ارزیابی اثر مهارکنندگی عصاره اسیدین Phallusia nigra بر فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز
الموضوعات : فصلنامه زیست شناسی جانوری
اسماء تاجیک
1
(گروه زیستشناسی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران)
موسی کشاورز
2
(گروه زیستشناسی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران)
احمد همایی
3
(گروه زیستشناسی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران)
الکلمات المفتاحية: آلفا آمیلاز, IC50, آکاربوز, ضددیابت, DNSA, Phallusia nigra,
ملخص المقالة :
افزایش سطح قند خون نقش مهمی در ایجاد دیابت دارد، لذا مهار آنزیم آلفا آمیلاز موجب مهار تبدیل پلیساکاریدها به گلوکز یا کاهش آن میشود. در بیماران دیابتی، این آنزیم میتواند در جذب گلوکز از دستگاه گوارش موثر باشد و از افزایش سریع قند خون جلوگیری میکند. اسیدینها به عنوان گروهی از فون دریایی سرشار از متابولیتهای ثانویه زیست فعال شناخته شدهاند. این مطالعه با هدف ارزیابی اثر بازدارندگی فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز در گونه (Savigny, 1816) Phallusia nigra انجام شده است. نمونههای P. nigra، مربوط به جزایر قشم و هرمز بود. در شرایط خلاء با استفاده از دستگاه روتاری، عصارهگیری از نمونهها به ترتیب قطبیت یعنی اتیلاستات، متانول و آب-متانول انجام شد. درصد فعالیت مهارکنندگی آلفا آمیلاز براساس روش DNSA در محیط بیرونی هم بررسی گردید و از آکاربوز به عنوان کنترل مثبت استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که در بین تمام عصارهها بیشترین درصد مهارکنندگی مربوط به آکاربوز در غلظت 000 میکرو گرم بر میلی لیتر برابر 65/69 درصد و کمترین مقدار آن مربوط به عصاره آب–متانول در غلظت 500 میکرو گرم در میلی لیتر و برابر با 39/15 درصد میباشد. بیشترین فعالیت مهارکنندگی به صورت آکاربوز > اتیلاستات> متانول > آب-متانول مشاهده شده است. همچنین نتایج نشان داد که بین میزان مهارکنندگی آنزیم و غلظت عصارهها رابطه مستقیم وجود دارد. در این بررسی عصاره اتیلاستاتی بیشترین اثر مهارکنندگی آنزیم آلفا آمیلاز با IC50 برابر با 244/ 1327 میکرو گرم بر میلی لیتر، سپس عصاره متانولی با IC50 برابر با 68/1529 میکرو گرم بر میلی لیتر را دارد. عصاره آب - متانولی کمترین اثر مهارکنندگی با IC50 و برابر با 01/2334 میکرو گرم بر میلی لیتر را دارد. درصد بازدارندگی آکاربوز نسبت به سایر عصارهها بالاتر است (IC50 برابر با 40/1158 میکرو گرم بر میلی لیتر). با توجه به قدرت بازدارندگی عصارههای P. nigra، میتوان از آنها در آینده در زمینه تولید داروهای ضد دیابتی با حداقل عوارض جانبی نامطلوب یا بدون آن عوارض استفاده کرد.
26. Monniot C. Monniot F. 2001. Ascidians from the tropical western Pacific. Zoosystema, 23(2): 201-383.
27. Muthukrishnan S. 2014. In silico docking studies of cholesterol esterase inhibitory activity of commercially available flavonoids. International Journal of Pharmacy Education and Research, 1(2): 1-7.
30. Nater U.M., Rohleder N. 2009. Salivary alpha-amylase as a non-invasive biomarker for the sympathetic nervous system: current state of research. Psychoneuroendocrinology, 34(4): 486-496.
_||_