بررسی اثر تاریخ کاشت بر روی عملکرد و اجزای عملکرد ارقام مختلف کنجد در شرایط اقلیمی میانه
الموضوعات : بوم شناسی گیاهان زراعیجلیل اجلی 1 , سعید وزان 2 , علی فرامرزی 3 , فرزاد پاک‏ نژاد 4
1 - عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه
2 - عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
3 - عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه
4 - عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه
الکلمات المفتاحية: عملکرد, تاریخ کاشت, رقم, کنجد, میانه,
ملخص المقالة :
این مطالعه به منظور بررسی اثرات سه تاریخ کاشت بر خصوصیات مختلف از جمله عملکرد و اجزای عملکرد پنج رقم کنجد شامل یکتا، مغان 17، کرج1، ناز تک شاخه و محلی بهبهان در مزرعه تحقیقاتی ایستگاه تحقیقات کشاورزی میانه در سال زراعی 1383 انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار اجرا گردید. در این بررسی وزن خشک اندام های مختلف گیاه، خصوصیات مورفولوژیکی بوته نظیر تعداد کپسول، وزن هزار دانه، درصد پروتئین، عملکرد و اجزای عملکرد کنجد مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که ارقام مورد کشت از نظر اغلب صفات مورد ارزیابی از جمله تعداد کپسول، درصد پروتئین، وزن خشک، بیوماس و عملکرد دانه اختلاف آماری معنی داری داشتند. بیشترین میزان عملکرد مربوط به رقم یکتا و کمترین آن مربوط به رقم ناز تک شاخه بود. هم چنین از نظر میانگین عملکرد ارقام مختلف، تاریخ کاشت اول نسبت به تاریخ های کاشت دوم و سوم برتری داشت. با توجه به نتایج به دست آمده، در منطقه میانه و مناطق با شرایط اقلیمی مشابه، زراعت رقم چند شاخه یکتا میتواند به عنوان یک گیاه روغنی مورد توصیه قرار گیرد.
1- بوستانی، س. 1374. بررسی و تعیین مناسبترین تاریخ کاشت توأم با تراکم بوته کنجد رقم دشتستان. پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشگاه تهران، 119 صفحه.
2- بهدانی، م. 1376. بررسی اثر رقم و تراکم عملکرد و اجزای عملکرد گیاه کنجد. پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشگاه همدان، 151 صفحه.
3- بینام. 1375. آمارنامه کشاورزی. معاونت برنامهریزی و پشتیبانی اداره کل آمار و اطلاعات وزارت جهاد کشاورزی ایران، شماره 07/76.
4- رحمتی، ف. 1373. بررسی اثرات تاریخ کاشت بر عملکرد کمی و کیفی دو رقم کنجد و چند شاخه ناز در کشت بهاره تابستانه. پایاننامه کارشناسی ارشد، دانشگاه تبریز، 131 صفحه.
In: Ashri, A. (ed.), Sesame and Sallower: status and potentials. FAO, Rome, 73-74.
_||_