استفاده از پروتئین کنجاله بادام زمینی در جیره و مکمل سازی آنزیم تجاری بر عملکرد جوجه های گوشتی و تاثیر آن بر شاخص های تولید
الموضوعات : فصلنامه زیست شناسی جانوری
1 - گروه علوم دامی، واحد کاشمر، دانشگاه آزاد اسلامی، کاشمر، ایران
الکلمات المفتاحية: کنجاله بادام زمینی, آنزیم تجاری, جوجههای گوشتی,
ملخص المقالة :
این آزمایش با تعداد 384 قطعه جوجه گوشتی از سویه تجاري راس 308 با 8 تیمار و در قالب طرح فاکتوریل با سطوح 0، 20، 40 و 60 جایگزینی مخلوط پروتئینی کنجاله بادام زمینی و 2 سطح آنزیم چندگانه صفر و 250 گرم در تن انجام گرفت. نتایج نشان دادند اثر سطوح مختلف مخلوط پروتئینی بر وزن بدن در سنین مختلف معنی دار بود (05/0p < ) به طوري که با افزایش سطوح مخلوط پروتئینی در جیره، وزن بدن کاهش یافته و اما بین شاهد و گروه داراي خوراک 20 درصد جایگزینی مخلوط پروتئینی با کنجاله سویا اختلاف معنیدار مشاهده نشد. اثر سطوح مخلوط پروتئینی بر ضریب تبدیل خوراک معنی¬دار بود. افزایش سطوح مخلوط پروتئینی ضریب تبدیل افزایش یافت، بیشترین ضریب تبدیل مربوط به تیمار با جایگزینی 60 درصد از مخلوط پروتئینی با کنجاله سویا و کمترین ضریب تبدیل مربوط به تیمار شاهد بوده است. اثر سطوح مختلف جایگزینی مخلوط پروتئینی کنجاله بادام زمینی و پودر ضایعات کشتارگاهی طیور بر شاخص تولید در 42-1 روزگی معنی دار بود (05/0p < ). به طوري که با افزایش سطوح مخلوط پروتئینی شاخص تولید کاهش یافت. به طور کلی نتایج این تحقیق نشان میدهد که سطح 20 درصد جایگزینی مخلوط پروتئینی کنجاله بادام زمینی و پودر ضایعات کشتارگاهی طیور در جیره تاثیر منفی چشمگیري بر عملکرد جوجههاي گوشتی نداشته و احتمالا میتواند جایگزین منبع پروتئین گران قیمت کنجاله سویا باشد. همچنین استفاده از مکمل آنزیمی در جیره تاثیر معنی¬داري بر عملکرد جوجههاي گوشتی نداشت.
1. Afsharmanesh M., Dayani A., Moeini M., Barani M. 2015. The effect of using multi-enzyme complexes on the performance of broiler chickens fed with corn-soybean diet. The 3rd Animal Science Congress of the country, 49(2):106-120.
2. Armin M., Nasiri Moghadam H., Kermanshahi H. 2011. Investigating the effect of complete or partial replacement of fish powder by poultry slaughterhouse residue powder on the performance of broiler chickens. The Third Research Seminar on Livestock and Poultry Nutrition of the Country, Karaj, Research Institute of Animal Sciences of the Country, 11:222-226.
3. Brenes A., Guenter W., Marquardt R., Rotter B. 2019. Effect of β-glucanase/ pentosanase enzyme supplementation on the performance of chickens and laying hens fed wheat, barley, naked oats and rye diets. Can. Journal of Animal Science, 73:941-951.
4. Cabel M.C., Waldround P.W. 2017. Effect of dietary protein level and Length of feeding on performance and abdominal fat content of broiler chickens. Poultry Science, 70:1550-1558.
5. Doizer W.A., Kidd M.T., corzo A. 2018. Dietary amino acid responses of broiler chickens. Poultry Science, 17:157-167.
6. Emami Qara Hajlo M. 2020. The effect of different levels of available phosphorus in feed and commercial multiple enzyme ambush on the performance of broiler chickens. Master's Thesis of Animal Science, Faculty of Agriculture, Gonbad Kavos University.
7. Faraji Nafchi M., Khajali F. 2010. Using rapeseed meal instead of soybean meal in the diet Food for female broilers. The 4th Congress of Animal Sciences of Iran, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran (Karaj).
8. Gao Z., Li J., Petterson H. 2009. Effects of feeding broilers with rapeseed meal, containing different levels of total glucosinolates and progoitrin. Zhongguo Nongyn Kexue(ch), 21:84-90.
9. Goli S., Aghdam H. 2015. Effect of Enzymes Supplementation (Rovabio and Kemin) Me on some Blood Biochemical Parameters, Performance and Carcass Characterizes in Broiler Chickens. Iranian Journal of Applied Animal Science, 5(1): 127-131.
10. Golyan S., Tahmasebi A., Sedghi A.M. 2011. Investigating the effect of different levels of guar flour (Cyamopsis tetragonoloba) and betamannanase enzyme on immune level, serum biochemical parameters and performance of laying hens. Veterinary Clinical Pathology, 4(16):975-985.
11. Gofa G, Mateos MAL, Roza L. 2017. Processing soybeans. American soybean Association Rue duv Luxembourg, 1:131-140.
12. Hajati H., Rezaei M., Sayyahzadeh H. 2019. The effects of enzyme supplementation on performance, carcass characteristics and some blood parameters of broilers fed on corn-soybean meal-wheat diets. International Journal of Poultry Science, 8:1199-1205.
13. Hassanzadeh Seyedi A. Janmohammadi H. Hosseinkhani A., Jesuri M. 2017. Nutritional value of the powder poultry slaughterhouse waste in feeding broilers. Journal of Animal Science Research, 82(1):12-22.
14. Izadinia M., Nobakht M., Khajali F., Faraji M., Zamani F., Qujeq D., Karimi I. 2010. Pulmonary hypertension and ascites as affected by dietary protein source in broiler chickens reared in cool temperature at high altitudes. Animal Feed Science and Technology ,15(5):194-200.
15. Iravani H., Kheirkhah B. 2016. The effect of using different levels of rapeseed meal on the weight of internal organs and hormones secreted by the thyroid gland in broilers. Veterinary Journal of Islamic Azad University, Tabriz Branch, 8(2):44-58.
16. Kalantar M., Fahimi A. 2004. Effect of using poultry by product meal in broiler chickens nutrition. Pajhohesh va Sazendeghi. 67:28-34.
17. Khajali F., Slominski B.A. 2012. Factors that affect the nutritive value of canola meal for poultry. Poultry Science, 91(10):2564- 2575.
18. Khajali F., Wideman R.F. 2010. Dietary arginine: Metabolic, environmental, immunological, and physiological interrelationships. World's Poultry Science Journal, 66:751-766.
19. Khosravinia H., Azarfar A., Sokhtehzary A. 2020. Effects of substituting fish meal with poultry by-product meal in broiler diets on blood urea and uricacid concentrations and nitrogen content of litter. Journal of Applied Animal Research, 43:191-195.
20. Kocher A., Choct M, Ross G., Broz J., Chung T.K. 2013. Effects of enzyme combinations on apperent metabolisable energy of cornsoybean mealbased diets in broilers. journal of applied poultry research,12:275-283.
21. Kostaki M., Giatrakou V., Savvaidis I.N., Kontominas M.G. 2019. Combined effect of MAP and thyme essential oil on the microbiological, chemical and sensory attributes of organically aquacultured sea bass (Dicentrarchus labrax) fillets. Food microbiology. 26:475-482.
22. Mikulski D., Jankowski J., Zdunczyk Z., Juskiewicz J., Slominski B. 2012. The effect of different dietary levels of rapeseed meal on growth performance, carcass traits, and meat quality in turkeys. Poultry Science. 91:215–-223.
23. Min Y., Wang Z., Coto C., Yan F., Cerrate S., Liu F., Waldro W. 2021. Evaluation of canola meal from biodiesel production as a feed ingredient for broilers. International Journal of Poultry Science, 10:782-785.
24. Mohamed I, El-Katcha Mosaad A, Soltan H, El-Kaney El-Sayed R, Karwarie B. 2017. Growth Performance, Blood Parameters, Immune response and Carcass Traits of Broiler Chicks Fed on Graded Levels of Wheat Instead of Corn without or with Enzyme Supplementation. Alexandria Journal of Veterinary Sciences, 40:95-111.
25. Niknafas F., Taghizadeh V., Ebrahimi H., Ahmadian F. 2017. Investigating the amount and time of rapeseed meal consumption in broiler diet and its effect on production and economic performance. Scientific journal of agriculture, 30(1):12-22.
26. Payvastagan S., Farhoomand P., Shahrooze R., Delfani N., Talatapeh A. 2012. The effects of different levels of canola meal and copper on performance susceptibility to ascites and plasma enzyme activities in broiler chickens. Annals of Biological Research, 3:5252–5258.
27. Qeshlaq Oliai M., Janmohammadi H., Taghizadeh A., Raft S. 2014. The effect of waste powder Poultry slaughterhouse on performance, egg quality and blood metabolites of commercial laying hens in the middle of the laying period. Animal Science Research Journal, 21(1): 82-30
28. Rahimi S.H., Kamran Azad S., Karimi Torshizi M.A. 2011. Omega-3 enrichment of broiler meat by using two oil seeds. Journal of Agriculture Science and Technology. 13: 353-365.
29. Sahraei M., Lootfollahian H., Ghanbari A. 2012. Effect of poultry by product meal on performance parameters, serum uric acid concentration and carcass characteristics. Iranian Journal of Applied Animal Science. 2(1): 73-77.
30. Salari Talmadre Y, Maqsoodlou S, Bayat Kohsar J, Rostami Cherati M. 2018. The effect of different levels of replacing the protein mixture of rapeseed meal and poultry waste powder (extruded and non-extruded) with soybean meal on the performance of 22-day-old broiler chickens. New Researches in Animal Science Conference, 9(2):20-38.