بررسی اثر برهمکنش نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم و مدیریت آب بر علفهای هرز و خصوصیات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی ذرت دانهای(Zea mays L.)
احسان اله جلیلی
1
(
دکتری گروه زراعت، کارشناس مسئول اداره آموزش و ترویج مدیریت جهاد کشاورزی اشتهارد، البرز
)
فرناز گنج آبادی
2
(
دکتری گروه زراعت، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
)
میرسعید ولیعهدی
3
(
دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه مکانیزاسیون کشاورزی، معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی، سازمان جهاد کشاورزی استان البرز
)
مرتضی قوامی
4
(
کارشناس مسئول تولیدات گیاهی مدیریت جهاد کشاورزی اشتهارد، البرز
)
الکلمات المفتاحية: عملکرد, پرولین, مالون دی آلدهید, علفهرز, مدیریت آب,
ملخص المقالة :
این آزمایش در سال زراعی 1396 در کرج و به صورت اسپلیت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل مدیریت آبیاری در سه سطح: آبیاری با نوارهای تیپ سطحی، زیر سطحی (عمق 15 سانتیمتری) و جوی و پشتهای در کرت اصلی و مدیریت میزان آبیاری در سه سطح: 50، 100 و 150 میلیمتر تبخیر از تشتک در کرت های فرعی و کاربرد نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم در سه سطح: صفر (شاهد)، 2 و 4 میلیگرم در لیتر در کرت های فرعی فرعی قرار گرفتند. یافتههای این تحقیق نشان داد به منظور استفادهی بهینه از منابع آب، جهت کاهش تلفات آبیاری و دستیابی به عملکرد بالا در تولید ذرت دانهای، از روش آبیاری قطرهای (تیپ زیر سطحی) میتوان استفاده کرد. اعمال مدیریت آبیاری قطرهای نوار تیپ زیرسطحی به همراه نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم چهار میلیگرم در لیتر در مزارع ذرت دانهای سبب کاهش 85 درصدی علفهای هرز شد. در نتیجه رقابت ذرت و علفهای هرز کاهش بافت و اختصاص منابع فتوسنتزی به سمت دانه بیشتر از ساقه و برگ ذرت بود. همچنین استفاده از نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم سبب افزایش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی و عملکرد ذرت شد. بهطوریکه بیشترین عملکرد در این تیمار با 10450 کیلوگرم در هکتار بهدست آمد