کاربرد عصاره سیر در کاهش اثرات جانبی اووسیت ایمریا تنلا بر شاخص های رشد و بافت مخاطی سکوم در جوجه های گوشتی
الموضوعات : فصلنامه زیست شناسی جانوریابوالفضل دهقانی اشکذری 1 , مجید غلامی آهنگران 2 , عزت اله فتحی هفشجانی 3
1 - گروه دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
2 - گروه دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
3 - گروه دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
الکلمات المفتاحية: جوجه گوشتی, سیر, آیمریا تنلا,
ملخص المقالة :
در این بررسی اثر بخشی عصاره سیر در مقایسه با داروی تجاری تولترازوریل بر دفع اووسیت ایمریا تنلا (Eimeria tenella) و بهبود اثرات جانبی این اووسیت بر شاخص های رشد و عملکرد جوجه های گوشتی مورد مطالعه قرار گرفت. در این راستا، 360 جوجه گوشتی یک روزه در 8 گروه با سه تکرار به صورت تصادفی تقسیم شدند. گروه های 1 تا 4 در سن 21روزگی سوسپانسیونی از ایمریا تنلا دریافت نمودند. گروه های 1 و 2 عصاره سیر با دوز 500 و 1000 قسمت در میلیون و گروه 3 تولترازوریل را 5 روز پس از چالش دریافت کردند. گروه 4 هیچ درمانی دریافت نکرد. در این مطالعه 4 گروه کنترل برای گروه های اصلی در نظرگرفته شد که فقط عصاره را دریافت نمودند و چالش نشدند. در 7، 9 و 12 روز پس از چالش، تعداد اووسیست مدفوع در گروه ها شمارش شد. علاوه بر آن، میزان مصرف خوراک، اضافه وزن و ضریب تبدیل غذایی در طول دوره پروش به طور هفتگی محاسبه و مقایسه شد. مقایسه میزان دفع اووسیت در گروه های مختلف نشان داد تمام گروه های تحت درمان با یکدیگر اختلاف معنی دار دارند و کمترین دفع اووسیت در گروه دریافت کننده تولترازوریل مشاهده می شود. آنالیز شاخص های رشد در پایان دوره پرورش نشان می دهد اگرچه از نطر اضافه وزن و مصرف خوراک تفاوت معنی داری بین گروه های دریافت کننده عصاره سیر با تولترازوریل مشاهده نمی شود اما کمترین ضریب غذایی مربوط به گروه دریافت کننده تولترازوریل می باشد. همچنین از نظر آماری اختلاف معنی داری بین دو گروه دریافت کننده عصاره سیر وجود ندارد. لذا می توان بیان کرد عصاره سیر می تواند باعث کاهش دفع اووسیست و بهبود شاخص های رشد در جوجه های آلوده به گونه ایمریا تنلا شود و به عنوان یک درمان کمکی در کنترل کوکسیدیوز می تواند موثر باشد.
1. Allen P.C., Danforth H.D., 1998. Effects of dietary supplementation with n-3 fatty acid ethyl esters on coccidiosis in chickens. Poultry Science, 77(11): 1631-1635.
2. Allen P.C., Danforth H.D., Augustine P.C., 1998. Dietary modulation of avian coccidiosis. International Journal of Parasitology, 28(7): 1131-1140.
3. Balogun A.S., Jimoh O.A., 2017. Efficacy of egg-yolk citrate extender fortified with aqueous garlic extract on rooster semen for artificial insemination. Nigerian Journal of Animal Science, (1): 62–70.
4. Biu A.A., Yusuf S.D., Rabo J.S., 2006. Use of neem (Azadirachta indica) aqueous extract as a treatment for poultry coccidiosis in Borno State, Nigeria. African Scientist, 7: 147-153.
5. Bozin B., Mimica-Dukic N., Samojlik I., Goran A., Igic, R., 2008. Phenolics as anti-oxidants in garlic (Allium sativum L., Alliaceae). Food Chemistry, 111: 925-992.
6. Cervantes-Valencia M.E., Alcala-Canto Y., Salem A.Z.M., Kholif A.E., Ducoing-Watty A.M., 2015. Influence of Curcumin (Curcuma longa) as a Natural Anticoccidial Alternative in Adult Rabbits: First Results. Italian Journal of Animal Science, 14: 3-10.
7. Chapman H.D., 2014. Milestones in avian coccidiosis research: a review. Poultry Science, 93(3): 501–511.
8. Chapman H.D., Barta J.R., Blake D., 2013. A selective review of advances in coccidiosis research. Advances in Parasitology, 83: 93-171.
9. Dkhil M.A., Abdel-Baki A.S., Wunderlich F., Sies H., Al-Quraishya S., 2011. Anticoccidial and anti-inflammatory activity of garlic in murine Eimeria papillata infections. Veterinary Parasitology, 175: 66-72.
10. El-Khtam A.O., El-Latif A.A., El-Hewaity M.H., 2014. Efficacy of turmeric (Curcuma longa) and garlic (Allium sativum) on Eimeria species in broilers. International Journal of Basic and Applied Sciences, 3(3): 349- 356.
11. El-Sheshtawy S.M., El-Keredy M.S.A., Eltalawy M.F., 2016. Antioxidant Potential and Toxicity of Garlic (Allium sativum). Egypt Journal of Chemical Environmentl Health, 2(2): 56-65.
12. Eraslan G., Cam Y., Eren M., Liman B.C., 2004. Changes in malondialdehyde level and catalase activity and effect of toltrazuril on these parameters in chicks infected With Eimeria tenella. Bulletin of the Veterinary Institute in Pulawy, 48: 251-254.
13. Fatima A., Ahmad T., Khan S.J., Deeba F., Zaidi N., 2011. Assessment of antibacterial activity of in vitro and in vivo grown garlic (Allium sativum L.). Pakistan Journal of Botany, 43(6):3029-3033.
14. Johnson J., Reid W.M., 1970. Anticoccidial drugs: lesion scoring techniques in battery and floor-pen experiments with chickens. Experimental Parasitology, 28: 30-36.
15. Herrick C.A., Holmes C.E., 1936. Effect of sulfur on coccidiosis in chickens. Vetrinary Medicine, 31: 390-391.
16. Lanzotti V., 2006. The analysis of onion and garlic. Journal of Chromatography A, 1112 (1–2): 3-22.
17. McDougald L.R., Fitz-Coy, S.H., 2013. Coccidiosis. In: Disease of Poultry. Swayne D.E., Glisson J.R., McDougald R., Nolan L.K, Suarez D.L., Nair V.L. eds. 13th ed., USA: Wiley-Blackwell Publishing, Massachusetts, pp: 1147-1200.
18. Mikaili P., Maadirad S., Moloudizargari M., Aghajanshakeri S., Shadi Sarahroodi A., 2013. Therapeutic Uses and Pharmacological Properties of Garlic, Shallot, and Their Biologically Active Compounds. Iranian Journal of Basic Medical Science, 16: 1031-1048.
19. Sikkema J., De Bont J.A.M., Poolman B., 1995. Mechanisms of membrane toxicity of hydrocarbons. Microbiology Review, 59(2): 201-222.
20. Toulah F.H., Al-Raw M.M., 2007. Efficacy of garlic extract on hepatic coccidiosis in infected rabbits (Oryctolagus cuniculus): histological and biochemical studies. Journal of Egypt Society of Parasitology, 37: 957-968.
21. Yim D., Kang S.S., Kim D.W., Kim S.H., Lillehoj H.S., Min W., 2011. Protective effects of Aloe vera-based diets in Eimeria maxima-infected broiler chickens. Experimental Parasitology, 127(1): 322-5.
_||_