بررسی تاثیر نانو ذره نقره سنتز شده از گیاه و اسید جیبرلیک بر برخی ویژگیهای مورفوفیزیولوژیکی و جوانه زنی گیاه دارویی گون کتیرایی (Astragalus gossypinus Fisher )
الموضوعات :
1 - استادیار گروه مرتع و آبخیزداری دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه کاشان
الکلمات المفتاحية: جوانهزنی, مرتع, نانو ذره, بذر, گون,
ملخص المقالة :
به منظور بررسی اثر نانو ذره نقره و اسید جیبرلیک بر جوانه زنی گونه گون سفید، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 4 تکرار در سال 1397 اجرا شد. تیمار های آزمایش شامل پیش تمار با اسید جیبرلیک در 4 سطح (صفر به عنوان شاهد، 100 ،150و 300 ppm ) و نانو ذره نقره در 4 سطح (صفر به عنوان شاهد، 05/0، 1/0 و 2/0 درصد وزنی-حجمی ) به مدت 4ساعت در دمای 25 درجه سانتی گراد بودند. نتایج آزمایشات نشان داد اسید جیبرلیک، نانو ذره نقره و اثر متقابل تیمارها در سطح احتمال %1 بر تمامی صفات مورد مطالعه شامل درصد جوانهزنی، طول ریشهچه، طول ساقهچه، ضریب جوانهزنی، محتوای نسبی آب، کلروفیل a،b و کلروفیل کل، معنی دار بود. همچنین استفاده از اسید جیبرلیک ppm 100 باعث افزایش 25 درصدی طول ریشهچه شد، اما با افزایش غلظت اسید جیبرلیک طول ریشهچه و ساقهچه نسبت به شاهد کاهش پیدا کردند. همچنین استفاده از پیش تیمار اسید جیبرلیک ppm 150 و نانو ذره نقره 1/0درصد باعث افزایش 50 درصدی طول ریشهچه شد. بالاترین میزان درصد جوانهزنی، محتوای کلروفیل a،b و طول ساقهچه با اعمال تیمار ppm 100 اسید جیبرلیک به همراه تیمار 2/0 درصد وزنی-حجمی نانو ذره نقره به دست آمد. همچنین اعمال تیمار های ذکر شده به تنهایی نیز بر صفات مورد مطالعه اثرات مثبت و معنی دار داشتند.
_||_