تهیه موثر و سبز فراوردههای افزایشی پیروگالل-نینهیدرین در محیط مایع یونی و بررسی اثر ضدباکتریایی و همافزایی بر باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیاکلی و سودوموناس آئروژینوزا
الموضوعات :شیوا خلیل مقدم 1 , اشرف السادات شاه ولایتی 2 , آتوسا علی احمدی 3
1 - استادیار بیوشیمی، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی (ره)، شهرری، تهران، ایران
2 - دانشیارشیمی آلی، باشگاه پژوهشگران جوان ونخبگان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی (ره)، شهرری، تهران، ایران
3 - استادیار میکروبیولوژی، گروه بیولوژی، پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: کلرامفنیکل, اثر ضد باکتریایی, فراورده افزایشی پیروگالل-نینهیدرین, هم افزایی,
ملخص المقالة :
مقاومت باکتریها به پادزیست یکی از بزرگترین چالشهایی است که سلامت انسان را تهدید میکند. برای معرفی ترکیبهای جدید آلی با اثر ضدباکتری، دو مشتق از خانواده ایندنوبنزوفوران از واکنش تراکمی نینهیدرین با پیروگالل با نسبتهای متفاوت در محیط مایع یونی بهعنوان حلال سبز تهیه و اثر آنها در برابر باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیاکلی و سودوموناس آئروژینوزا جداشده از بیماران بستری در بیمارستان طالقانی بررسی شد. برای تعیین کمترین غلظت بازدارندگی رشد باکتری (MIC) از روش رقتسازی محیط مایع در حجم کم، استفاده و کلرامفنیکل بهعنوان پادزیست استاندارد درنظرگرفته شد. مقایسه نتایج دو نمونه سنتتیک نشان داد که فراورده افزایشی 1:1 پیروگالل-نینهیدرین در مقابل باکتریهای یادشده (MIC: 100 µg/ml) در مقایسه با فراورده افزایشی 2:1 پیروگالل-نینهیدرین (MIC:200 µg/ml (اثر ضدباکتریایی بهتری دارد. مطالعه اثر همافزایی 200 میکروگرم بر میلیلیتر از فراورده افزایشی 2:1 پیروگالل-نینهیدرین و یا 100 میکروگرم بر میلیلیتر فراورده افزایشی 1:1 پیروگالل-نینهیدرین به همراه سری رقتی از کلرامفنیکل، نشان داد که غلظت مهارکننده رشد کلرامفنیکل تا 50 میکروگرم بر میلیلیتر کاهش یافت.
[1] Hanlon, G.; “Fundamentals of microbiology” in: Aulton M.E. (Ed.), “Pharmaceutics, The Science of Dosage Form Design”, 2nd Ed., Churchill Livingstone, London, 2002.
[2] Hussain, T.; Pakistan at the verge of potential epidemics by multi-drug resistant pathogenic bacteria, Adv. Life Sci 2, 46-47, 2015.
[3] Hamdan– Partida, A.; Sainz-Espunes, T.; Bustos-Martinez, J.; J. Clinical. Microbiol. 48, 1701-1705, 2010.
[4] Ravat hi, G.; Puri, J.; Jain, B.K.; Bacteriology of burns, Burns 24, 347-349, 1998.
[5] Shittu, A.; Okon, K.; Adesida, S.; Oyedara, O.; Witte, W.; Strommenger, B.; Layer, F.; BMC Microbiology 11, 92-100, 2011.
[6] Borsari, A.; Bucher,B.; Brazzola, P.; Dolina, G.; Clinical Therapeutics 30, 2090-2095, 2008..
[7] Zinsser, H.; Wolfgang, K. Joklik; Amos, D.B.; Willett, H.P.; “Zinsser Microbiology”, 20th Ed., McGraw-Hill Professional Publishing, U.S., 1992.
[8] Vanhems, P.; lepape, A.; Savey, A.; Jambou, A.; Fabry, P.; J. Hosp Infect. 45, 98-106, 2000.
[9] Arvanitidou, M.; Katikaridou, E.; Tsakria, A.; J. Hosp. Infect. 61, 219-240, 2005.
[10] Lee, K.Y.; Seo, J.; Kim, J.N.; Tetrahedron Letters 46, 4505-4508, 2005.
[11] Bengiat, R.; Gil, M.; Klein, A.; Cohen, O.; Cohen, S.; Dubnikova, F.; Tetrahedron 72, 2429-2439, 2016.
[12] Kirilmis, C.; Ahmedzade, M.; Süleyman, S.; Koca, M.; Euro. J. Med Chem.43, 300-308, 2008.
[13] Shazia, N.; Philip, C.; Stevenson, S.; Phythian, J.; Nigel, C.; Veitch David, R.; Tetrahedron 62, 4214-4226, 2006.
[14] Balasaheb, Y.; Agasimundin, Y.S.; Shivkumar, B.; Devanand Shinde, B.; J. Chil. Chem. Soc. 54, 77-79, 2009.
[15] Chetan, B.; Sanganna, B.; Sandip, K.; Patil, L.; International Journal of Chemical Sciences and Applications 1, 42-49, 2010.
[16] Wasserscheid, P.; Welton, T.; Ionic liquids in Synthesis 21, 223-224, 2003.
[17] Yavari, I.; Kowsari, E.; Tetrahedron Lett. 48, 3753-3756, 2007.
[18] Yavari, I.; Shahvelayati, A.S.; Ghanbari, M.; J. Iran. Chem. Soc. 8, 636-642, 2011.
[19] Shahvelayati, A.S.; Esmaeeli, Z.; J. Sulfur Chem. 33, 319-325, 2012.
[20] Vygodskii, Y.S.; Lozinskaya, E.I.; Shaplov, A.S.; Macromol. Rapid. Commun. 23,676-679, 2002.
[21] Murray, P.; Ellen, B.; Manual of clinical microbiology, 9th Edition, ASM press, USA, 2007.