تاثیر مکملدهی بارهنگ و آلوپورینول بر برخی از شاخص های پورین نوکلئوتیدها و گلبول های سفید کشتی گیران پس از یک جلسه فعالیت دایره ای واماندهساز
الموضوعات : فصلنامه زیست شناسی جانوری
روح الله حق شناس گتابی
1
(گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران)
عباس قنبری نیاکی
2
(گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران)
میلاد غنی
3
(گروه شیمی تجزیه، دانشکده شیمی، آزمایشگاه جداسازی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران)
الکلمات المفتاحية: اسید اوریک, آلوپورینول, تخم بارهنگ, گزانتین, تمرینات دایره ای کشتی,
ملخص المقالة :
مکمل های گیاهی زیادی برای افزایش عملکردهای ورزشی و بهبود سیستم ایمنی ورزشکاران پیشنهاد شده است. هدف این پژوهش مقایسه مکمل گیاهی بارهنگ و آلوپورینول بر گزانتین ، اسید اوریک و برخی از اجزای لکوسیت ها در کشتی گیران پس از یک فعالیت شدید وامانده ساز بود. این پژوهش از نوع نیمه تجربی بود که 12 کشتی گیر در سطح دانشگاهی با میانگین سنی 65/3 ± 7/18 و شاخص توده بدنی 82/3 ± 64/24 کیلوگرم برمتر مربع و واجد شرایط در این تحقیق به صورت هدفمند شرکت کردند؛ که آزمودنیها پنج روز قبل از هر آزمون، هر روز 300 میلی گرم آلوپورینول یا 5 گرم تخم بارهنگ و دارونما مصرف کردند. نمونه های خونی قبل از فعالیت و بلافاصله بعد از یک فعالیت دایره ای شدید فنون کشتی جمع آوری شد و به آزمایشگاه فرستاده شد. داده های نرمال با استفاده از آزمون تحلیل واریانس برای اندازه های تکراری و با آزمون تعقیبی بانفرونی در سطح معنی داری 05/0 بررسی شد. یافته های این پژوهش نشان داد؛ یک جلسه فعالیت وامانده ساز کشتی بر گزانتین، اسید اوریک، گلبول های سفید، نوتروفیل، لنفوسیت و منوسیت آزمودنی ها تاثیر معنی داری دارد و در بین گروه های مختلف بین سطوح پایه سرمی متغیرها پس از دریافت پنج روز مکمل تفاوت معنی داری مشاهده نشد و در پاسخ به فعالیت ورزشی افزایش گلبول های سفید بعد از مکمل یاری آلوپورینول تفاوت معنی داری با جلسه کنترل (022/0=p ) داشت ولی در سایر متغیرها تفاوت معنی داری در پاسخ به فعالیت ورزشی مشاهده نشد. آلوپورینول احتمالا موجب کاهش رادیکال های آزاد و در نهایت موجب دفع کمتر پورینها می شود، ولی به نظر می رسد که این مکمل باعث افزایش گلبول های سفید و نوتروفیل ها بعد فعالیت های شدید خواهد شد.
27. Zielinski J., Kusy K. 2015. Hypoxanthine: a universal metabolic indicator of training status in competitive sports. Exercise and Sport Sciences Reviews, 43(4):214-221.
_||_