بررسی اثر سالیسیلیک اسید بر روی عملکرد و علائم آلودگی قارچ رایزوکتونیا سولانی در غدههای سیب زمینی
الموضوعات :
دو فصلنامه تحقیقات بیماریهای گیاهی
محمد رضا هادی
1
1 - استادیار، گروه زیست شناسی علوم گیاهی، واحد مرودشت، دانشگاه آزاد اسلامی، مرودشت، ایران
تاريخ الإرسال : 12 الثلاثاء , شوال, 1436
تاريخ التأكيد : 12 الثلاثاء , شوال, 1436
تاريخ الإصدار : 10 الأحد , صفر, 1437
الکلمات المفتاحية:
عملکرد,
سیب زمینی,
اسکلروت,
Rizoctonia solani,
کلروفیل,
کاروتنوئید,
ملخص المقالة :
در این تحقیق اثر سالیسیلیک اسید بر روی تعداد، وزن غدههای سیب زمینی و علائم آلودگی قارچ Rhizoctonia solani (وجود اسکلروت بر روی غده) و همچنین اثر این هورمون بر روی میزان کلروفیل و کاروتنوئید برگ گیاهان سیب زمینی آلوده به این قارچ در شرایط گلخانهای بررسی گردید. ریز غده های سیب زمینی که عاری از عوامل بیماریزا بودند به گلدان منتقل گردیدند. دو هفته قبل از کاشت، خاک گلدانها مطابق طرح فاکتوریل (فاکتور اول، تیمار قارچ در دو سطح:
1- آلوده کردن گیاهان به قارچ 2- آلوده نکردن گیاهان به قارچ و فاکتور دوم، تیمار اسیدسالیسیلیک در چهار سطح یا غلظت در 20 تکرار (هر گلدان یک تکرار) به طور کاملاً تصادفی به وسیله قارچ رایزوکتونیا آلوده گردید. گیاهچهها (7 الی 8 برگی) با غلظتهای صفر 0 (شاهد)، 2/0، 5/0 و 1 میلی مولار سالیسیلیک اسید هر هفته مجموعا 4 مرتبه مورد تیمار قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تیمار سالسیلیک اسید با غلظت5/0 میلی مولار باعث کاهش شدت علائم آلودگی در ریز غده های سیب زمینی گردید. همچنین عملکرد (تعداد و وزن ریزغدههای سیبزمینی) با کاربرد سالیسیلیک اسید با غلظت5/0 میلی مولار افزایش یافت. میزان کلروفیل کل (a+b) در گیاهان سیبزمینی سالم نسبت به گیاهان آلوده به قارچ به طور معنیداری بیشتر بود، در صورتی که میزان کاروتنوئید در گیاهان آلوده به طور معنیداری بیشتر از گیاهان سالم بود. با افزایش غلظت اسید سالیسیلیک، میزان کلروفیل و کاروتنوئید در گیاهان سیب زمینی آلوده و سالم افزایش یافت.
المصادر:
Abd El-Hai KM, El-Metwally MA, El-Baz SM and Zeid AM. 2009. The use of antioxidants and microelements for controlling damping-off caused by Rhizoctonia solani and charcoal rot caused by Macrphomina phasoliana on sunflower. Plant Pathology Journal 8: 79–89.
Al-Hakimi AMA and Al-Ghalibi SMS. 2007. Thiamin and salicylic acid as biological alternatives for controlling broad bean rot disease. Journal of Applied Sciences and Environmental Management 11: 125–131.
Arnon DI. 1956. Photosynthesis by isolated chloroplasts IV. General concept and comparison of three photochemical reactions. Biochimica et Biophysica Acta 20: 449–461.
Balali GR, Hadi MR, Naderi AG, Eslami AH, Yavari P and Bidram H. 2008a. Effect of pot size, date of planting and germplasm on mini tuber production of potato. AfricanJournal of Biotechnology 7: 1265–1270.
Balali GR, Rahimian M and Kosari M. 2008b. Study of genetic variation of Rhizoctonia solani AG 1-1A isolated from rice using pectic zymogram technique. Iranian Journal of Biology 21: 17–23.
Blair ID. 1943. Behaviour of the fungus Rhizoctonia solani Köhn in the soil. Annals of applied Biology 30: 118–127.
Fabeiro C, Martin de Santa Olalla F and de Juan JA. 2001. Yield and size of deficit irrigation potatoes. Agricultural Water Management 48: 255–266.
FAO .2008. Report of the Food and Agricultural Organization (FAO) of the United Nation of American. New York: FAO Publishing.
Gao Z, Meng C, Zhang X, Xu D, Miao X, Wang Y, Yang L, Lv H, Chen L and Ye N. 2012. Induction of salicylic acid (SA) on transcriptional expression of eight carotenoid genes and astaxanthin accumulation in Haematococcus pluvialis. Enzyme and Microbial Technology 51: 225–230.
Hadi MR and Balali GR. 2010. The effect of Salicylic acid on the reduction of Rizoctonia solani damage in potato. American-Eurasian Journal of Agricultural & Environmental Sciences 7: 492–496.
Hadi MR, Balali GR and Taheri R. 2008. The effects of Salicylic acid on the reduction of Rizoctonia solani damage in potato. Proceedings of the 1st National Seminar of potato, 21-22 June, Ardabil, Iran.
Hadi MR, Balali GR and Taheri R. 2015. Enhance iron and zinc accumulation in potato (Solanum tuberosum) for increase nutrition value of the tuber. Journal of Plant Nutrition 38: 202–211.
Hadi MR, Balali GR, Moosavi MR, Hosseini F. 2014. The effects of salicylic acid in reducing potato virus Y damage in two potato (Solanum tuberosum L.) cultivars, Agria and Marfona. Iranian Journal of Plant Biology 20: 171–183.
Hadi MR. 2012. Plant Metabolism(Vol. 1). Shiraz, Iran: Islamic Azad University, Branch Fars Press.
Hadi MR. 2013. Mechanism of Plant Hormones Action (Vol. 1); Shiraz, Iran: Islamic Azad University, Branch Fars Press.
Hosseini F, Hadi MR and Balali GR. 2012. The Effects of salicylic acid on the photosynthetic pigments and leaf area in potato plants. Proceedings of the 1st National Conference on Agriculture in Hard environmental conditions, 20 May 2012,Islamic Azad University, Ramhormoz Branch.
Jia D, Fan L, Liu G, Shen J, Liu C and Yuan Y. 2011. Effects of Genotypes and Bagging Practice on Content of b-Carotene in Apple Fruits. Journal of Agricultural Science 3: 196–202.
Khajehpour MR. 1991. Production of Industrial Crops. Isfahan, Iran: Isfahan University of Technology Press.
Kiprovski B, Malencic DJ, Popovic M, Budakov D, Stojšin V and Baleševic-Tubic S. 2012. Antioxidant systems in soybean and maize seedlings infected with Rhizoctonia solani. Journal of Plant Pathology 94: 313–324.
Lakshmi JS, Kuberan T, Anbura J, Sundaravadivelan J, Kumar C and Manorama Dhanaseeli P. 2011. Effect of plant growth promoting fungal inoculant on the growth of Arachis hypogea (L.) and it’s role on the induction of systemic resistance against Rhizoctonia solani. Asian Journal of Bio Science 6: 131–139.
Laszlo M. 2010. Effects of potassium mineral fertilization on potato (Solanum Tuberosum L.) yield on a Chernozem soil in Hungary. Paper presented at: General Assembly 12; 2–7 May; Vienna, Austria.
Mahmodi J, Hadi MR and Jafarinia M. 2012. Effects of salicylic acid and potassium fertilizer on yield of two potatoes (CV Santana and Arinda). Paper presented at: First National Conference on Abiotic stresses; 10–11 November; Isfahan, Iran.
Memarpour M and Hadi MR. 2012. Effect of nitric oxide on drought tolerance in potato cultivars. Paper presented at: First National Conference on Sustainable Agricultural Development and Healthy Environment, 8 March; Hamedan, Iran.
Moharekar ST, Lokhande SD, Hara T, Tanaka R and Tanaka A. 2003. Effect of salicylic acid on chlorophyll and carotenoid contents of wheat and moong seedlings. Photosynthetica 41: 315–317.
Mohtadinia J and Mohammadrezaie R. 1995. Agronomy and potato storage. Tehran, Iran: Agriculture Research Press.
Nie X. 2006. Salicylic acid suppresses Potato virus Y isolate N:O-induced symptoms in tobacco plants. Phytopathology 96: 255–263.
RMAI (Report of Ministry of Agriculture of Iran) 2009. Statistic report of agriculture, Office of Statistics and Information Technology. Tehran, Iran: Ministry of Agriculture Press.
Sun Y, Xu W and Fan A. 2006. Salicylic acid on chlorophyll fluorescence and xanthophyll cycle in cucumber leaves under high temperature and strong light. Ying Yong Sheng Tai Xue Bao (= The Journal of Applied Ecology) 17: 399–402 (in Chinese).
Yildirim E, Turan M. and Guvenc I. 2008. Effect of foliar salicylic acid applications on growth, chlorophyll and mineral content of cucumber (Cucumis sativus L.) grown under salt stress. Journal of Plant Nutrition 31: 593–612.
_||_