طراحی مدل روند توسعه پایدار آذربایجان غربی بعد از انقلاب اسلامی
سینا صمدزاده
1
(
دانشجوی دکتری، گروه مدیریت دولتی، دانشکده مدیریت و اقتصاد، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
)
علی اصغر پورعزت
2
(
استاد مدعو گروه مدیریت دولتی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران، استاد دانشگاه تهران، تهران، ایران.
)
مجتبی امیری
3
(
دانشیار مدعو گروه مدیریت دولتی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران، دانشیار دانشگاه تهران، تهران، ایران.
)
الکلمات المفتاحية: توسعه پایدار, موانع, عوامل زمینهای, راهبردها و پیامدها,
ملخص المقالة :
توسعه پایدار موتور محرکه پیشرفت متعادل، متناسب و هماهنگ اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تمامی جوامع و به ویژه کشورهای در حال توسعه میباشد. بر این اساس هدف این پژوهش طراحی مدل روند توسعه پایدار آذربایجان غربی بعد از انقلاب اسلامی میباشد. نوع پژوهش از نظر هدف، کاربردی و توسعه ای، از لحاظ روش اجرا توصیفی - اکتشافی و از لحاظ نوع داده ها کیفی محسوب میشود. گردآوری داده ها با ابزار مصاحبه انجام شد؛ انجام مصاحبه ها تا زمان دستیابی به مرحله اشباع نظری ادامه یافت و این اشباع بعد از 18 مصاحبه به دست آمد که شامل 9 نفر خبرگان و صاحب نظران دانشگاهی در حوزه توسعه پایدار و 9 نفر مدیران مجرب سازمان های متولی توسعه پایدار در استان آذربایجان غربی بودند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده ها نیز با استفاده از رویکرد نظریه پردازی داده بنیاد با رهیافت نظام مند استراوس و کوربین، طی سه مرحله کد گذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل شدند. بر اساس یافته ها تعداد 87 مفهوم از کدهای باز مصاحبه ها در قالب 25 مقوله فرعی و 11 مقوله اصلی دسته بندی شدند که به صورت مدل در قالب پنج طبقۀ اصلی قرار گرفتند که عبارتند از: موانع (ناشی از دولت، ناشی از جامعه مدنی و ناشی از بخش خصوصی)، زمینه ای (زمینه سیاسی، فرهنگی اجتماعی، اقتصادی، فناورانه و اقلیمی جغرافیایی)، پدیده محوری (توسعه اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی)، راهبردها (راهبردهای سطح کلان (ملی) و راهبردهای سطح خرد (منطقه ای) و پیامدها (پیامدهای زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی) که مدل روند توسعه پایدار آذربایجان غربی بعد از انقلاب اسلامی را به صورت عمیق و غنی توصیف مینماید. بنابراین شناخت موانع، عوامل زمینه ای، راهبردها و پیامدهای روند توسعه پایدار آذربایجان غربی با استفاده از مدل پیشنهادی میتواند به سیاست گذاران، برنامه ریزان و کارگزاران توسعه پایدار استان در مدیریت این پدیده کمک کند.
_||_