اسطورۀ باروری و اشارات اسطورهای در کلیدر
الموضوعات : فصلنامه بهارستان سخن
1 - گروه زبان و ادبیات فارسی، واحد بناب، دانشگاه آزاد اسلامی، بناب، ایران.
2 - دانشجوی دکتری زبان و ادبیّات فارسی واحد بناب، دانشگاه آزاد اسلامی، بناب، ایران.
الکلمات المفتاحية: باروری, کهن الگو, کلیدر, قربانی, محمود دولتآبادی, کلید واژهها: اسطوره,
ملخص المقالة :
چکیده الگوی باروری از الگوهای تکرار شونده و اساسی در اسطورههای جهان است که روایتگر داستان عشق ایزدبانوی آب (عشق و باروری) به خدای گیاهی و به دنبال آن، مرگ و باززایی خدای گیاهی است. به باور جرج فریزر (George Frazer)، این الگوی مشترک که مظهر رویش هر سالۀ گیاهان در بهار، پژمردگی در خشکسالی تابستان و رستاخیز دوبارۀ آنهاست، به صور گوناگون در متون اسطورهای و حماسی تبلور مییابد. کلیدر، رمان حماسه و عشق، اثر محمود دولت آبادی، یکی از آثار برتر ادبیّات داستانی است که در زیر ساخت خود، روایتگر اسطورۀ باروری است که بر چهار کنش عصیان، مرگ، باروری و باززایی استوار است. شخصیّتهای نامیرای کلیدر همچون قهرمانان اسطورهای ـ حماسی نظیر اوزیریس، آتیس و سیاوش، خدایان ستم را به مبارزه میطلبند ، آگاهانه و بر سرِ آرمان به پیشواز مرگ میروند، میمیرند و بار دیگر به زندگی برمیگردند، اندیشه و افکار جامعه را متحوّل میسازند وخون خیزش و قیام را در رگهای جامعه به جوش میآورند و زایش و رویشی دوباره را رقم میزنند. علاوه بر این، نویسنده در این اثر اشارات بینامتنی به اسطورۀ قربانی داشته که به شکل کهن الگوی فرزندکشی، برادرکشی و جوان کشی نمود یافته است؛ اساسیترین اسطورهای که قوام بخش اسطورۀ باروری به شمار میرود. همچنین به تقابل نیروی خیر و شرّ یا ثنویّت، مهمّترین ویژگی اسطورههای ایرانی پرداخته؛ و از مکان اسطورهای چاه که طبعاً دارای پیشینهای کهن است، به سود ادبیّات نوین و متناسب با زمان حال در رمان بهره میجوید.
فهرست منابع و مآخذ
13- کامو، آلبر، (1387)، عصیانگر، ترجمۀ مهستی بحرینی، تهران، نیلوفر.
14- کمبل، جوزف، (1377)، قدرت اسطوره، ترجمۀ عبّاس مخبر، تهران، مرکز.
15- کوپ، لارنس، (1390)، اسطوره، ترجمۀ محمّد دهقانی، تهران، علمی و فرهنگی، چاپ دوم.
16- کویاجی، جهانگیر کوورجی، (1388)، بنیادهای اسطوره و حماسۀ ایران، گزارش و ویرایش جلیل دوستخواه، تهران، آگه.
17- میرعابدینی، حسن ، (1377)، صد سال داستان نویسی در ایران، تهران، چشمه.
18- هاشمیان، لیلا و پیمان دهقان پور، (1389)، « بازتاب اسطورۀ هابیل و قابیل در برخی از رمانهای ادبیّات ایران و جهان»، فصلنامۀ ادبیّات عرفانی و اسطوره شناختی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب،سال 6، شمارۀ 21.
19- هنری هوک، ساموئل، (1381)، اساطیر خاورمیانه، ترجمۀ علی اصغر بهرامی و فرنگیس مزدا پور، تهران، روشنگران و مطالعات زنان .
_||_