بررسی شرایط جیره استاندارد و جیره رقیقشده با و بدون مکمل اُرگاسید بر عملکرد، خصوصیات لاشه و متابولیتهای خون جوجههای گوشتی در شرایط تنش گرمایی
الموضوعات :
فصلنامه زیست شناسی جانوری
زهرا تهامی
1
,
سید محمد حسینی
2
1 - گروه تغذیه طیور، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
2 - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
تاريخ الإرسال : 01 السبت , محرم, 1444
تاريخ التأكيد : 12 الخميس , صفر, 1444
تاريخ الإصدار : 02 الإثنين , ذو القعدة, 1444
الکلمات المفتاحية:
جوجههای گوشتی,
: تنش گرمایی,
جیره رقیقشده,
مکمل اُرگاسید,
ملخص المقالة :
ببه منظور بررسی اثر مصرف مکمل اُرگاسید در شرایط تنش گرمایی همراه با جیره های استاندارد و رقیق شده بر عملکرد، خصوصیات لاشه و متابولیت های خون جوجه های گوشتی سویه راس 308 به مدت 42 روز انجام گرفت. آزمایش از سن 10 روزگی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار، 8 تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: 1- جیره استاندارد (شاهد)، 2- جیره رقیق شده + 3/0 درصد مکمل اُرگاسید، 3- جیره استاندارد + شرایط تنش گرمایی، 4- جیره استاندارد + 3/0درصد مکمل اُرگاسید، 5- جیره استاندارد + 3/0 درصد اُرگاسید + شرایط تنش گرمایی و 5- جیره رقیق شده + 3/0درصد مکمل اُرگاسید + شرایط تنش گرمایی. نتایج نشان داد مصرف مکمل ارگاسید در شرایط تنش گرمایی سبب حفظ مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراکی در حد استاندارد شد. مصرف ارگاسید سبب بهبود کیفیت لاشه و وزن نسبی ران در مقایسه در شرایط تنش گرمایی شد. مصرف ارگاسید در شرایط تنش گرمایی منجر به افزایش وزن نسبی دئودنوم، ژژنوم و ایلئوم در مقایسه به عدم مصرف شد. مصرف ارگاسید در شرایط تنش در مقایسه با تیمارهایی که در تنش ارگاسید دریافت نکردند، سبب افزایش طول نسبی ایلئوم شد در حالی که طول نسبی دئودنوم و ژژنوم تحت تاثیر قرار نگرفت. مصرف ارگاسید منجر به حفظ اسیدیته سنگدان، چینه دان، دئودنوم و ژژنوم در تیمارهایی که در شرایط تنش گرمایی قرار داشتند در مقایسه با تیمار شاهد شد. مصرف ارگاسید تاثیری بر روی هیچ یک از فراسنجه های خونی نداشت. با توجه به این یافته ها می توان نتیجه گرفت مصرف مکمل ارگاسید در شرایط تنش گرمایی در جیره های رقیق شده با بهبود سلامت و وضعیت دستگاه گوارش منجر به حفظ عملکرد پرنده در حد معمول و استاندارد می شود.
المصادر:
Abdel-Fattah S.A., EI-Sanhoury M.H., EI-Mednay N.M., Abdul-Azeem F. 2008. Thyroid activity, some blood constituents, organs morphology and performance of broiler chicks fed supplemental organic acids. Poultry Science, 7(3):215-222.
Abdo M.A.Z. 2004. Efficacy of acetic acid in improving the utilization of low protein-low energy broiler diets. Poultry Science, 24(1):123-141
Al-Natour M.Q., Alshawabkeh K.M. 2005. Using varying levels of formic acid to limit growth of Salmonella gallinarum in contaminated broiler feed. Asian-Australian Journal of Animal Science, 18(3):390-395.
Arslan , Saatci M. 2004. Effect of probiotic administration either as feed additive or by drinking water on performance and blood parameters of Japanese quail. Arch Geflugelk. 68:160-163.
Borges A., Fischer da Silva A.V., Majorka A., Hooge D.M., and Cummings K.R. 2004. Physiological responses of broiler chickens to heat stress and dietary electrolyte balance (sodium plus potassium minus chloride, milliequivalents per kilogeram). Journal of Poultry Science, 83(9):1551-1558.
Borges A., Fischer da Silva A.V., Majorka A., Hooge D.M., Cummings K.R. 2004. Effects of diet and cyclic daily heat stress on electrolyte, nitrogen and water intake, excretion and retention by colostomized male broiler chickens. International Journal of Poultry Science, 3(5):313-321.
Daskiran , Teeter R.G., Vanhooser S.L., Gibson M.L., Roura E. 2004. Effect of dietary acidification on mortality rates, general performance, carcass characteristics and serum chemistry of broilers exposed to cycling high ambient temperature stress. Journal of Applied Poultry Research, 13(4): 605-613.
Derebasi E., Demir E. 2004. Effect of the supplementation of probiotic, prebiotic and organic acids in triticale and soybean meal based broiler diets. Gaziosmanpasa university animal science department, Tokat-Turkey.
Ebrahimnezhad , Shivazad M., Taherkhani R., Nazeradl K. 2008. Effects of citric acid and microbial phytase supplementation on performance and phytate phosphorus utilization in broiler chicks. The Journal Poultry Science, 45(1): 20-24.
Ebrahimnezhad , Shivazad M., Nazeeradl M., Babak M.M.S. 2007. Influence of citric acid and microbial phytase on performance and phytate utilization in broiler chicks fed a corn-soybean meal diet. Journal of Veterinary Medicine, 61(4):407-413.
Hayashi , Yoshizaki R., Ohtsuka A., Toroda T., Tuduki T. 2004. Effect of ascorbic acid on performance and antibody production in broilers vaccinated against IBD under a hot environment. Proceedings of the 22nd World’s Poultry Congress, Istanbul, Turkey. p:550.
Hernandez F., Madrid J., Gracia V., Orengo J., Megias M.D. 2004. Influence of two plant extracts broilers performance, digestibility and digestive organ size. Poultry Science, 83(2):169-174.
Hosseini S.M., Shalaei M. 2015. Evaluation effect of antibiotic alternatives on egg yolk lipids, blood metabolites and egg quality traits in laying hens. Animal science journal, 27(105):245-258. (In Persian)
Houshmand M., Azhar K., Zulkifli I., Bejo M.H., Kamyab A. 2012. Effects of non-antibiotic feed additives on performance, immunity and intestinal morphology of broilers fed different levels of protein. South African Journal of Animal Science, 42(42): 22-32.
Imaizumi , Hirata K., Yasni S., Sugano M. 1992. Propionate enhances synthesis and secretion of bile acids in primary cultured rat hepatocytes via succinyl CoA. Bioscience Biotechnology Biochemistry, 56(56):1894-1896.
Islam Z., Khandaker Z.H., Chowdhury S.D., Islam K.M.S. 2008. Effect of citric acid and acetic acid on the performance of broilers. Journal of Bangladesh Agricultural University, 6(6): 315-320.
Izat L., Tidwell N.M., Thomas R.A., Reiber M.A., Adams M.H., Colberg M., Waldroup P.W. 1990. Effects of a buffered propionic acid in diets on the performance of broiler chickens and on microflora of the intestine and carcass. Poultry Science, 69(5):818-826.
Kaya A., Tuncer S.D. 2009. The effects of an organic acids and etheric oilsmixture on fatting performance, carcass quality and some blood parameters of broilers. Journal of Animal Science, 8(1): 94-98
Kirchgessner , Roth F.X. 1982. Fumaric acid as a feed additive in pig nutrition. Pig News and Information, 3:259-264.
Konca , Kirkpinar F., Mert S., Yurtseven S. 2009. Effects of dietary ascorbic acid supplementation on growth performance, carcass, bone quality and blood parameters in broilers during natural summer temperature. Asian Journal of Animal Veterinary Advances, 4(3):139-147.
Lin H., Sui S.J., Jiao H.C., Buysem J., Decuypere E. 2006. Impaired development of broiler chickens by stress mimicked by corticosterone exposure. Comparative Biochemistry and Physiology, 143(3):400-405.
Moghadam A.N., Pourreza J., Samie A.H. 2006. Effect of different levels of citric acid on calcium and phosphorus efficiencies in broiler chicks. Pakistan Journal of Biological Sciences, 9(7):1250-1256.
Nourmohammadi R., Hosseini S.M., Farhangfar H., 2010. Influence of citric acid and microbial phytase on growth performance and carcass characteristics of broiler chickens. American Journal of Animal and Veterinary Sciences, 5(4):282-288.
Shalaei M., Hosseini S.M., 2014. Effect of antibiotic and its possible alternatives (organic acid, probiotic, prebiotic) on performance, egg characteristics and blood metabolites of commercial laying hens. Iranian Journal of Animal Science Research, 6(3):208-217. (In Persian)
Sterling K.G., Pesti G.M., Bakalli R.I., 2003. Performance of broiler chicks fed various levels of dietary lysine and crude protein. Poultry Science, 82:1939-1947.
Tahami Z., Hosseini S.M., Bashtani M. 2014. Effect of organic acids supplementation on some gastrointestinal tract characteristics and small intestine morphology of broiler chickens. Animal Production Research, 3(3):1-10
Uni Z., Smirnov A., Sklan D., 2003. Pre- and posthatch development of goblet cells in broiler small intestine: Effect of delayed access to feed. Poultry Science, 82(2):320-327.
Vogt H., Mathes S., Harnisch S., 1981. The effects of organic acids in the rations on the performance of broiler and laying hens. Arch Geflugelkd, 45:221-232.
Waldroup A., Kanis W. 1995. Performance characteristics and microbiological aspects of broiler fed diets supplemented with organic acids. Journal of Food Protection, 58(5):482-489.
Yahav S., Straschnow A., Plavink I., Hurwitz S., 1997. Blood system response of chickens to changes in environmental temperature. Poultry Science, 76(4):627-633.
Yang Y., Iji P.A., Choct M. 2009. Dietary modulation of gut microflora in broiler chickens: a review of the role of six kinds of alternatives to in-feed antibiotics. World's Poultry Science, 65(1):197-114.
Yesilbag D., Colpan I. 2006. Effects of organic acid supplemented diets on growth performance, egg production and quality and on serum parameters in laying hens. Revue Medecine Veterinaire, 175(50):280-284.
Zeinaldin S., Deirandeh A. 2010. Applied hormone in animals. Tehran University Press. Iran Nashr, Tehran, 450 p. (In Persian)
.
_||_