بررسی مصرف توام کودهای شیمیایی و زیستی نیتروژنه و زمان برداشت علوفه بر عملکرد کمی و کیفی جو دو منظوره
زهرا مرداسی
1
(
گروه زراعت، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
)
مانی مجدم
2
(
استادیار گروه زراعت، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
)
الکلمات المفتاحية: زمان برداشت, نیتروژن, کود زیستی, علوفه خشک,
ملخص المقالة :
این تحقیق به صورت کرت های یک بار خرد شده (اسپیلیت پلات) در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجراء گردید. فاکتور اصلی شامل کود نیتروژن در چهار سطح : (1- نیتروژن خالص 100%، 2- 75% نیتروژن + نیتروکسین، 3- 50% نیتروژن + نیتروکسین، 4- 25% نیتروژن + نیتروکسین در هکتار) و فاکتور فرعی شامل سه سطح برداشت علوفه : (1- عدم برداشت علوفه، 2- برداشت در مرحله آخر پنجه زنی 3- برداشت در اواسط ساقه رفتن) می باشد. نتایج نشان داد که تاثیر کود نیتروژن برعملکرد پروتئین علوفه و عملکرد دانه ، وزن هزار دانه، تعداد دانه در سنبله، درصد پروتئین علوفه و عملکرد علوفه معنی دار بود. در زمان برداشت علوفه، عملکرد علوفه خشک، پروتئین علوفه و عملکرد دانه در سطح احتمال یک درصد و تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه و درصد پروتئین علوفه در سطح احتمال پنج درصد معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه در تیمار 75% کود اوره به همراه نیتروکسین در عدم برداشت علوفه با 5197 کیلوگرم و کمترین آن در تیمار 25% اوره به همراه نیتروکسین در برداشت در اواسط ساقه رفتن با 1920 کیلوگرم در هکتار مشاهده شد. بیشترین عملکرد علوفه خشک در زمان برداشت اواسط ساقه رفتن و بیشترین درصد پروتئین در زمان برداشت اواخر پنجه زنی با 7/21 درصد حاصل گردید. با توجه به نتایج، اثر کودی 75% اوره به همراه نیتروکسین می تواند بهترین عملکرد دانه و علوفه را از نظر کیفی حاصل نماید .
_||_