بررسی تاثیر نسبت CaO/MgO برساختار و خواص نهایی بدنههای کاشی دیوار در پخت سریع با استفاده از منابع اولیه تالک بروجرد و کربنات کلسیم عباس آباد
الموضوعات : فصلنامه علمی - پژوهشی مواد نوینغلامرضا خلج 1 , ابوالحسن نجفی 2 , امیرحسین محمودحسینی 3
1 - گروه مهندسی مواد، دانشکده فنی و مهندسی، واحد ساوه، دانشگاه آزاد اسلامی، ساوه، ایران
2 - گروه مهندسی مواد، دانشکده فنی و مهندسی، واحد ساوه، دانشگاه آزاد اسلامی، ساوه، ایران
3 - گروه علم و مهندسی مواد، دانشکده فنی، دانشگاه بینالمللی امام خمینی، قزوین، ایران
الکلمات المفتاحية: دیلاتومتری, استحکام خمشی, جذب آب, انبساط حرارتی, انقباض پخت, کاشی دیوار,
ملخص المقالة :
چکیده
مقدمه: در این پژوهش تاثیر نسبتCaO/MgO به عنوان اصلی ترین اکسیدهای فعال کننده واکنشها در حین پخت کاشی دیواری بر مسیر تحولات و تشکیل فازهای مفید مانند آنورتیت، دیوپساید و ولاستونیت و کاهش فاز مخرب ژلنیت و کوارتز آزاد مطالعه شد.
روش: در بخش اول تحقیق، به منظور تعیین مقدار بهینه کربنات کلسیم بهعنوان اصلیترین منبع تامین CaO، نمونه هایی با0 ، 6 ، 12 و 15 درصد وزنی ساخته شد. با توجه به نتایج به دست آمده، نمونه با 12 درصد وزنی کربنات کلسیم به دلایل داشتن کوارتز آزاد کمتر، رشد بیشتر آنورتیت و فاز ژلنیت کمتر؛ همچنین جذب آب مناسب کاشی دیوار، ضریب انبساط حرارتی پایین، درصد انبساط رطوبتی کمتر و درصد انقباض پخت مناسب به عنوان بهترین نمونه انتخاب شد. در بخش دوم تحقیق، آمیزهای با 12 درصد وزنی کربنات کلسیم و درصدهای وزنی 5، 7 و 10 درصد از خاکهای محلی تامین کننده MgO در ایران (تالک بروجرد) ساخته شدند.
یافته ها: آمیزها پس از شکل دهی با پرس، در فرایندی کاملا صنعتی و در کوره پخت سریع، زینتر شدند. به وسیله آزمون پراش اشعه ایکس و به کمک روش پالایش Rietveld که در نرم افزار Maud انجام شد، درصد وزنی فازهای تشکیل دهنده ریزساختار نهایی به صورت کمی محاسبه شد.
نتیجه گیری: با افزایش درصد وزنی تالک و کاهش نسبت CaO/MgO به کمتر از 4، درصد وزنی فاز دیوپساید تا 15 درصد وزنی افزایش یافت. کاهش نسبت CaO/MgO به کمتر از 3، موجب کاهش رشد فاز دیوپساید شد.
_||_