اثر عصاره الکلی گیاه پنج انگشت و ویتامین E بر میزان سرمی آنزیمهای کبدی، گلوکز، پروفایل لیپیدی و انسولین در موشهای صحرایی ماده بالغ
الموضوعات : فصلنامه زیست شناسی جانوریزهرا نجاتی 1 , سید ابراهیم حسینی 2
1 - گروه زیست شناسی، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی، مرودشت، ایران
2 - گروه زیست شناسی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
الکلمات المفتاحية: ویتامینE, پروفایل لیپیدی, انسولین, ALP, AST, پنج انگشت,
ملخص المقالة :
افزایش مزمن قند خون منجر به دیابت که یک ناهنجاری متابولیکی ناشی از نقص در ترشح یا کارکرد انسولین، همراه با کاهش میزان سرمی ویتامین E و آسیبهای کبدی میباشد میگردد. پنج انگشت گیاهی است که در طب سنتی برای درمان بسیاری از بیماری ها استفاده میشود. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات گیاه پنج انگشت و ویتامینE بر میزان سرمی برخی فاکتورهای کبدی، گلوکز، انسولین و پروفایل لیپیدی در موشهای صحرایی انجام گرفت. در این مطالعه تجربی،40 سر موش ماده بالغ با وزن 250 تا 220 گرم در گروههای کنترل، شاهد و 3 دسته تجربی مورد مطالعه قرار گرفتند. هرگروه شامل 8 سر موش بود. گروههای تجربی1 40 میلیگرم بر کیلوگرم عصاره پنج انگشت، تجربی2 40 میلیگرم بر کیلوگرم عصاره و40 میلیگرم بر کیلوگرم ویتامینE و تجربی3 40 میلیگرم بر کیلوگرم ویتامین E دریافت نمودند. تجویزها برای مدت 14 روز انجام گرفت و در پایان دوره از موشها خونگیری به عمل آمد و سپس با استفاده از کیتهای تشخیصی سطوح سرمی، انسولین، قند و میزان آنزیمهای ALP(الکالین فسفاتاز)، ALT (آلانین آمینوترانسفراز) و AST (آسپارتات آمینوترانسفراز) و پروفایل لیپیدی اندازهگیری گردید. دادهها با کمک آزمونهای ANOVA و توکی، آنالیز شدند. نتایج نشان داد که عصاره هیدروالکلی پنج انگشت و ویتامین E تاثیری بر قند خون و آنزیم ALT ندارند در حالی باعث کاهش معنیدار آنزیمهای ALP، AST و LDL، کلسترول، تری گلیسیرید و افزایش انسولین و HDL میگردند. عصاره الکلی پنج انگشت و ویتامین E به دلیل داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی باعث افزایش میزان HDL، انسولین و کاهش آنزیمهای ALP، AST، LDL، کلسترول و تری گلیسیرید میگردد.