بررسی تاثیر پیش تیمار بذر با جیبرلیک اسید و سالیسیلیک اسید بر خصوصیات جوانه زنی بذر شلغم در شرایط دمایی مختلف
الموضوعات : یافته های نوین کشاورزیمعصومه مشکین فام 1 , مجید رحیمی زاده 2
1 - دانشجوی دکتری اگرو تکنولوژی، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
2 - استادیار زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد
الکلمات المفتاحية: پیش تیمار, اسیدجیبرلیک, اسیدسالیسیلیک, جوانهزنی,
ملخص المقالة :
این پژوهش به منظور بررسی اثرپیش تیمار بذر با اسید سالیسیلیک و اسید جیبرلیک بر واکنش بذر شلغم نسبت به دما و انتخاب پیش تیمار برتر در آزمایشگاه فیزیولوژی گیاهی دانشگاه آزاد اسلامی بجنورد در سال تحصیلی95-94 انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل سه عاملی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار انجام شد. اسید جیبرلیک در سه سطح به مقادیر 0، 250 و500 میلی گرم بر لیتر به مدت 24 ساعت، اسید سالیسیلیک در سه سطح به مقادیر 0، 250 و500 میلی گرم بر لیتر به مدت 10 ساعت در دماهای ثابت جوانه زنی در پنج سطح شامل 15، 20، 25، 30 و 35 درجه سانتی گراد در مدت زمان 12 روز جوانه زنی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که، استفاده از پرایمینگ بذری در افزایش سرعت جوانه زنی بذر و یکنواختی سبز شدن آن ها تا دمای 30 درجه سانتی گراد موثر عمل کرد و توانست مدت زمان رسیدن به 50 % جوانه زنی را کاهش دهد. بنابراین استفاده از پرایم های اسید جیبرلیک با غلظت 500 میلی گرم در لیتر و اسید سالیسیلیک با غلظت 250 میلی گرم در لیتر اثرات تنش دمایی بالا را بر شاخص های جوانه زنی کاهش داده و باعث بهبود مولفه های جوانه زنی می شود.
_||_