بررسی نقش عوامل وراثت و محیط در رشد ابعاد شناختی وعاطفی نظریه ذهن با مقایسه کودکان 4تا 6 ساله معمولی ، دوقلوهای همسان و غیرهمسان و کودکان بی سرپرست
مریم صدیقی
1
(
دانشجوی دکترای روانشناسی تربیتی ، گروه روانشناسی تربیتی، واحد مرودشت ، دانشگاه ازاد اسلامی، مرودشت، ایران
)
مجید برزگر
2
(
دکترای تخصصی روانشناسی تربیتی ، گروه روانشناسی ، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی، مرودشت، ایران
)
مریم کورش نیا
3
(
دکترای تخصصی روانشناسی عمومی ، گروه روانشناسی ، ،واحد مرودشت ، دانشگاه آزاد اسلامی، مرودشت ، ایران
)
قاسم نظیری
4
(
دکتری تخصصی روانشناسی بالینی، استادیار، گروه روانشناسی، واحد شیراز، دانشگاه
)
الکلمات المفتاحية:
ملخص المقالة :
چکیده
مقدمه: هدف مطالعه حاضر مقایسه رشد ابعاد شناختی و عاطفی نظریه ذهن بین کودکان معمولی ، دوقلوهای همسان و غیرهمسان با کودکان پرورشگاهی بود تا مشخص گردد که این رشد تا چه حد تحت تاثیر عامل توارث و تا چه حد تحت تاثیر عامل محیط می باشد.
روش: در این مطالعه ی علی – مقایسه ای عملکرد 96 کودک چهارتا شش ساله که بر اساس نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند در ازمایه های شناختی و عاطفی نظریه ذهن با هم مقایسه گردیدند. مهارت های کلامی به عنوان یک متغیر تعدیل کننده در رشد نظریه ذهن با کمک دو خرده مقیاس کلامی آزمون هوشی وکسلر کودکان اندازه گیری شد اما داده های آن از طریق تحلیل کوواریانس کنترل گردید.
نتیجهگیری: یافته ها حاکی ازعدم تفاوت معنادار بین کودکانی که در خانواده خود پرورش یافته بودند ( اعم از دوقلوها و کودکان معمولی) با کودکان پرورشگاهی و تفاوت معنادار در بعد عاطفی نظریه ذهن بین کودکان دوقلوی همسان با کودکان معمولی و غیرهمسان بود. به طور کلی نتایج ازاین فرضیه حمایت نمودند که در مقایسه با عامل توارث، محیط در صورت حذف اثر رشد کلامی نقش کمرنگ تری در پرورش نظریه ذهن کودکان دارد. یافته ها بر اهمیت پرورش رشد شناختی و عاطفی نظریه ذهن بخصوص در مورد کودکان بی سرپرست تاکید می گذارد.