اثر مقایسهای تیمولول و عصاره متانولی آویشن شیرازی (Zataria multiflora) با ویتامینE بر بیان ژن APO E و تغییرات رفتاری و بیوشیمیایی در موشهای صحرایی آلزایمری
الموضوعات : فصلنامه زیست شناسی جانوری
سمیرا همایون پور
1
(گروه زیستشناسی، واحد شمال تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران)
مریم بنانج
2
(گروه زیستشناسی، واحد شمال تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران)
مریم خسروی
3
(گروه زیستشناسی، واحد شمال تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران)
هنگامه علی بیک
4
(گروه زیستشناسی، واحد شمال تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران)
الکلمات المفتاحية: ویتامین E, آویشن شیرازی, آلزایمر, عصاره متانولی, تیمولول,
ملخص المقالة :
بیماری آلزایمر رایجترین شکل زوال عقل است که با کمبود حافظه و ادراک تشخیص داده میشود. ویتامین E، به عنوان یک آنتی اکسیدانت، نقش مهمی در احیای رادیکال های آزاد و تبدیل آنها به مواد بی خطر با دادن هیدروژن دارد. آویشن شیرازی دارای خواص ضدباکتریایی و ضدقارچی و آنتی اکسیدانی می باشد. هدف از این مطالعه، اثر مقایسه ای تیمولولول با عصاره متانولی آویشن شیرازی با ویتامین E بر آلزایمر در رت نر نژاد ویستار می باشد. تعداد 40 سر رت نر نژاد ویستار به وزن تقریبی 200 گرم به صورت تصادفی در 5 گروه هشت تایی تقسیم بندی شدند. جهت القاء آلزایمر از بتاآمیلوئید 42 استفاده شد. سپس، استخراج عصاره متانولی و تیمولول از گیاه آویشن شیرازی انجام شد. میزان بیان ژن Apo E به روش Real Time PCR و فاکتورهای بیوشیمیایی TC، LDL و HD ارزیابی گردید. بیان ژن Apo E در گروه های تجربی به طور معناداری نسبت به گروه آلزایمر افزایش نشان داد. بیان این ژن در گروه شم نسبت به گروه کنترل کاهش داشت. گروه موش های آلزایمری افزایش معنی داری در سطح توتال کلسترول (TC) و لیپو پروتئین کم دانسیته (LDL) سرم داشتند و میزان HDL نسبت به گروه کنترل کاهش معناداری نشان داد. تیمولول و عصاره متانولی گیاه آویشن شیرازی و ویتامین E دارای اثرات مثبتی بر بیان ژن APOA E در لوکوسیت ها هستند که در این میان تأثیر عصاره متانولی بر بیان ژن مذکور به طور معنی داری از دو تیمار دیگر هم بیشتر می باشد. از طرفی با تاثیر معنادار بر HDL می توان عصاره متانولی گیاه آویشن شیرازی را به عنوان فرآورده ای موثر برای پیشگیری و کم کردن عوارض بیماری آلزایمر استفاده نمود.
_||_