اثر مکمل لیزوفسفولیپید در جیرههای با منابع مختلف روغن گیاهی بر کیفیت اکسیداتیو گوشت، متابولیتهای خونی، سیستم ایمنی و عملکرد رشد جوجههای گوشتی
الموضوعات :
فصلنامه زیست شناسی جانوری
علی صلبی
1
,
وحید رضائی پور
2
,
روح الله عبدالله پور
3
,
شهاب الدین قره ویسی
4
1 - گروه علوم دامی، واحد قائم شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم شهر، ایران
2 - گروه علوم دامی، واحد قائم شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم شهر، ایران
3 - گروه علوم دامی، واحد قائم شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم شهر، ایران
4 - گروه علوم دامی، واحد قائم شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم شهر، ایران
تاريخ الإرسال : 14 الأربعاء , ربيع الأول, 1443
تاريخ التأكيد : 02 الإثنين , جمادى الأولى, 1443
تاريخ الإصدار : 28 الثلاثاء , ربيع الثاني, 1444
الکلمات المفتاحية:
جوجه گوشتی,
روغن,
کیفیت گوشت,
لیزوفسفولیپید,
ملخص المقالة :
این آزمایش به منظور بررسی عملکرد رشد، متابولیت های خونی، سیستم ایمنی و کیفیت گوشت ران در جوجه های گوشتی تغذیه شده با مکمل لیزوفسفولیپیدها (LPL) در جیره های بر پایه روغن های سویا، بذر کتان و دانه کنجد انجام شد. آزمایش در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل 2 در 3 شامل دو سطح صفر و 1/0 درصد لیزوفسفولیپید (لیپیدول، ساخت کشور کره جنوبی) و سه منبع مختلف روغن سویا، بذر کتان و دانه کنجد انجام شد. تعداد300 قطعه جوجه گوشتی یکروزه نر از سویه راس 308 به طور تصادفی به شش تیمار هر کدام با 5 تکرار و 10 فطعه جوجه در هر تکرار اختصاص داده شد. نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از روغن کنجد در مقایسه با روغن سویا سبب بهبود افزایش وزن و ضریب تبدیل شد (05/0>p ). جوجه های دریافت کننده لیزوفسفولیپید دارای افزایش وزن و ضریب تبدیل بهتر و غلظت سرمی بیشتری از تری گلیسرید و LDL و وزن کمتر بورس فابریسیوس نسبت به گروه بدون مکمل لیزوفسفولیپید بودند (05/0>p ). استفاده از روغن کنجد در مقایسه با روغن های سویا و کتان سبب کاهش مقدار مالون آلدهید و افزایش ظرفیت نگهداری آب در گوشت ران جوجه های گوشتی شد (05/0>p ). از طرفی میزان از دست دادن آب در گوشت قبل از پخت در جیره های دارای لیزوفسفولیپید کمتر از گروه فاقد مکمل لیزوفسفولیپید بود (05/0 >p ). بر اساس نتایج این آزمایش می توان گفت که استفاده از روغن کنجد در جیره جوجه های گوشتی می تواند سبب بهبود عملکرد رشد و کیفیت گوشت شود. علاوه بر این، استفاده از مکمل لیزوفسفولیپید نیز سبب افزایش عملکرد رشد و تغییر متابولیت های خونی در جوجه گوشتی گردید.
المصادر:
Abbasi F., Samadi F., Jafari SM., Ramezanpour S., Shams-Shargh M. 2019. Production of omega-3 fatty acid-enriched broiler chicken meat by the application of nanoencapsultsed flaxseed oil prepared via ultrasonication. Journal of Functional Foods, 57:373-381.
Abou-Gharbia HA., Shehata AAY., Shahidi F. 2000. Effect of processing on oxidative stability and lipid classes of sesame oil. Food Research International, 33:331-340.
Agah M.J., Golian A., Nassiri-moghaddam H., Raji A.R., Zarban A., Farhosh R. 2016. Effect of Dietary Supplementation of Sesame (Sesamum indicum L.) Oil and/or Α-Tocopheryl Acetate on Performance, Intestinal Morphology and Blood Metabolites in Male Broiler Chickens. Research On Animal Production (Scientific and Research), 6:30-41.
Al-Daraji H., Al-Mashadani H., Al-Hayani W., Al-Hassani A. 2012. Effect of the supplementation of the laying quails ration with sesame (Sesamum indicum) seeds and oil on egg quality traits. International Journal of Applied Biology and Pharmaceutical Technology,3: 54-63.
An J.S., Yun W., Lee J.H., Oh H.J., Kim T.H., Cho E.A., Kim G.M., Kim K.H., Lee S.D., Cho J.H. 2020. Effects of exogenous emulsifier supplementation on growth performance, energy digestibility, and meat quality in broilers. Journal of Animal Science and Technology, 62: 43.
Baoshan L., Jiying W., Yu H., Tiantian H., Shixin W., BingShan H., Yongzhi S. 2019. Effects of replacing fish oil with wheat germ oil on growth, fat deposition, serum biochemical indices and lipid metabolic enzyme of juvenile hybrid grouper (Epinephelus fuscoguttatus× Epinephelus lanceolatus). Aquaculture, 505: 54-62.
Brautigan D., Li R., Kubicka E., Turner S., Garcia J., Weintraut M., Wong E. 2017. Lysolecithin as feed additive enhances collagen expression and villus length in the jejunum of broiler chickens. Poultry Science, 96: 2889-2898.
Cerolini S., Surai P., Speake B., Sparks N. 2005. Dietary fish and evening primrose oil with vitamin E effects on semen variables in cockerels. British Poultry Science, 46: 214-222.
Chen C., Jung B., Kim W. 2019. Effects of lysophospholipid on growth performance, carcass yield, intestinal development, and bone quality in broilers. Poultry Science, 98: 3902-3913.
El-Katcha M.I., Soltan M.A., Shewita R., Abdo S.E., Sanad A.S., Tufarelli V., Alagawany M., El-Naggar K. 2021. Dietary Fiber and Lysolecithin Supplementation in Growing Ducks: Effect on Performance, Immune Response, Intestinal Morphology and Lipid Metabolism-Regulating Genes. Animals, 11(10): 2873.
Gheisar MM., Hosseindoust A., Kim HB., Kim IH. 2015. Effects of lysolecithin and sodium stearoyl-2-lactylate on growth performance and nutrient digestibility in broilers. Korean Journal of Poultry Science, 42: 133-137.
Haetinger V., Dalmoro Y., Godoy G., Lang M., de Souza O., Aristimunha P, Stefanello C. 2021. Optimizing cost, growth performance, and nutrient absorption with a bio-emulsifier based on lysophospholipids for broiler chickens. Poultry Science, 100: 101025.
Hazrati S., Rezaeipour V., Asadzadeh S. 2020. Effects of phytogenic feed additives, probiotic and mannan-oligosaccharides on performance, blood metabolites, meat quality, intestinal morphology, and microbial population of Japanese quail. British Poultry Science, 61(2): 132-139.
Jacob J., Mitaru B., Mbugua P., Blair R. 1996. The feeding value of Kenyan sorghum, sunflower seed cake and sesame seed cake for broilers and layers. Animal Feed Science and Technology, 61: 41-56.
Lai W., Huang W., Dong B., Cao A., Zhang W., Li J., Wu H., Zhang L. 2018. Effects of dietary supplemental bile acids on performance, carcass characteristics, serum lipid metabolites and intestinal enzyme activities of broiler chickens. Poultry Science, 97: 196-202.
Lopez-Ferrer S., Baucells M., Barroeta A., Galobart J., Grashorn M. 2001. n-3 enrichment of chicken meat. 2. Use of precursors of long-chain polyunsaturated fatty acids: linseed oil. Poultry Science, 80: 753-761.
Mehri M., Sabaghi V., Bagherzadeh-Kasmani F. 2015. Mentha piperita (peppermint) in growing Japanese quails’ diet: Serum biochemistry, meat quality, humoral immunity. Animal Feed Science and Technology, 206: 57-66.
Mirshekar R., Dastar B., Shargh MS. 2021. Supplementing flaxseed oil for long periods improved carcass quality and breast fatty acid profile in Japanese quail. Animal, 15: 100104.
Mohamed N.E., Wakwak M.M. 2014. Effect of sesame seeds or oil supplementation to the feed on some physiological parameters in Japanese Quail. Journal of Radiation Research and Applied Sciences, 7: 101-109.
Mohammed F., Abdulwali N., Guillaume D., Tenyang N., Ponka R., Al-Gadabi K., Bchitou R., Abdullah AH., Naji KM. 2018. Chemical composition and mineralogical residence of sesame oil from plants grown in different Yemeni environments. Microchemical Journal, 140: 269-277.
Movagharnejad M., Kazemi-Fard M., Rezaei M., Teimuri-Yansari A. 2020. Effects of Lysophospholipid and Lipase Enzyme Supplementation to Low Metabolizable Energy Diets on Growth Performance, Intestinal Morphology and Microbial Population and Some Blood Metabolites in Broiler Chickens. Brazilian Journal of Poultry Science, 7: 22.
Nasir J., Chand N., Khan S., Abudabos A., Khan R. 2020. Consumption of flaxseed enhances poly unsaturated fatty acids in broiler meat. Journal of Animal Physiololy and Animal Nutrition,1: 1-6.
Onainor E., Sorhue G., Uguru J. 2018. Effect of Processing Method of Sesame (Sesamum indicum Linn.) Seeds on the Growth Performance and Nutrient Utilization of Broiler Chicks. International Journal of Agriculture and Forestry, 8: 10-15.
Rezaeipour V., Barsalani A., Abdullahpour R. 2016. Effects of phytase supplementation on growth performance, jejunum morphology, liver health, and serum metabolites of Japanese quails fed sesame (Sesamum indicum) meal-based diets containing graded levels of protein. Tropical Animal Health and Production, 48: 1141-1146.
Roy A., Haldar S., Mondal S., Ghosh TK. 2010. Effects of supplemental exogenous emulsifier on performance, nutrient metabolism, and serum lipid profile in broiler chickens. Veterinary Medicine International, 2010: 262604 .
Sallam K.I., Abd-Elghany S.M., Imre K., Morar A., Herman V., Hussein M.A., Mahros M.A. 2021. Ensuring safety and improving keeping quality of meatballs by addition of sesame oil and sesamol as natural antimicrobial and antioxidant agents. Food Microbiology, 99: 103834.
Solbi Ali., Rezaeipour V., Abdullahpour R., Gharahveysi S. 2021. Efficacy of lysophospholipids on growth performance, carcass, intestinal morphology, microbial population and nutrient digestibility in broiler chickens fed different dietary oil sources. Italian Journal of Animal Scince, 20: 1612-1619.
Tancharoenrat P., Ravindran V., Zaefarian F., Ravindran G. 2013. Influence of age on the apparent metabolisable energy and total tract apparent fat digestibility of different fat sources for broiler chickens. Animal Feed Science and Technology, 186: 186-192.
Zampiga M., Meluzzi A., Sirri F. 2016. Effect of dietary supplementation of lysophospholipids on productive performance, nutrient digestibility and carcass quality traits of broiler chickens. Italian Journal of Animal Science, 15: 521-528.
Zangeneh S., Torki M., Abdolmohammadi A., Saki A. 2020. Dietary addition of lysophospholipids and vitamin C affects growth performance, serum metabolites, antioxidant capacity and carcass characteristics of broiler chickens reared under low ambient temperature. Animal Production Science, 60: 1557-1566.
Zanussi H.P., Shariatmadari F., Sharafi M., Ahmadi H. 2019. Dietary supplementation with flaxseed oil as source of omega-3 fatty acids improves seminal quality and reproductive performance in aged broiler breeder roosters. Theriogenology, 130: 41-48.
Zhao P., Kim I. 2017. Effect of diets with different energy and lysophospholipids levels on performance, nutrient metabolism, and body composition in broilers. Poultry Science, 96: 1341-1347.
Zhao P.Y., Li H.L., Hossain M.M., Kim I.H. 2015. Effect of emulsifier (lysophospholipids) on growth performance, nutrient digestibility and blood profile in weanling pigs. Animal Feed Scienceand Technology, 207: 190-195.
_||_