اثر سطوح متفاوت نیتروپروساید سدیم و آرسنیک بر عملکرد میوه و برخی ویژگیهای بیوشیمایی خیار تلخ (Momordica charantia L.)
الموضوعات : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهی
پرویز یداللهی
1
(باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران)
محمد رضا اصغری پور
2
(گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه زابل، زابل، ایران)
سجاد شیخ پور
3
(گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه زابل، زابل، ایران)
بهنام جباری
4
(گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه زابل، زابل، ایران)
حامد قاسمی
5
(گروه خاکشناسی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران)
الکلمات المفتاحية: فلزات سنگین, گیاهان دارویی, رنگیزههای فتوسنتزی, عناصر غذایی پر مصرف,
ملخص المقالة :
به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف نیتروپروساید سدیم (SNP) و آرسنیک بر ویژگیهای بیوشیمیایی خیار تلخ (Momordica charantia L.) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار در سال 1391 در گلخانه دانشگاه زابل اجرا گردید. تیمارهای آزمایش سه سطح محلول پاشی SNP شامل مقادیر صفر، 50 و 100 میکرو مولار به عنوان عامل اول و چهار سطح آرسنیک شامل صفر، 30، 60 و 90 میلی گرم در کیلوگرم خاک به عنوان عامل دوم لحاظ گردید. کاربرد مقادیر مختلف آرسنیک سبب کاهش معنی دار رنگدانههای فتوسنتزی، فلورسانس، محتوای آب نسبی برگ و عملکرد میوه گردید. همچنین سمیت آرسنیک در بالاترین سطح منجر به کاهش 57/47 و25/31 درصدی به ترتیب در غلظت عناصر P و K در میوه گردید. درصد پروتئین میوه در اثر سمیت آرسنیک افزایش یافت و در بیشترین مقدار آرسنیک با 68/34 درصد افزایش به حداکثر خود رسید. تیمار SNP نیز بر تمامی صفات مورد بررسی به غیر از فسفر میوه اثر معنی داری داشت و این تاثیر در محلول پاشی با 100 میکرومولار SNP به حداکثر مقدار خود رسید. اثر متقابل آرسنیک و SNP تنها بر عملکرد میوه و فلورسانس معنی دار بود. در شرایط سمیت آرسنیک، محلول پاشی با 100 میکرومولار SNP موجب افزایش 12/54 درصدی در عملکرد میوه و کاهش 66/41 درصدی در فلورسانس نسبت به عدم محلول پاشی گردید. نتایج این مطالعه نشان داد میتوان اعمال سدیم نیتروپروساید به صورت محلول پاشی را در صورت انجام آزمایشهای تکمیلی جهت کاهش اثرات سوء تنش فلز سنگین آرسنیک توصیه کرد.