بررسی اثر سولفات روی بر رشد و نمو ارقام گندم شمال فارس
الموضوعات : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهیسید حسین میرطالبی 1 , محمد رضا خواجهپور 2 , سید ماشاالله حسینی 3 , علی سلیمانی 4
1 - مربی دانشگاه پیام نور
2 - دانشیار سابق دانشگاه صنعتی اصفهان
3 - استادیار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس
4 - دانشیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان اصفهان
الکلمات المفتاحية: عملکرد دانه, وزن خشک, سولفات روی, ارقام گندم, مراحل نمو,
ملخص المقالة :
کمبود روی در گیاهان از طریق کاهش تولید مواد فتوسنتزی و اکسین موجب نقصان رشد و عملکرد دانه گندم میگردد. به منظور تعیین اثر سولفات روی بر رشد و نمو ارقام گندم آزمایشی در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی اقلید، با آرایش کرت های خرد شده به صورت بلوکهای کامل تصادفی در 4 تکرار در سال زارعی 87-1386 به اجرا در آمد. فاکتور اصلی شامل سطوح، صفر، 30 و 60 کیلوگرم سولفات روی (حاوی 36 درصد روی) در هکتار و فاکتور فرعی ارقام زرین ، الوند و شهریار بود. افزایش سطوح سولفات روی باعث افزایش معنیدار وزن خشک گیاه در اوایل ساقه دهی و وزن خشک برگ، ساقه، سنبله و وزن خشک کل در مرحله گرده افشانی و بیوماس کل، عملکرد دانه و شاخص برداشت در مرحله رسیدگی فیزیولوژیک گردید. ارقام زرین و الوند به طور معنیداری وزن خشک برگ، ساقه، سنبله، وزن خشک کل در گرده افشانی و بیوماس کل، عملکرد دانه و شاخص برداشت بیشتری نسبت به رقم شهریار در مرحله رسیدگی فیزیولوژیک داشتند. افزایش سطوح سولفات روی و ارقام تأثیری بر مراحل نموی نداشتند. در این مطالعه بیشترین رشد رویشی و عملکرد دانه با مصرف 60 کیلوگرم سولفات روی در هکتار در ارقام الوند و زرین (به ترتیب 10040 و 10030 کیلوگرم در هکتار) بدست آمد. لذا این مقدار سولفات روی در هکتار و ارقام الوند و زرین ممکن است برای تولید گندم در شرایطی مشابه با مطالعه حاضر مناسب باشد.