بررسی اثر نایسین و عصاره گیاه رزماری بر شاخص های حسی و فساد میکروبی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Onchorynchus mykis) در شرایط نگهداری سرد
الموضوعات :
فصلنامه زیست شناسی جانوری
مهران مسلمی
1
,
رقیه صالحانی
2
,
شهریار مهدی ابادی
3
1 - گروه کشاورزی، واحد جویبار، دانشگاه آزاد اسلامی، جویبار، ایران
2 - موسسه غیرانتفاعی تجن، قایم شهر، ایران
3 - دفتر مرکزی جهاد دانشگاهی، تهران، ایران
تاريخ الإرسال : 08 الإثنين , رمضان, 1440
تاريخ التأكيد : 06 الخميس , محرم, 1441
تاريخ الإصدار : 22 الجمعة , ذو الحجة, 1440
الکلمات المفتاحية:
ماندگاری,
قزل آلای رنگین کمان,
نایسین,
رزماری,
ملخص المقالة :
جهت بررسی اثر پوشش نایسین و عصاره گیاه رزماری (Rosmarinus officinalis) بر روی شاخص های حسی و فساد میکروبی ماهی قزل آلای رنگین کمان در شرایط نگهداری سرد از چهار گروه تیمار شامل: تیمار شاهد (فیله های بدون پوشش)، فیله پوشش داده شده با نایسین 1/0 درصد، فیله پوشش داده شده با نایسین 5/0 درصد و 1 درصد عصاره گیاه رزماری و فیله پوشش داده شده با نایسین 1/0 درصد و 2 درصد عصاره گیاه رزماری استفاده شد. آزمون های کنترل کیفی شامل آزمون های میکروبی؛ شمارش تعداد شمارش کلی باکتری ها، شمارش باکتری های سرماگرا و شمارش باکتری های اسید لاکتیک و ارزیابی های حسی؛ رنگ، بو و بافت هر 4 روز یک بار به مدت 12 روز انجام شدند. نتایج نشان دادند با افزایش زمان نگهدای تعداد کلی باکتری ها، باکتری های سرماگرا و باکتری های اسید لاکتیک و شاخص های رنگ، بو و بافت در تیمارهای شاهد افزایش معنی داری داشت (05/0P<). اثر پوشش با نایسین 5/0 درصد - 1 و 2 درصد عصاره گیاه رزماری بر تعداد کلی باکتری ها، باکتری های سرماگرا و باکتری های اسید لاکتیک و شاخص های رنگ، بو و بافت در طی دوره نگهداری معنی دار بود (05/0p < )، تیمارهای پوشش داده شده با نایسین 1/0، نسبت به دو تیمار فوق اثر قابل توجهی در کنترل فساد نمونه ها نداشت. بر اساس نتایج این پژوهش استفاده دوزهای بالاتر عصاره گیاه رزماری در افزایش زمان ماندگاری ماهی قزل آلای رنگین کمان در شرایط نگهداری سرد موثر است.
المصادر:
Arashisar S., Hisar O., Kaya M., Yanik T., 2004. Effects of modified atmosphere and vacuum packaging on microbiological and chemical properties of rainbow trout (Oncorynchus mykiss) fillets. International Journal of Food Microbiology, 97: 209-214.
Atarés L., Bonilla J., Chiralt A., 2010. Characterization of sodium caseinate-based edible films incorporated with cinnamon or ginger essential oils. Journal of Food Engineering, 100: 678-687.
Aubourg S.P., Perez-Alonso F., Gallardo J.M., 2004. Studies on rancidity inhibition in frozen horse mackerel (Trachurus trachurus) by citric acid and ascorbic acids. European Journal of Lipid Science and Technology, 106: 232-240.
Bakkali, F., Averbeck, S., Averbeck, D., Idaomar, M., 2008. Biological effects of essential oils– a review. Food and Chemical Toxicology, 46: 446-475.
De Arauza L.J., Jozalaa A.F., Mazzola P.G., Vessoni Penna T.C., 2009. Nisin biotechnological production and application: a review. Trends of Food Science and Technology, 20(3-4): 146-154.
Del Campo J., Amiot M.J., Nguyen-The C., 2000. Antimicrobial effect of rosemary extracts. Journal of Food Protection, 63:1359-1368.
Erkan N., Ozden O., 2007. Quality assessment of whole and gutted sardines (Sardina pilchardus) stored in ice. International Journal of Food Science and Technology, 43(9):1549-1559.
Etemadi H., Rezaei M., Abedian Kenary A.M., 2008. Antibacterial and antioxidant potential of rosemary extract (Rosmarinus officinalis) on shelf life extension of Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Journal of Fish Science and Technology, 5: 67-77.
Fan W., Sun J., Chen Y., Qiu J., Zhang Y., Chi Y., 2009. Effects of chitosan coating on quality and shelf life of silver carp during frozen storage. Food Chemistry, 115: 66-70.
FDA., 1988. Nisin preparation: Affirmation of GRAS status as a direct human food ingredient. In 21 CFR Part 184, FDA, Ed; pp: 11247-11251.
Garcia P., Rodriguez L., Rodriguez A., Martinez B., 2010. Food biopreservation: promising strategies using bacteriocins, bacteriophages and endolysins. Trends of Food Science and Technology,8: 373-382.
Goulas, A.E., Kontominas M.G., 2007. Combined effect of light salting, modified atmosphere packaging and oregano essential oil on the shelf-life of sea bream (Sparus aurata): Biochemical and sensory attributes. Food Chemistry, 100: 287-296.
Gross, E., Morell, J.L., 1971. Structure of nisin. Journal of the American Chemical Society, 93(18): 4634-4635.
Haliloglu H.I., Bayir A., Sirkecioglu A.N., Aras N.M., Atamana L.P.M., 2004. Comparison of fatty acid composition in some tissues of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) living in seawater and freshwater. Food Chemistry, 86: 55-59.
ICMSF ‘‘International Commission on Microbiological Specification for Foods’’ (1986). Microorganisms In foods. 2. Sampling for microbiological analysis: principles and specific applications (2nd ed.). Buffalo, NY: University of Toronto Press.
Karamanoli K., Vokou D., Menkissoglu U., Constantinidou H.I., 2000. Bacterial colonization of phyllosphere of Mediterranean aromatic plants. Journal of Chemical Ecology, 26: 2035-2048.
Kashiri H., Haghparast S., Shabanpour B., 2011. Effects of sodium salt solutions (sodium acetate, lactate and citrate) on physico-chemical and sensory characteristics of Persian Sturgeon (Acipenser persicus) fillets under refrigerated storage. Journal of Agricultural Technology, 13: 89-98.
Kolakowska A., Zienkowicz L., Domiszewski Z., Bienkiewicz G., 2006. Lipid changes and quality of whole of whole- and gutted Rainbow Trout during storage in ice. Acta Ichthyo Pisca, 36(1): 39-47.
Kose S., Karacam H., Kutlu S., Boran M., 2001. Investigating the shelflife of the anchovy dish called Hamsikusu in frozen storage at -18±1 °C. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 25: 651-656.
Kykkidou S., Giatrakou V., Papavergou A., Kontominas M.G., Savvaidis I.N., 2009. Effect of thyme essential oil and packaging treatments on fresh Mediterranean swordfish fillets during storage at 4˚C. Food Chemistry, 115: 169-175.
Lauzon H.L., 2002. Development of biological control for Listeria spp. in the manufacture of cold–smoked fish. Project Report. IcelandicFisheries Laboratories.
Lee Y.L., Cesario T., Owens J., Shanbrom E., Thrupp L.D. 2002. Antibacterial activity of citrate and acetate. Nutrition, 18: 665-666.
Mulders J.W.M., Boerrigter I.J., Rollema H.S., Siezen R.J., Devos W.M., 1991. Identification and characterization of the lantibiotic nisin-Z, a natural nisin variant. European Journal of Biochemistry, 201(3): 581-584.
Ojagh S.M., Rezaei M., Razavi S.H., Hosseini S.M.H., 2010. Effect of chitosan coatings enriched with cinnamon oil on the quality of refrigerated rainbow trout. Food Chemistry,120: 193-198.
Oussalah M., Caillet S., Saucier L., Lacroix M., 2007. Inhibitory effects of selected plant essential oils on the growth of four pathogenic bacteria: E.coli O157:H7, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus and listeria monocytogenes. Food Control, 18: 414-420.
Perez-Alonso F., Arias C., Aubourg S.P., 2003. Lipid deterioration during chilled storage of Atlantic pomfret (Brama brama). European Journal of Lipid Science and Technology, 105: 661-667.
Razavi-Shirazi H., 2001. Seafood processing and technology. Naghsh-e Mehr Publishing Co., 292 pp.
Saei-Dehkordi S.S., Tajik H., Moradi M., Khalighi-Sigaroodi F., 2010. Chemical composition of essential oils in Zataria multiflora Boiss from different parts of Iran and their antioxidant and antimicrobial efficacy. Food and Chemical Toxicology, 48: 1562-7.
Sallam KhI, Ahmed AM, Elgazzar MM, Eldaly EA. 2007. Chemical quality and sensory attributes of marinated Pacific saury (Cololabis saira) during vacuum-packaged storage at 4°C. Journal of Food and Chemistry, 102: 1061-70.
Samelis, J., Bedie, G.K., Sofos, J.N., Belk. K. E., Scanga, J.A., Smith, G.C. 2005. Combinations of nisin with organic acids or salts to control Listeria monocytogenes on sliced pork bologna stored at 4oC in vacuum packages. Swiss Society of Food Science and Technology, 38: 21-28.
Shafiee A., Zarei Mahmoudabadi A., Dabbagh M.A., Fouladi F., 2007. In Vitro Anti-Candida Activity of Zataria multiflora Boiss. Advance Access Publication, 4(3): 351-353.
Shirazinejad A., Noryati R., Rosma A., Darah I., 2010. Inhbitory effect of lactic acid and nisin on bacterial and spoilage of chilled shrimp. World Academy of Science Engineering and Technology, 65: 163-167.
Soltani M., Kakoolaki S.H., Kisami M., 2001. Isolation and identification of heleh station. Bushehr Journal of Veterinary, 55: 29-32.
Stodolnik L., Stawicka A., Szczepanik G., Aubourg S.P., 2005. Rancidity inhibition study in frozen whole mackerel (Scomber scombrus) following flaxseed (Linum usitatissimum) extract treatment. Grasasy Aceites, 56(3): 198-204.
_||_