تاثیر آمادهسازی بذر با مواد محرک و خیساندن با آب بر رفتار جوانهزنی چغندرقند (Beta vulgaris L.)
الموضوعات : پژوهش های زراعی در حاشیه کویرعلیاصغر آبسالان 1 , علی قنبری 2 , مهدی راستگو 3 , شهرام نوروززاده 4
1 - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد. مشهد– ایران
2 - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد. مشهد– ایران
3 - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد. مشهد– ایران.
4 - مرکز تحقیات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی. مشهد– ایران
الکلمات المفتاحية: آبشویی با آب جاری, اسیدهیومیک, محلول سیداستارت, زمان پرایمینگ, غلظت پرایمینگ,
ملخص المقالة :
به منظور بررسی رفتار جوانه زنی چغندر قند تحت تاثیر تیمار های پرایمینگ، دو آزمایش جداگانه به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در آزمایشگاه انجام شد. آزمایش اول به بررسی اثر زمان (سه، شش، 12، 24 و 48 ساعت) و غلظت (25، 50، 100، 200 و 400 درصد) و دو نوع ماده محرک (سید استارت و اسید هیومیک) پرداخت. آزمایش دوم شامل بررسی زمان های مختلف پرایمینگ بذر (سه، شش، 12، 24 و 48 ساعت) و دو روش خسیاندن در آب (آب جاری و خیساندن در پتری دیش) بود. نتایج نشان داد که هر دو آزمایش تأثیر معنی داری بر بهبود جوانه زنی چغندر قند داشتند. کم ترین زمان (سه ساعت) و کم ترین غلظت (25 درصد) سید استارت و اسید هیومیک به ترتیب با 59 و 54 درصد، باعث بهبود جوانه زنی شدند. روش خسیاندن در آب جاری به مدت 48 ساعت با 58 درصد جوانه زنی، تأثیر بهتری نسبت به تیمار خسیاندن در پتری دیش (45درصد) بر جوانه زنی داشت. به طور کلی تیمار های آب جاری، خیساندن در پتری دیش، سید استارت و اسید هیومیک به ترتیب جوانه زنی را 76، 36، 79 و 64 درصد نسبت به شاهد افزایش دادند. تیمار ها مشابه روند درصـد جـوانه زنی، بر سرعت جوانه زنی تاثیـر گذاشتنـد. می توان تاثیر مواد محرک را به وجود مواد غذایی و تاثیر آب شویی با آب جاری را به خاطر شستشوی مواد بازدارنده موجـود در پوستـه بذر عـنوان کـرد. بر اساس این نتایج، تیمار سید استارت (با غلظت 25 درصد به مدت سه ساعت) و آب شویی با آب جاری (به مدت 48 ساعت)، بهترین تیمار ها در بهبود جوانه زنی چغندرقند بودند.
_||_