بررسی اثر آنتی اکسیدانی متفاوت زردچوبه و ملاتونین در سه بافت مغز، کبد و کلیه در شرایط اعمال استرس اجتماعی
الموضوعات : فصلنامه زیست شناسی جانوری
ایراندخت زینائی
1
(دانشکده علوم پایه گروه زرست شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران)
شهربانو عریان
2
(گروه زیست شناسی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران)
محمدرضا واعظ مهدوی
3
(گروه فیزیولوژی، دانشکده علوم پزشکی شاهد، تهران، ایران)
اکرم عیدی
4
(گروه زیست شناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران)
الکلمات المفتاحية: استرس اکسیداتیو, مالون دی آلدئید, ملاتونین, زردچوبه, گلوتاتیون,
ملخص المقالة :
هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر آنتی اکسیدانی زردچوبه و ملاتونین در سه بافت مغز، کبد و کلیه در شرایط یکسان استرسی می باشد. برای این منظور، 40 سر رت نر نژاد ویستار در شرایط متفاوت نگهداری شد تا استرس های مورد نظر به آنها القا شود. استرسها عبارتند از: محدودیت غذایی، تغییر هم خانه و مشاهده در شرایط برخوردار و عدم برخورداری از آنتی اکسیدان زردچوبه و ملاتونین. رتها 10 هفته در شرایط تعریف شده برای هر گروه نگهداری شدند و پس از اتمام دوره سطح گلوتاتیون موجود در هموژن سه بافت مغز، کبد و کلیه ارزیابی شد. در ابتدا برای اطمینان از القای استرس، میزان گلوتاتیون و مالون دی آلدئید در دو گروه محدودیت غذائی- تغییر هم خانه مشاهده و محدودیت غذائی- تغییر هم خانه-ایزوله، اندازه گیری و نسبت به گروه کنترل مقایسه شد. نتیجه دال بر افزایش گلوتاتیون و مالون دی آلدئید و در واقع القای استرس بود. نتیجه کلی حاکی از تاثیرگذاری و اثر حفاظتی زردچوبه و ملاتونین در مهار استرس اکسیداتیو در هر سه بافت مذکور است اما این تاثیرگذاری در هر سه بافت به یک شدت دیده نمی شود. برخلاف اینکه زردچوبه در هر سه بافت مغز، کبد و کلیه توانست سطح مالون دی آلدئید را کاهش داده و نقش آنتی اکسیدانی را ثابت کند، در بافت کبدی نتوانست نقش آنتی اکسیدانی خود را به خوبی نشان داده و میزان گلوتاتیون کاهش نیافت. برخلاف زردچوبه ملاتونین توانست نقش آنتی اکسیدانی اش را در سلولهای بافت کبدی بهتر از بافت مغز و کلیه نشان بدهد به طوری که توانست سطح گلوتاتیون را در این دو بافت تقلیل دهد. بنابراین آنتی اکسیدانها احتمالاً در بافتهای مختلف عملکرد متفاوت دارند.
_||_