مقالات شمس و مینیمالیسم
الموضوعات :
1 - عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی- واحد ارومیه.
الکلمات المفتاحية: شمس تبریزی, مینیمالیسم, ایجاز, داستان ـ مقالات,
ملخص المقالة :
گسترش صنعت و مدرنیزم باعث شده که زندگی بشر دچار تغییر و تحول گردد و این امر حوزة هنر و ادبیات را نیز تحت تاثیر قرار داده است. حاصل این تاثیرپذیری پدید آمدن مینیمالیسم در عرصة داستانسرایی است. به این معنی که نویسنده از حداقل واژگان و ایجاز بهره میگیرد تا داستانی را در طرح ساده بیان کند. هرچند این پدیده در غرب مقولهای جدید محسوب میشود، اما در ادبیات وسیع ایرانزمین نمونههایی فراوان وجود دارد که کاملاً منطبق با ویژگیهای داستان مینیمال است. مقالات شمس تبریزی علاوه بر داشتن ارزشهای محتوایی و بیان آموزههای دینی و عرفانی از جهت داستانپردازی نیز قابل اهمیت است. موجز بودن، حذف حشو و زواید و داشتن درونمایه و تم جذاب از برجستهترین ویژگیهای حکایات و قصههای مقالات است که به نوعی منطبق با شگردهای داستانسرایی مینیمالیستی بشمار میرود. در این نوشته سعی بر آن است که چگونگی بیان حکایات و قصهها در مقالات شمس، همراه با ویژگیهای داستان مینیمالیسم بررسی شود.
- پارسا، سید احمد (1385) «مینیمالیسم و ادب پارسی (بررسی تطبیقی حکایتهای گلستان با داستانهای مینیمالیستی)»، نشریة دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شهید بهشتی، شماره بیستم.
- پارسینژاد، کامران (1382)، «داستان کوتاه کوتاه (مینیمالیسم) و یا داستان کارت پستال»، ادبیات داستانی، شماره 74.
- جزینی، جواد (1378)، «ریختشناسی داستانهای مینیمالیستی»، ماهنامه کارنامه، شماره ششم.
- رضی، احمد؛ مهدیه فیض (1385) «تحلیل عناصر داستانی در قصههای مقالات شمس تبریزی»، فصلنامه پژوهش زبان و ادبیات فارسی، شماره ششم.
- گوهرین، کاوه (1377) «آینده رمان و شتاب زمان»، آدینه، شماره 132 و 133.
- موام، سامرست (1370) دربارة رمان و داستان کوتاه، کاوه دهگان، چاپ پنجم، تهران، انتشارات شرکت سهامی کتابهای جیبی.
_||_