خصوصیات رشدی و عملکرد چای ترش در سطوح مختلف نیتروژن، فسفر و پتاسیم در شرایط آب و هوایی سراوان
الموضوعات : بوم شناسی گیاهان زراعی
حمید رضا گنجعلی
1
(استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد زاهدان،
دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان، ایران)
افسانه کمالی دلجو
2
(عضو باشگاه پژوهشگران و نخبگان دانشگاه آزاد واحد زاهدان)
امید عزیزیان شرمه
3
(عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان واحد زاهدان، دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان، ایران)
محمد لکی زهی
4
(کارشناس ارشد زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد زاهدان، زاهدان، ایران)
الکلمات المفتاحية: اوره, تغذیه گیاهی, چای مکه, چای قرمز, سوپر فسفات تریپل, سولفات پتاسیم,
ملخص المقالة :
به منظور تعیین تأثیر سطوح مختلف کود نیتروژن، فسفر و پتاسیم بر برخی خصوصیات رشد و عملکردی چای ترش، آزمایشی در سال زراعی 92-1391 به صورت اسپیلت اسپیلت پلات در قالب بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در بخش مرکزی روستای شمس آباد شهرستان سراوان اجرا گردید. در این آزمایش، پتاسیم از منبع سولفات پتاسیم به عنوان فاکتور اصلی، شامل 0، 25 و 50 کیلوگرم در هکتار به صورت مصرف خاکی همزمان با کاشت اعمال گردید. کود فسفره از منبع سوپر فسفات تریپل شامل 0، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار به عنوان فاکتور فرعی همزمان با کاشت بهصورت مصرف خاکی و نیتروژن از منبع اوره شامل 0، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار به عنوان فاکتور فرعی فرعی در نظر گرفته شد و به صورت سرک در سه مرحله ابتدای کاشت، مرحله شاخه دهی و 50% گلدهی در کنار ردیفهای کاشت به خاک اضافه شد. کود پتاسیم و کود نیتروژن تأثیر معنیداری بر ارتفاع گیاه، وزن خشک غوزه، وزن هزار دانه و عملکرد بیولوژیک داشتند، کود فسفر نیز بر همه صفات غیر از تعداد دانه در غوزه و وزن هزار دانه تأثیر معنیداری داشت. برهمکنش کودها صفات مورد بررسی را به طور معنی داری تحت تأثیر قرار داد. با افزایش سطح هر یک از کودها اغلب صفات رویشی و زایشی افزایش یافته و بیشترین عملکرد بیولوژیک و تعداد دانه در غوزه در استفاده هم زمان از سه کود حاصل گردید. در مجموع، در شرایط آبی و خاکی منطقه سراوان مصرف کود فسفر و پتاسیم در تعدیل خسارات ناشی از تنش خشکی بر گیاه دارویی چای ترش توصیه میشود.
_||_