بررسی تاثیر تعداد جوانه جانبی ، نوع درختچه زرشک وهورمون BAP برمیزان رشد صفات فنوتیپی زرشک ازطریق کشت بافت
الموضوعات : Biotechnology
1 - استادیار، گروه زراعت، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران
الکلمات المفتاحية: کشت بافت, زینتی, تعداد جوانه, هورمون BAP , زرشک,
ملخص المقالة :
به منظور بررسی تاثیر تعداد جوانه جانبی ، نوع درختچه زرشک وهورمون BAP برمیزان رشد صفات فنوتیپی زرشک ازطریق کشت بافت، آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار و با سه عامل، عامل اول سه نوع درختچه زرشک (بدون دانه، دانه دار و زینتی)، عامل دوم هورمون BAP در چهار سطح (0، 1، 2، 3 میلی گرم برلیتر) و عامل سوم تعداد جوانه جانبی در دو سطح (1 و 2 جوانه) در آزمایشگاه دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان در سال 1399 انجام شد. محیط کشت مورد استفاده بر پایه مورا شیگی و اسکوگ (MS) بود. پس از آماده سازي محيط كشت و استريل آن توسط اتو كلاو، در لوله هاي آزمايش توزیع گردید. پس از آماده سازی، نمونه ها در محیط استریل کشت داده شدند و سپس نمونه ها با استفاده از هورمون رشد تحریک به رشد شدند. صفات مورد بررسی شامل زمان سبز شدن، تعداد برگ، طول، عرض و سطح برگ، نسبت عرض به طول برگ، وزن تر و وزن خشک برگ، نسبت وزن تر به خشک و میزان شادابی پس از 30 روز کشت بود. در نهایت پس از جمع آوری اطلاعات، داده های به دست آمده از آزمایش سازماندهی و سپس با نرم افزار آماریSAS تجزیه واریانس و مقایسه میانگین ها با آزمون دانکن انجام شد. به منظور تعیین روابط بین صفات از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. اثرمتقابل سه گانه برروی همه صفات مورد برسی بجز میزان شادابی در سطح احتمال 1% معنی بودارد. ضریب همبستگی نشان داد بین وزن خشک برگ باتعداد برگ (r=0.86**) ،طول برگ (r=0.78**)،عرض برگ(r=0.73**) ، سطح برگ(r=0.76**)، وزن تر برگ (r=0.95**) مثبت در سطح احتمال 1% معنی دار بود.
