بررسی اثرات ال- کارنیتین در راندمان پرورشی، عملکرد سیستم ایمنی، صفات لاشه و اجزای خون در جوجه گوشتی
الموضوعات :گیـتا اکبری آزاد 1 , پـیام حقیقی خوشخو 2 , نـیما ایلا 3 , فریبرز معیر 4 , حـمیدرضا دهقان نیری 5
1 - گروه علوم درمانگاهی دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج
2 - گروه علوم درمانگاهی دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج
3 - گروه دامپروری دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج
4 - گروه پاتوبیولوژی دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج
5 - دانش آموخته دانشکده دامپزشکی، دانشگاهآزاد اسلامی، واحدکرج
الکلمات المفتاحية: ال- کارنیتین- جوجه گوشتی- راندمان پرورشی- سیستم ایمنی- صفات لاشه- صفات خونی,
ملخص المقالة :
ال-کارنیتین یک ماده شبه ویتامینی است که عمده اثر آن آزادسازی انرژی، بهبود راندمان پرورشی و تحریک پاسخ ایمنی است. بر این اساس مطالعهزیر با هدف بررسی اثرات ال- کارنیتین بر راندمان پرورشی، عملکرد سیستم ایمنی، صفات لاشه و اجزای خون در جوجه گوشتی طراحی شده است.بدین منظور تعداد 240قطعه جوجه یکروزه گوشتی نر از سویه کاب 500به صورت تصادفی به چهار تیمار تقسیم شدند و هر تیمار در سه تکرار، بهترتیب دریافت کننده جیره غذایی پایه (گروه شاهد) و جیره پایه به همراه ال- کارنیتین در سه سطح 250 ،125و 375میلی گرم در هر کیلوگرم ()ppmخوراک بودند که از یک روزگی تا 49روزگی در پن های مجزا و با شرایط یکسان پرورش یافتند. در طول دوره پرورش به طور هفتگی اطلاعات مربوط بهراندمانهای پرورشی (مصرف خوراک، وزن، ضریب تبدیل غذایی، عدد تولید،) میانگین تیتر آنتیبادی آنفلوانزا و نیوکاسل، صفات خونی و سرمی، صفاتلاشه، بافت شناسی سلول کبد و برآورد اقتصادی مصرف ال-کارنیتین محاسبه و بر اساس آنالیز واریانس و میانگین دانکن مقایسه آماری شدند.ال- کارنیتین در سطح 375 ppmنسبت به گروه کنترل منفی، به طور معنی داری باعث کاهش مصرف دان، افزایش وزن، افزایش کارایی تولیداروپایی، بالارفتن تیتر آنتی بادی علیه نیوکاسل و آنفلوانزا و برخی صفات خونی و سرمی (تعداد گلبول سفید و قرمز، هموگلوبین، هماتوکریت و تریگلیسرید) شده است ( .)p>0/05هم چنین بر کلیه پارامترهای دیگر شامل دیگر صفات خونی و سرمی ( MCH ،MCVو ،MCHCپلاکت وکلسترول،) صفات لاشه، بافت شناسی سلول کبد و برآورد اقتصادی اثر آن مثبت ارزیابی شد ولی معنی دار نبود ( .)P>0/05ال- کارنتین در سطوح125و ppm 250بر کلیه عوامل مورد مطالعه اثرات مثبت داشت ولی معنی دار نبوده است (.)P>0/05بر اساس نتایج این بررسی، بنظر می رسد ال- کارنیتین تا حدودی قادر به بهبود راندمان پرورشی، عملکرد سیستم ایمنی، صفات لاشه و اجزای خوندر جوجه گوشتی باشد که این تاثیر در سطح 375 ppmنسبت به سطوح 125و ppm 250بارزتر است