ارزیابی اثر افزودن اسانس اکالیپتوس و مورد به جیره بر عملکرد، خصوصیات لاشه و سیستم ایمنی جوجه های گوشتی
الموضوعات : فصلنامه زیست شناسی جانوریزینب زهرابی مقدم 1 , علی آقائی 2 , محمدرضا قربانی 3 , صالح طباطبایی وکیلی 4
1 - گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
2 - گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
3 - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی شیروان، دانشگاه بجنورد، بجنورد، ایران
4 - گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
الکلمات المفتاحية: ایمنی, اکالیپتوس, مورد, جوجه گوشتی, رشد,
ملخص المقالة :
ااین پژوهش به منظور ارزیابی عملکرد، صفات لاشه و سیستم ایمنی جوجه های گو شتی تغذیه شده با اسانس اکالیپتوس و مورد انجام پذیرفت. براي اجراي آزمایش تعداد 250 قطعه جوجه گوشتی یک روزه (مخلوط دو جنس) سویه راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار و 5 تکرار و 10 جوجه در هر تکرار به مدت 42 روز استفاده شد. تیمارها شامل 1- جیره پایه (شاهد) 2- جیره پایه همراه با 250 میلی گرم بر کیلوگرم اسانس اکالیپتوس 3- جیره پایه همراه با 250 میلی گرم بر کیلوگرم اسانس مورد 4- جیره پایه همراه با 125 میلی گرم بر کیلوگرم اسانس اکالیپتوس و 125 میلی گرم بر کیلوگرم اسانس مورد 5- جیره پایه همراه با 250 میلی گرم بر کیلوگرم اسانس اکالیپتوس و 250 میلی گرم بر کیلوگرم اسانس مورد بودند. نتایج نشان داد تیمارها تاثیر معنیداری بر مصرف خوراک نداشتند. اما سبب کاهش وزن بدن و افزایش ضریب تبدیل خوراک در مقایسه با تیمار شاهد شدند. تیمارها سبب کاهش وزن نسبی سینه و افزایش چربی بطنی در مقایسه با تیمار شاهد شدند (05/0p < ). عیار آنتی بادی علیه گلبول¬های قرمز گوسفند در سن 28 روزگی تحت تاثیر تیمارها قرار گرفت (05/0p < )، و بیشترین مقدار آن در تیمار دریافت کننده 250 میلی گرم بر کیلوگرم اسانس مورد مشاهده شد، ولی وزن نسبی طحال و بورس و عیار آنتی بادی علیه گلبول های قرمز در سن 28 روزگی تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت (05/0
1. Awaad M.H.H., Abdel-Alim G.A., Sayed K.S., Kawkab S., Ahmed A., Nada A.A., Metwalli A.S.Z., Alkhala A.N. 2010. Immunostimulant effects of essential oils of peppermint and eucalyptus in chickens. Pakistan Veterinary Journal, 30(2):61-66.
2. Barbour E.K., El-Hakim R.G., Kaadi M.S., Shaib H.A., Gerges D.D., Nehme P.A. 2006. Evaluation of the histopathologyof the respiratory system in essential oil-treated broilers following a challenge with mycoplasma gallisepticum and/or H9N2 influenza virus. International Journal of Applied Research in Veterinary Medicine, 2006:293-300.
3. Bouzabata A., Bazzali O., Cabral C., Goncalves J., Cruz M., Bighelli A., Tomi F., Salgueiro L. 2015. Myrtus communis L. as source of a bioactive and safe essential oil. Journal Food and Chemical Toxicology, 75: 166-172.
4. Cross D.E., Mcdevitt R.M., Hillman K., Acamovic T. 2007. The effect of herbs and their associated essential oils on performance, dietary digestibility and gut microflora in chickens from 7 of 28 days of age. British Poultry Science, 48(4):496-506.
5. Ebadollahi A., Sendi J.J., Maroufpoor M., Rahimi-Nasrabadi M. 2017. Acaricidal potentials of the terpenerich essential oils of two Iranian Eucalyptus species against Tetranychusurticae Koch. Journal of Oleo Science, 66(3):307-314.
6. Farhadi D., Karimi A., Sadeghi G., Sheikhahmadi A., Habibian M., Raei A., Sobhani K. 2017. Effects of using eucalyptus (Eucalyptus globulus L.) leaf powder and its essential oil on growth performance and immune response of broiler chickens. Iranian Journal of Veterinary Research, Shiraz University, 18(1):60-62
7. Farrokhnia R., Moslemipur F., Maghsoudlou S., Ghanbari F. 2020. Evaluation of the Effect of Adding Coneflower and Thyme Extracts to Diet on Performance, Carcass Characteristics, Blood Parameters and Immunity Status of Broiler Chickens. Iranian Journal of Animal Science Research, 12(1):75-86. (In Persian).
8. Ghazanfari S., Adib Moradi M., Rahimi Niat F. 2015. Effects of different levels of Artemisia sieberi essential oil on intestinal morphology characteristics, microflora population immune system in broiler chickens. Journal of Veterinary Research, 70(2):195-202. (In Persian).
9. Hassan M.S., El Sanhoury H.M., Ali W.A.H., Ahmed A.M.H. 2011. Effect on using Eucalyptus leaves as natural additives on productive, physiological, immunological and histological performance of laying Japanese quail. Egypt Poultry Science, 31(2):305-329.
10. Jafari N., Mahdizadeh M., Karimi K. 2013. Effect of dietary medicinal herbs on performance, egg quality and immunity response of laying hens. Advances in Environmental Biology, 7(13):4382-4389.
11. Khamisabadi H., Poorhesabi Q. 2017. Effect of peppermint and thyme extracts in combination or separately on yield, carcass characteristics and intestinal microflora of broilers. Journal of Animal Science, 117:55-66. (In Persian).
12. Kheyri M., Afzali N., Hosseini-Vashan, S.J., Namaei M.H. 2016. Investigation the effect of water eucalyptus globuluse extracts on performance and carcass characteristics parameters of broiler chickens. Conference On New Research in Animal Sciences, 2016:545-548. (In Persian).
13. Lee K.W., Everts H., Beyen A.C. 2004. Essential oils in broiler nutrition. International Journal of Poultry Science, 3(12):738-752.
14. Mahmoodi Bardzardi M., Ghazanfari S., Salehi A., Sharifi S.D. 2014. Growth Performance, Carcass Characteristics, Antibody Titer and Blood Parameters in Broiler Chickens Fed Dietary Myrtle (Myrtus communis) Essential Oil as an Alternative to Antibiotic Growth Promoter. Poultry Science Journal, 2(1):37-49.
15. Mansoori B., Nodeh H., Modirsanei M., Kiaei M.M., Farkhoy M. 2007. Evaluating the influence of tannic acid alone or with polyethylene glycol on the intestinal absorption capacity of broiler chickens, using d-xylose absorption test. Animal Feed Science Technology, 134: 252-260.
16. Mashayekhi H., Mazhari M., Esmaeilipour O. 2018. Eucalyptus leaves powder, antibiotic and probiotic addition to broiler diets: effect on growth performance, immune response, blood components and carcass traits. Department of Animal Science, 2049–2055.
17. Mohebodini H., Jazi V., Ashayerizadeh A., Toghyani M., Tellez-Isaias G. 2021. Productive parameters, cecal microflora, nutrient digestibility, antioxidant status, and thigh muscle fatty acid profile in broiler chickens fed with Eucalyptus globulus essential oil. Poultry Science, 2021:1-10.
18. Munns P.L., Lamont S.J. 1991. Research note: Effects of age and immunization interval on the anumnestic response to T-cell- dependent and T-cell-independent antigens in chickens. Poultry Science, 70:2371-2374.
19. Namamian Y., Torki M., Mohammadi H. 2020. Effect of dietary inclusion of eucalyptus and marshmallow leaf powder on growth performance and blood biochemical parameters of broiler chickens. Animal Production Research, 9(4):11-21. (In Persian).
20. Nyman M.E., Bjorck I.M. 1989. In vivo effects of phytic acid and polyphenols on the bioavailability of poly-saccharides and other nutrients. Journal of Food Science, 54:1332–1335.
21. Ocak C., Erener G., Burak A.K.F., Sungu M., Altop A., Ozmen A. 2008. Performance of broilers fed diets supplemented with dry peppermint (Mentha piperita L) or thyme (Thymus vulgaris L) leaves as growth promoter source. Czech Journal of Animal Science, 53(4):169-175.
22. Page S.W. 2006. Current use of antimicrobial growth promoters in food animals: The benefits, P 19-51. In: Barug, D., De Jong, J., Kies, A.K., and Verstegen, M. (eds.), Antimicrobial Growth Promoters: Where Do We Go from Here? Wageningen Academic Publishers, Wageningen, the Netherlands.
23. Rahimi S., Teymourizadeh Z., Karimi Torshizi M.A., Omidbaigi R., Rokni H. 2011. Effect of the three herbal extracts on growth performance, immune system, blood factors and intestinal selected bacterial population in broiler chickens. Journal of Agriculture Science and Technology, 13:527-539.
24. Rahmani H., Mirzaei Aghjehgheshlagh F., Navidshad B., Nikbin S., Moradzadeh Somarin Z.H. 2019. A review on the eucalyptus herb and its effect on livestock and poultry nutrition. The Second International Conference and the Sixth National Conference on Organic and Conventional Agriculture, 2019:1-9. (In persian).
25. Sadeghi A.A., Mohamadi-Saei M., Ahmadvand H. 2013. The effect of Myrtuscommunis oil extract on growth performance, serum biochemistry and humoral immune responses in broiler chicks fed diet containing aflatoxin B1. Archives Animal Breeding, 56(84):842-850.
26. Salehifar E., Abbasi M., Bahari-Kashani R. 2017. Effects of Myrtle (Myrtus communis) essential oil on growth performance, carcass characteristics, intestinal morphology, immune response and blood parameters in broiler chickens. Journal of Livestock Science, 8:63-71.
27. Salehpour K., Mohammadabadi T., Ghorbani M.R. 2019. The effect of myrtle leaves and essential oil on the fermentation characteristics and digestibility in Arabi sheep. Journal of Animal Science Research, 28(2):143-157. (In persian).
28. Sharefi D., HasaniKhorsand S., Khadem A., Salehi A. 2011. Four Herbs onYield and Serum Lipidsof BroilerChickens. Journal of Medicinal Plants, (8):83-92. (In persian)
29. Shojaeian K., Habibi R., Sharyari R., Jalilvand G.H. 2016. Effects of different levels of Eucalyptus (Eucalyptus globules) leaf powder on performance, carcass characteristics and immune response of broiler chicks. Journal of Animal Science Research, 27(1):81-94. (In persian).
30. Takahashi K., Mashiko, T., Akiba Y. 2000. Effect of dietary concentration of xylitol on growth in male broiler chicks during immunological stress. Poultry Science, 79:743-747.
31. Yaghoobzadeh M.K., Ghazvinian M. Choobchian A. Mahdavi F. Alemi B. 2012. Effects of saponin and herb oil extracts mixed with feed on broiler performance and carcass characteristics. Poultry Science, 91(Suppl. 1):124.