اثر حفاظتی میوه چیکوManilkara zapotilla) بر روی آسیب بافت بیضه در موش تیمار شده با کادمیوم
الموضوعات : فصلنامه زیست شناسی جانوریزهرا صالحی جهرمی 1 , وحید حمایت خواه جهرمی 2 , الهه سامانی جهرمی 3
1 - گروه زیست شناسی، واحد جهرم، دانشگاه آزاداسلامی، جهرم، ایران
2 - گروه زیست شناسی، واحد جهرم، دانشگاه آزاداسلامی، جهرم، ایران
3 - باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد جهرم، دانشگاه آزاداسلامی، جهرم، ایران
الکلمات المفتاحية: کادمیوم, تستسترون, LHFSH, میوه چیکو, دی هیدرو اپی آندروسترون,
ملخص المقالة :
کادمیوم به دلیل خصوصیاتی از قبیل پایداری و تجمع پذیری در محیط زیست خطرناک است. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی اثر حفاظتی میوه چیکوبر روی آسیب بافت بیضه موش تیمار شده با کادمیوممیباشد. این مطالعه تجربی بر روی 42 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار انجام شد.حیوانات به 7 گروه تقسیم شدند. گروه کنترل آب و غذای معمولی دریافت کردند. به گروه شاهد1 مقدار 2/0 میلیلیتر آب مقطر تزریق شد. به گروه شاهد 2،2/0 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن کادمیوم تزریق گردید. به گروه شاهد 3 فقط مقدار متوسط عصاره چیکو یعنی100 میلیگرم بر کیلوگرم تزریق شد. به گروههای تجربی 1، 2 و 3 در روز اول آزمایش،2/0 میلیگرم بر کیلوگرم کادمیوم تزریق شد و سپس به مدت 14 روز نیز به ترتیب مقادیر 50، 100 و 200 میلیگرم بر کیلوگرم عصاره آبی چیکو تزریق گردید. پس از 14 روز از قلب حیوانات خون گیری شد و میزان سرمی هورمون های تستوسترون، دی هیدرواپی آندروسترون (DHEALHو FSH مورد بررسی قرار گرفت. دادههای آماری توسط آزمون ANOVAو دانکن در سطح معناداری 05/0 p توسط نرم افزار SPSSنسخه15 تعیین گردید. میانگین هورمون تستسترون در گروه شاهد کادمیوم در مقایسه با گروههای کنترل و تجربی افزایش معنی داری داشت (05/0>p ). میانگین تغییرات غلظت دی هیدرواپی آندروسترون (DHEA)در گروههای شاهد 3 و تجربی 1 و 2 نسبت به سایر گروه ها افزایش معنی داری درسطح (05/0>p) داشته است. هورمونهای LHو FSHدر گروه شاهد 2 کاهش معنیدار و در گروه های تجربی نسبت به شاهد2 افزایش معنیداری داشت(05/0>p). این مطالعه نشان داد که عصاره میوه چیکومیتواند اثرات تخریبی ناشی از کادمیوم را کاهش دهد.