تاثیر سطوح مختلف پودر آویشن باغی و نعناع بر عملکرد تولیدی و کیفیت تخممرغ مرغهای بومی
الموضوعات :
فصلنامه زیست شناسی جانوری
آرش رستمی
1
,
مجید طغیانی
2
1 - گروه علوم دامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان ایران
2 - گروه علوم دامی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان ایران
تاريخ الإرسال : 18 الأربعاء , صفر, 1444
تاريخ التأكيد : 15 الأحد , جمادى الثانية, 1444
تاريخ الإصدار : 07 الأربعاء , صفر, 1445
الکلمات المفتاحية:
گیاهان دارویی,
آنتیاکسیدان,
کیفیت تخممرغ,
عملکرد تولیدی,
مرغ بومی,
ملخص المقالة :
هدف از این آزمایش بررسی تاثیر سطوح مختلف پودر آویشن باغی و نعناع بر بر عملکرد تولیدی و کیفیت تخممرغ مرغهای بومی بود. آزمایش حاضر با تعداد 150 قطعه مرغ بومی در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار و 5 تکرار و 6 قطعه مرغ بومی در هر تکرار صورت گرفت. تیمارهای آزمایش عبارتند از: تیمار (A): جیره پایه بدون افزودن آویشن باغی یا نعناع (تیمار شاهد)؛ تیمار (B): افزودن سطوح 1 درصد پودر آویشن باغی به جیره پایه؛ تیمار (C): افزودن 1 درصد پودر نعناع به جیره پایه؛ تیمار (D): افزودن 75/0 درصد پودر آویشن باغی به همراه 75/0 درصد پودر نعناع به جیره پایه؛ و تیمار (E): افزودن 5/0 درصد پودر آویشن باغی به همراه 5/0 درصد پودر نعناع به جیره پایه بود. نتایج آزمایش نشان داد درصد تولید تخممرغ در دورههای 28-1، 56-28، 84-56 روزگی و کل دوره تولید 84-1 روزگی در تیمار پنج نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت (05/0>p ). وزن تولید تخممرغ در دورههای 28-1، 84-56 روزگی و کل دوره تولید 84-1روزگی تفاوتی معنیداری ایجاد نشد؛ با این وجود در دوره 56-28 روزگی پرندگانی که سطح 1 درصد نعناع دریافت کردند بالاتر بود (05/0>p ). وزن توده تخممرغ در تمام دورههای تخمگذاری پژوهش در پرندگان دریافت کننده آویشن باغی و نعناع بالاتر از تیمار شاهد بود (05/0 > p). فراسنجههای صفات کیفی تخممرغ در پرندگان دریافتی آویشن باغی و نعناع نسبت به تیمار شاهد معنیدار بود (05/0 > p). در کل نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از پودر آویشن باغی و نعناع در سطح 5/0 درصد جیره پایه مرغهای بومی باعث بهبود عملکرد تولیدی و کیفی تخممرغ خواهد شد.
المصادر:
Abdel-Wareth A.A., Kehraus S., Sudekum K.H. 2019. Peppermint and its respective active component in diets of broiler chickens: growth performance, viability, economics, meat physicochemical properties, and carcass characteristics. Poultry Science, 98(9):3850-3859.
Abdel-Wareth A.A.A., Lohakare, J.D. 2020. Productive performance, egg quality, nutrients digestibility, and physiological response of bovans brown hens fed various dietary inclusion levels of peppermint oil. Animal Feed Science and Technology, 267:114554.
Adaszyńska-Skwirzyńska M., Szczerbińska D. 2017. Use of essential oils in broiler chicken production–a review. Annals of Animal Science, 17(2):317-335.
Alcicek A., Bozkuez M., Cabuk M. 2003. The effect of an essential oil combination derived from selected herbs growing wild in Turkey on broiler performance. South African Journal of Animal Science, 33(2):89-94.
Cross D.E., Mcdevitt R.M., Hillman K., Acamovic T. 2007. The effect of herbs and their associated essential oils on performance, dietary digestibility and gut microflora in chickens from 7 to 28 days of age. British Poultry Science, 48(4):496-506.
Hassan A. H., Korany A. M., Zeinhom M. M., Mohamed D.S., Abdel-Atty, N.S. 2022. Effect of chitosan-gelatin coating fortified with papaya leaves and thyme extract on quality and shelf life of chicken breast fillet and Kareish cheese during chilled storage. International Journal of Food Microbiology, 371: 109667.
Herandez F., Madrir J., Garcia V. 2004. Influence of two plant extracts on broiler performance, digestibility and digestive organ size. Poultry Science, 83(2): 169-174.
Keshavarz Moetamedi F., Taherkhani, R., TanhaGhezli, T. 2017. Effect of pepper mint and thymus vulagaris extracts with and without flaxseed on eggs quality of layhng hens. Agronomic Research in Semi Desert Regions, 14(1):69-78.
Lee K.W, Everts H., Beyen A.C. 2003. Dietary carvacrol lowers body gain but improves feed conversion in female broiler chickens. Journal Applied Poultry Research, 12(4):394-399.
Mirzadeh K.H., kazemizadeh A., Ansari Pirsaraei Z. 2022. The effect of kefir and peppermint extract (Mentha pipperita) extract in drinking water on performance, lipid profiles, thyroid hormones and testosterone hormone of Japanese quail. Iranian Journal of Animal Science Research, 14(1):83-95.
_||_