تأثیر زئولیت در جیرة حاوی آفلاتوکسین بر عملکرد جوجههای گوشتی
الموضوعات : بوم شناسی گیاهان زراعی
مجید گودرزی
1
(استادیار گروه علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد)
داود مدیری
2
(عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد-گروه دامپزشکی)
علیرضا صفامهر
3
(استادیار گروه علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه)
الکلمات المفتاحية: جوجههای گوشتی, زئولیت, آفلاتوکسین, ضریب تبدیل, کلینوپتیلولییت,
ملخص المقالة :
در این تحقیق به منظور مطالعة اثر زئولیت طبیعی (کلینوپتیلولیت) بر کاهش اثرات آفلاتوکسین در رشد و عملکرد جوجههای گوشتی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با استفاده از 3 سطح کلینوپتیلولیت (0، 3 و 5 درصد جیره) و 3 سطح آفلاتوکسین (0، 1 و 2 قسمت در میلیون) انجام گرفت. طول دورة آزمایش 49 روز بود که طی آن مصرف خوراک روزانه، افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل و درصد تلفات اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که بالاترین میانگین وزن زنده، وزن لاشه و افزایش وزن روزانه مربوط به جیرة 7 (سطح 0 آفلاتوکسین و 5 درصد زئولیت) و کمترین مقدار صفات مذکور مربوط به جیرة 3 (سطح 2 قسمت در میلیون آفلاتوکسین و صفر درصد زئولیت) بود. در مورد وزن کبد، ضریب تبدیل و درصد تلفات بالاترین مقدار مربوط به جیرة 3 و کمترین مقدار مربوط به جیرة 7 بود. بیشترین مقدار مصرف خوراک روزانه مربوط به جیرة 4 (سطح صفر آفلاتوکسین و 3 درصد زئولیت) و کمترین مقدار آن مربوط به جیرة 3 بود. در کل نتایج این آزمایش نشان داد که وجود آفلاتوکسین در سطوح بالاتر از 1 قسمت در میلیون در جیرة جوجههای گوشتی منجر به کاهش عملکرد و ضریب تبدیل آنها خواهد شد. استفاده از کلینوپتیلولیت در جیره میتواند اثرات زیانآور آفلاتوکسین را کاهش دهد و در شرایط این آزمایش سطح 5 درصد آن نتایج بهتری را از خود نشان داد.
_||_