری شده در شهرستان ملایر
الموضوعات :بهنام پدرام 1 , مسعود سلطانی الوار 2 , لیلا درخشان 3 , پیمان سپهری فرد 4 , بردیا محمدی 5
1 - استادیار دانشکده دامپزشکی،دانشگاه آزاد اسلامی،واحد شوشتر.
2 - استادیار دانشکده دامپزشکی،دانشگاه آزاد اسلامی،واحد شوشتر.
3 - استادیار دانشکده دامپزشکی،دانشگاه آزاد اسلامی،واحد شوشتر.
4 - دانش آموخته دانشکده دامپزشکی،دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر.
5 - دانشجوی دکتری عمومی دامپزشکی ،دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر
الکلمات المفتاحية: ملایر, سالمونلا, جگر مرغ,
ملخص المقالة :
سالمونلا یکی از بیماریهای عفونی مهم و مشترک بین انسان و حیوانات است که به وسیله باکتریهای جنس سالمونلا ایجاد می شود و سالانه موجب مرگ افراد زیادی از جمعیتهای انسانی و دامی می گردد. در این میان گوشت مرغ آلوده به سالمونلا در درجه اول انتقال آلودگی قرار دارد. به همین دلیل شناسایی میزان فراوانی عفونت سالمونلا در گله های طیور اقدامی ضروری در اتخاذ اقدامات کنترلی مناسب در پیشگیری از انتقال آلودگی به جوامع انسانی محسوب می شود. با مطالعه بر روی منابع موجود مشخص گردید، اطلاعات به روزی درخصوص وضعیت سالمونلا ومیزان آلودگی به این باکتری در گوشت و جگرمرغ و... درشهرستان ملایر وجود نداشته و لذا بررسی آلودگی جگر مرغ در این شهرستان مد نظر قرار گرفت. جهت انجام نمونه برداری به طور تصادفی از سطح سوپرمارکت های شهرستان ملایر 100 عدد جگر مرغ خریداری شد سپس با هدف بررسی میزان آلودگی سالمونلایی به آزمایشگاه جهت انجام آزمایش های باکتریایی فرستاده شد . بعد از انجام آزمایش های باکتریایی به تعیین سروتیپ سالمونلا به استفاده از روش PCR پرداخته شد. در مطالعه حاضر مشخص گردید که 2 درصد جگر مرغ های مورد مطالعه آلوده به باکتری سالمونلا بود. لازم به ذکر است که 2 درصد نمونه ها دارای آلودگی باکتریایی بودند. همچنین مشخص گردید که سروتیپ غالب سالمونلا در جگرهای مرغ شهرستان ملایر سالمونلا آنترتیدیس است. با توجه به نتایج به دست آمده در مطالعه حاضر ، می توان نتیجه گرفت که موادغذایی با منشا حیوانی ، منابع مناسبی برای رشد سالمونلا در کشور به حساب میآید و توصیه میشود که جهت جلوگیری از آلودگی باکتریایی ، اقدامات بهداشتی شدیدی برای جلوگیری از آلودگی آب و مواد غذایی انجام شود و همچنین سایر فرآورده های دامی باید به حد کافی پخته شوند.
_||_