بررسی عملکرد و صفات کیفی برخی ارقام یونجه در تاریخ های برداشت مختلف
الموضوعات : پژوهش های زراعی در حاشیه کویرفیض الله خلج 1 , محمد نصری 2 , فرشاد قوشچی 3 , حمید رضا توحیدی مقدم 4 , پوررنگ کسرایی 5
1 - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین پیشوا، ورامین ایران
2 - عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا
3 - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین پیشوا، ورامین ایران
4 - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین پیشوا، ورامین ایران.
5 - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین پیشوا، ورامین ایران.
الکلمات المفتاحية: چین, یونجه, رقم, عملکرد علوفه, ویژگیهای کمی,
ملخص المقالة :
ارقـام یونجـه نسـبت بـه شرایط اقلیمـی و محیطـی پاسـخ هـای متفـاوتی مـی دهنـد. ارقامی که در طول چین ها و سال های مختلـف بتواننـد بـا منطقـه تحـت کشـت سـازگاری یابند، عملکـرد کمی و کیفی بـالا تری دارند، مناسـب کاشتهستند. جهت بررسی تأثیر نوع رقم بر خصوصیات مختلف ارقام یونجه، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مرکـز تحقیقـات کشـاورزی و منـابع طبیعـی ورامین اجـرا گردید. در این تحقیق تعداد پنج رقم یونجه خارجی به نام های تیمبیل (Timbale)، فاستا (Fasta)، ملیسا (Melissa)، ملدور (Meldor)، سوورانا (Sovrana) وارداتی از کشور فرانسه و رقم یونجه همدانی مجموعا شش رقم در تاریخ متداول کشت بهاره، در دهه اول اردیبهشت ماهکشت شد. ویژگی های کیفی و عملکردی ارقام مورد مطالعه در سه چین (چین اول: برداشت در مرحله 10 درصد گلدهی، چین دوم: برداشت در مرحله 50 درصد گلدهی و چین سوم: برداشت در مرحله 100 درصد گلدهی) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر متقابل نوع رقم و مراحل برداشت بر عملکرد علوفه تر و پروتئین در سطح یک درصد و بر عملکرد علوفه خشک در سطح پنج درصد معنی دار بود. بیش ترین عملکرد علوفه تر و خشک در کل تیمار ها مربوط به رقم همدانی در چین اول (به ترتیب 69/26 و 45/5 تن در هکتار) بود. با افزایش مراحل برداشت میزان عملکرد علوفه کاهش یافت. بیش ترین میزان عملکرد پروتئین مربوط به رقم همدانی در چین اول (3/776 کیلو گرم در هکتار) و کمترین میزان عملکرد پروتئین نیز به رقم ملیسا در چین سوم (9/244 کیلو گرم در هکتار) اختصاص داشت. در بین ویژگی های فیزیکی مورد مطالعه نیز بیش ترین (48/3) و کمترین (93/1) شاخص سطح برگ به ترتیب در رقم همدانی و ملیسا مشاهده شد. بیش ترین نسبت برگ به ساقه نیز مربوط به رقم همدانی (49/1) بود. بین سایر ارقام تفاوت معنی داری از لحاظ میزان نسبت برگ به ساقه یونجه مشاهده نشد. بر اساس نتایج این آزمایش، رقم همدانی و چـین اول وضعیت مناسب تری برای تولید یونجه با کیفیت و عملکرد بالا داشتند.
_||_