اثر ضد قارچی عصاره آبی و اوژنول گیاه میخک بر رشد قارچ Fusarium oxysporum f.sp. sesami عامل زردی و پژمردگی کنجد
الموضوعات : بوم شناسی گیاهان زراعی
1 -
الکلمات المفتاحية: بیماری زردی و پژمردگی کنجد, F. oxyporum. f.sp. sesami, عصاره میخک, اوژنول, ترکیب بیولوژیک,
ملخص المقالة :
قارچ F. oxysporum. f.sp. sesami عامل بیماری زردی و پژمردگی کنجد یکی از بیمارگرهای مهم و خسارت زای این گیاه محسوب می شود. بهدلیل عدم معرفی ارقام مقاوم نسبت به این بیمارگر، تا کنون روش های مدیریت بیماری بیشتر بر اساس روش های شیمیایی بوده است. کاربرد روش های شیمیایی مشکلات عدیده ی زیست محیطی را بههمراه دارد. در این تحقیق جهت نیل به اهداف کشاورزی پایدار، اقدام به کنترل بیمارگر با استفاده از عصاره و همچنین اوژنول گیاه میخک به عنوان ماده بیولوژیک گردید. با استفاده از غلظت های 25، 50، 75 و 100 درصد عصاره میخک میزان رشد قارچ به ترتیب به میزان 33/10، 36/11، 75/13 و 1/51 کاهش یافت. با استفاده از اوژنول با غلظت های فوق نیز رشد قارچ به ترتیب به میزان 75، 47/76، 83/79 و 85/81 درصد کاهش یافت. به نظر می رسد اوژنول ترکیب شیمیایی مهم و تأثیرگذار گیاه میخک در کنترل این بیمارگر باشد. مواد بیولوژیک به کار رفته هیچ اثر منفی بر جوانه زنی بذر کنجد نداشتند و تمام تیمارهای از این نظر با شاهد در یک گروه آماری قرار گرفتند.با توجه به این که این گزارش نخستین اقدام در بررسی کنترل F. oxysporum. f.sp. sesami با استفاده از مواد بیولوژیک عصاره و اوژنول گیاه میخک می باشد و نتایج درخور توجهی را نشان داده است، می توان این مواد را در طیف گسترده تر، در گلخانه و مزرعه آزمایش کرد، تا در صورت پاسخ قاطع، از آن به صورت تجاری و گسترده در کنترل بیماری زردی و پژمردگی کنجد استفاده کرد.
Abd-El-Moneem KMH (1996) Effect of micronutrients on incidence of sesame charcoal root-rot and wilt disease complex. Journal of Agricultural Science 27: 181-195.
Abdou E, Abd-Ala HM, Galal AA (2001) Survey of sesame root rot/wilt disease in Minia and their possible control by ascorbic and salicylic acids (abstr). Journal of Agricultural Science 32: 135-152.
Banihashemi Z (1968) The biology and ecology of Fusarium oxysporum f. sp. melonis in soil and root zones of host and nonhost plants. Ph.D. Thesis, Michigan State University. 114 pp.
Banihashemi Z (1981) Fusarium wilt of sesame in Iran. Iranian Journal of Plant Pathology, 17: 75-79 [In Persian with English Abstract].
Castellani E (1950) Lvvizzimento del sesamo. Review of Applied Mycology 30: 78-95.
Chami N, Bennis S, Chami F, Aboussekhra A, Remmal A (2005) Study of anticandidal activity of carvacrol and eugenol in vitro and in vivo. Oral Microbiology and Immunology 20: 106-111.
Chung HS, Choi WB (1990) Biological control of sesame damping off in the field by coating seed with antagonistic Trichoderma viride. Seed Science and Technology 18: 451-459.
Chung BK, Hong KS (1991) Biological control with Streptomyces sp. on Fusarium oxysporum f.sp. vasinfectum and Phytophthora nicotiana var. parasitica causing sesame wilt and blight. Korean Journal of Mycology 19: 231-237.
El-Bramawy MA, Veverka K, Veverka S, El-Shazly MS, El-Sattar MA, El - Ashary MA, Ammar SE (2001) Evaluation of resistance to Fusarium oxysporum f.sp. sesami in hybrid lines of sesame under greenhouse conditions. (abstr.). Plant Protection Science 37: 74-79.
Gabr MR, Saleh OI, Hussein NA, Khalil MA (1998 b) Physiological studies and cell wall degrading enzymes of Fusarium oxysporum f.sp. sesami and Macrophomina phaseoli: the causal organisms of wilt and root rot diseases of sesame. (abstr.). Egyptian Journal of Microbiology 33: 595-610.
Hammed HA, Saad MM, Sahab AF (1996) Antagonistic interaction between some antagonistic micro-organisms and pathogen causing root rot and wilt diseases. African Journal of Mycology and Biotechnology 4: 29-37.
Hyun JW, Kim YH, Lee YS, Park WM (1999) Isolation and evaluation of protective effect against Fusarium wilt of sesame plants of antibiotic substance from Bacillus polymixa KB-8. Plant Pathology 15: 152-157.
Jayaraj T (1989) Effect of chemical spray on disease incidence in sesame. Pestology 13: 32-33.
Kang SW, Kim HK (1989) Gliocladium virens, a potential biocontrol agent against damping off and Fusarium wilt of sesame in problem fields in Korea. The Research Reports of the Rural Development Administration, Korea, 31: 19-26.
Karunanithi K, Usman KM (1999) Screening of Trichoderma spp. against Fusarium oxysporum f. sp. sesami causing wilt in Sesamum. Crop Research 18: 127-130.
Kishore GK, Pande S (2004) Natural fungicides for management of phytopathogenic fungi. Annual Review of Plant Pathology 3: 331-356.
Kishore GK, Pande S, Harish S (2007) Evaluation of essential oils and their components for broad-spectrum antifungal activity and control of late leaf spot and crown rot diseases in peanut. Plant Disease 91: 375-379.
Leslie JF, Summerell BA (2006) Fusarium laboratory manual. Blackwell Publishing. 387 pp.
Menniti AM,Gregoria R, Neria F (2010) Activity of natural compounds on Fusarium verticillioides and fumonisin production in stored maize kernels. International Journal of Food Microbiology 136: 304-309.
Pawar VC, Thaker VS (2007) Evaluation of anti-Fusarium oxysporum f. sp. cicer and Alternaria porri effects of some essential oils. World Journal of Microbiology and Biotechnology 23: 1099-1106.
Sangle UR, Bambawale OM (2004) New strains of Trichoderma spp. strongly antagonistic against Fusarium oxysporum f. sp. sesami. Journal of Mycology and Plant Pathology 34: 107-109.
Suwitchayanon P, Kunasakdakul K (2009) In vitro effects of clove and turmeric extracts controlling crucifer pathogens. Journal of Agricultural Technology 5: 193-199.
Velluti A, Sanchis V, Ramos AJ, Turon C, Marin S (2004) Impact of essential oils on growth rate, zearalenone and deoxynivalenol production of Fusarium graminearum under different temperature and water activity conditions in maize grain. Journal of Applied Microbiology 96: 716-724.
Wuike RV, Shingare VS, Dawane PN (1998) Biological control of sesame wilt caused by Fusarium oxysporum f.sp. sesami. Journal of Soil and Crop 8: 103-104.
_||_