اثر عصاره گیاهان دارویی سرخارگل، آویشن و نعناع فلفلی بر عملکرد، خصوصیات لاشه، فاکتورهای خونی و سیستم ایمنی بلدرچین های ژاپنی
الموضوعات :مهدی مرادی جگرلویی 1 , حسین رضا شهبازی 2 , فروغ محمدی 3
1 - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران
2 - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران
3 - گروه دامپزشکی، دانشکده کشاورزی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران
الکلمات المفتاحية: عملکرد, خصوصیات لاشه, عصاره سرخارگل, عصاره نعناع, پاسخ ایمنی,
ملخص المقالة :
این آزمایش بهمنظور بررسی استفاده از عصاره گیاهان دارویی سرخارگل آویشن و نعنا بر عملکرد، خصوصیات لاشه، فاکتورهای خونی و سیستم ایمنی بلدرچین ژاپنی انجام گرفت. جوجه بلدرچین ژاپنی یکروزه بر اساس یک طرح کاملاً تصادفی بین 5 گروه تیماری تقسیم شدند. هر تیمار دارای 4 تکرار و هر تکرار شامل 10 جوجه بود. تیمارهای آزمایشی عبارتاند از: 1) شاهد (جیره پایه- بدون مواد افزودنی)، 2) جیره پایه + 2/0 درصد عصاره سرخارگل، 3) جیره پایه + 2/0 درصد عصاره آویشن، 4) جیره پایه + 2/0 درصد عصاره نعنا فلفلی و 5) جیره پایه + 2/0 درصد عصاره سرخارگل + 2/0 درصد عصاره آویشن + 2/0 درصد عصاره نعناع فلفلی. با افزودن عصاره گیاهان دارویی به جیره، افزایش وزن، وزن زنده و ضریب تبدیل بهبود معنیداری یافت (01/0>P). درصد لاشه در تیمارهای حاوی سرخالگل، نعناع و همچنین مخلوط سرخال گل، آویشن و نعناع فلفلی افزایش معنیداری با شاهد داشتند (05/0>P). چربی محوطه بطنی در کلیه تیمارهای ازمایشی کاهش معنیداری با شاهد داشتند (05/0>P). با افزودن عصاره گیاهان دارویی، غلظت پروتئین تام، اسید اوریک، کلسترول کاهش معنیداری یافتند (05/0>P). عصاره گیاهان دارویی تأثیر معنیداری بر غلظت آنزیمهای کبدی و سیستم ایمنی بلدرچینها نداشتند (05/0P>). بهطور کلی نتایج نشان داد که کاربرد مخلوط عصارههای گیاهی سرخارگل، آویشن و نعناع فلفلی در جیره بلدرچینهای ژاپنی میتواند کارایی بالاتری بر عملکرد رشد نسبت به کاربرد جداگانه هریک از آنها داشته باشد.
_||_