تاثیر کود بیولوژیک فسفربارور2 و سولفات منیزیم بر میزان و اجزای اسانس گیاه مرزه
الموضوعات : یافته های نوین کشاورزیاسما بدلی 1 , فاطمه نجات زاده 2
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیولوژی گیاهان دارویی، ادویه ای و عطری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوی، خوی، ایران
2 - عضو هیات علمی گروه کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوی، خوی، ایران
الکلمات المفتاحية: کود بیولوژیک, محلول پاشی, مرزه, سولفات منیزیم, فسفربارور2,
ملخص المقالة :
این پژوهش در راستای بررسی تاثیر کود بیولوژیک فسفربارور 2و سولفات منیزیم بر مقدار و اجزای اسانس گیاه مرزه در سال 1396 در شهرستان سلماس به صورت مزرعه ای انجام گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی در 2 فاکتور و 3 تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل 2 سطح تلقیح با کود فسفر بارور 2 و عدم تلقیح) و 3 سطح محلول پاشی سولفات منیزیم(صفر، 2 و 4 گرم در لیتر) بود. صفات مورد بررسی عبارت بودند از ارتفاع بوته، تعداد ساقه فرعی، قطر ساقه، عملکرد بوته، درصد اسانس و عملکرد اسانس. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بیشترین عملکرد در اثر تلقیح با کود فسفر بارور 2 و سولفات منیزیم 4 گرم، با میانگین 80/50 کیلوگرم در هکتار و کمترین عملکرد در تیمار عدم تلقیح با کود فسفر بارور 2 و عدم کاربرد سولفات منیزیم با میانگین 23 کیلوگرم در هکتار بدست آمد. همچنین بیشترین درصد اسانس در اثر تلقیح با کود فسفر بارور 2 و سولفات منیزیم 4 گرم با میانگین 02/1 کیلوگرم در هکتار بدست آمد و کمترین درصد اسانس هم در تیمار عدم تلقیح با کود فسفر بارور 2 و عدم کاربرد سولفات منیزیم با میانگین 46/0 کیلوگرم در هکتار بدست آمد. همبستگی بالا و معنی داری بین عملکرد اسانس با ارتفاع بوته و تعداد ساقه فرعی بدست آمد. به طور کلی نتایج این آزمایش نشان داد که برای تولید بیشتر درصد اسانس و برای داشتن عملکرد خشک بیشتر تلقیح با فسفر بارور 2 و سولفات منیزیم 4 گرم در یک لیتر آب مناسب به نظر می رسد.
_||_