ارزیابی مولفههای رشد کلزا در شرایط مدیریتهای مختلف بقایای برنج در شرایط آب و هوایی ایذه
الموضوعات : زراعت و اصلاح نباتاتسید کیوان مرعشی 1 , حمید امانی پور 2
1 - استادیار، گروه زراعت، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.
2 - دانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه زراعت، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
الکلمات المفتاحية: کلزا, ماده خشک کل, سرعت جذب خالص, بقایای برنج,
ملخص المقالة :
این تحقیق به منظور بررسی اثر مدیریتهای مختلف بقایای برنج بر مولفه های رشدی کلزا اجرا شد. این آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در اراضی کشاورزی شهرستان ایذه اجرا شد. تیمارهای مورد مطالعه شامل مدیریت بقایای برنج در چهارسطح (شامل 1- کشت مرسوم و مطابق عرف منطقه (آتش زدن کاه وکلش)، 2-کشت در زمین شخم خورده همراه با بقایای برنج ، 3- کشت در بقایای برنج با ارتفاع 20 سانتیمتر، 4- کشت در بقایای برنج با ارتفاع 40 سانتی متر ) و عامل دوم سه رقم کلزا (شامل رقم 401، 4815 و okapi) بود. نتایج نشان داد که اثر نوع مدیریت بقایای برنج بر شاخص سطح برگ، ماده خشک کل، سرعت رشد محصول، سرعت رشد نسبی وسرعت فتوسنتز خالص معنیدار بود. اثر نوع رقم در تمامی صفات اندازهگیری معنیدار بود. برهمکنش مدیریت بقایای برنج و نوع رقم بر کلیه صفات مورد بررسی اختلاف معنیداری نداشت. بیشترین و کمترین مقدار در صفات مورد بررسی به ترتیب در مدیریت کشت کشت در زمین شخم خورده همراه با بقایای برنج و کشت مرسوم مشاهده شد و از میان ارقام مختلف کلزا، بیشترین و کمترین مقدار در صفات در رقم 4815 حاصل شد. نتایج کلی آزمایش نشان داد که استفاده از کشت در زمین شخم خورده همراه با بقایای برنج نسبت به کشت مرسوم و سایر مدیریت ها برتری دارد و منجر به بهبود مولفه های رشدی میگردد. همچنین رقم 4815 نسبت به رقم 401 و okapi برتری از لحاظ کلیه صفات مورد بررسی داشت.
_||_