اثر اسانس گل میخک بر بیهوشی ماهی گوپی ماده (Poecilia reticulata)
الموضوعات : فصلنامه زیست شناسی جانوری
محسن تجری
1
(دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرگز، گروه شیلات، بندرگز، ایران)
عظیم عظیمی
2
(دانشگاه گلستان، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی، گروه شیلات، گرگان، ایران)
حامد کلنگی میاندره
3
(دانشگاه گلستان، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی، گروه شیلات، گرگان، ایران)
رضا ایزی
4
(دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرگز، گروه شیلات، بندرگز، ایران)
عزت اله شریف زاده
5
(انشگاه آزاد اسلامی واحد بندرگز، گروه شیلات، بندرگز، ایران)
الکلمات المفتاحية: بیهوشی, اسانس گل میخک, ماهی گوپی,
ملخص المقالة :
در این تحقیق، اثر غلظت و مدت زمان بیهوشی و بازگشت از بیهوشی اسانس گل میخک با غلظت های 50، 100، 150 و 200 میلی گرم در لیتر روی ماهی گوپی ماده بررسی شد. تعداد 5 قطعه ماهی گوپی با وزن زیر یک گرم برای هر غلظت در نظر گرفته شد. پس از آماده سازی غلظت های اسانس آویشن شیرازی در ظرف، ماهیان به صورت انفرادی به ظرف حاوی محلول بیهوشی منتقل و زمان از دست دادن تعادل و زمان ایجاد بیهوشی ثبت شد. سپس ماهیان از ظرف حاوی محلول بیهوشی به ظرف حاوی آب تمیز منتقل و زمان بازگشت تعادل و زمان بازگشت واکنش به محرک خارجی توسط زمان سنج اندازه گیری شد.نتایج نشان داد که با افزایش غلظت ماده بیهوش کننده، مراحل بیهوشی سریعتر و مراحل بازگشت از بیهوشی کندتر اتفاق می افتد بطوری که در غلظت های 150 و 200 میلی گرم در لیتر اسانس گل میخک، ماهیان گوپی در مدت کمتر از یک دقیقه بیهوش شدند و مرحله بازگشت از بیهوشی آنها در آب تمیز نسبت به غلظت های 50 و 100 میلی گرم در لیتر آهسته تر رخ داد.