مطالعه آزمایشگاهی بررسی تغییرات زاویه تماس در فرایند سیلابزنی آب هوشمند
الموضوعات : نانو شیمی و الکتروشیمی
1 - گروه مهندسی شیمی و نفت، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: ازدیاد برداشت نفت, آب هوشمند, کشش بین سطحی, مخازن کربناته, ترشوندگی,
ملخص المقالة :
تحقیق در مورد تغییر شیمی آب تزریقی به عنوان یک روش ازدیاد برداشت و چگونگی اثر یون ها حین اجرای این فرایند در مخازن ماسه سنگی و کربناته، از موضاعات جالب و چالشی صنعت نفت است.این روش که به تکنیک آب هوشمند معروف شده،تغییر ترکیب یونی و/یا شوری سیال تزریقی جهت بهبود ضریب بازده از مخازن نفتی را شامل می شود. این روش در قالب روش های ثالثیه ازدیادبرداشت پیشنهاد می گردد.علیرغم مطالعات گسترده در این زمینه،اجماع همگانی در مورد چگونگی عملکرد و مکانیزم های فعال در این فرایند حاصل نگردیده است که عمده علت آن پیچیدگی و تفاوت سیستم آب/نفت/سنگ درمخازن مختلف می باشد.
در این مطالعه جهت کاربردی بودن نتایج از نمونه ی آب و نفت مخزن کرنج و سنگ کربناته ی حاصل از رخساره ی این مخزن استفاده شد.آزمایش های گسترده ای در زمینه زاویه تماس طراحی و اجرا گردید.
نتایج این تحقیق نشان داد که مکانیزم غالب این روش برای مخزن نفتی کرنج، تغییر ترشوندگی می باشد و همچنین بر پایه ی مشاهدات انجام شده، مکانیزمی برای تغییر ترشوندگی سطوح کربناته ارائه گردید.پارامتر پیشنهادی جهت بهینه کردن شیمی آب تزریقی در مخازن کربناته ی آبدوست، شوری و در مخازن نفت دوست،ترکیب یونی تشخیص داده شد.
_||_